Neprocjenjiva reakcija: čovjek koji je spasio 669 djece za vrijeme holokausta nije imao pojma da oni sjede oko njega

Humanost

Neprocjenjiva reakcija: čovjek koji je spasio 669 djece za vrijeme holokausta nije imao pojma da oni sjede oko njega

Piše: RTL

Ovih dana je opet aktualan video koji prikazuje nevjerojatno topli trenutak

Ovih dana je opet aktualan video koji prikazuje nevjerojatno topli trenutak

Davne 1939. godine, početkom II. svjetskog rata, mladi britanski broker napravio je nešto nevjerojatno.

Nicholas Winton kojeg svijet također zna i kao britanskog Schindlera jer je spasio stotine češke djece od nacističkog progona pred Drugi svjetski rat, umro je prije godinu i pol u dobi od 106 godina.

Ovih dana je opet aktualan video koji prikazuje nevjerojatno topli trenutak.

 

Winton, naime, nikad nije pričao o svom junaštvu, a tek 50 godina kasnije, njegova je žena pronašla bilježnicu sa imenima, fotografijama i dokumentima djece koje je spasio.

Upitan zašto je pedeset godina držao u tajnosti da je spasio 669 djece čije je fotografije čuvao, izjavio je da nije tajio, nego nije o tome govorio. Pomogao je osobama s mentalnim poteškoćama, te gradio kuće za starije osobe.

Posebno je bila dirljiva BBC-jeva  emisija u kojoj je gostovao Winton, koji nije znao da oko njega sjede ljudi čije je živote spasio.

Za svoju hrabrost dobio je tijekom godina više nagrada, a po njemu je nazvan i maleni planet koji su otkrili češki astronomi. 

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Ovo se moze nazivati COVJEKOM.
Objavljeno:
Hvala ti što nas učiš dobru Laka ti zemlja.
Objavljeno:
Bože moj, kakva ljepota! ...podsjeti me na onu priču kad čovjek vide promrzlo dijete na ulici kako prosi, pa zausti, Bože, ako postojiš, zašto dozvoljavaš da se ovo dešava?! Učini nešto! a Bog odgovori - poslao sam tebe.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.