Ovo su kulturni događaji bez kojih je Banjaluka ostala!

GAŠENJE FESTIVALA

Ovo su kulturni događaji bez kojih je Banjaluka ostala!

Piše: Maja Isović Dobrijević

Novca za kulturu nema...

Kulturne manifestacije po kojima je Banjaluka bila poznata i u okviru kojih su mnogi kulturni radnici dolazili u grad na Vrbasu iz godine u godinu nestaju. Prošla, 2016. godina, bila je porazna kada je ova tema u pitanju, jer smo ostali bez najpoznatijeg banjalučkog filmskog festivala Kratkofila Plus i Flaster Graffiti Jam-a, a u ovoj 2017. godini možemo očekivati samo nekoliko festivala koji su istrajali u ovim teškim vremenima za kulturu.

U ovim crnim danima za kulturu, pored banjalučkih festivala koji se jedva održavaju, administracija Grada najavila je dolazak EXIT festivala iz Novog Sada u Banjaluku, što je naišlo na negodovanje mnogih kulturnih radnika.

Mnogi se pitaju zašto se više novca ne uloži u festivale koje Banjaluka već ima?

A sjećate li se dana kada je svaka sezona imala mnogo kulturnih manifestacija, pa ste mogli birati koji ćete događaj posjetiti, a danas čekate nekoliko mjeseci do nekog zanimljivog događaja, do neke skromne kulturne manifestacije, kojoj se srozava kvalitet proporcionalno srozavanju budžeta za istu.

Od svih kulturnih manifestacija, privatno mi je najteže palo gašenje Kratkofila Plus, u čiju sam organizaciju godinama bila uključena. Riječ je o filmskom festivalu koji je devet godina u Banjaluku dovodio značajna imena iz filmske branše, gdje su organizovane radionice za mlade filmaše, gdje su prikazivani najbolji kratki filmovi i jako dobri dugometražni filmovi, gdje smo se svi družili i promovisali filmski duh u našem gradu.

Kratkofil je prvi u Banjaluci otvorio neobična mjesta na kojima su se prikazivali filmovi, pa su tako ljubitelji filma mogli uživati u filmskom programu na krovu Boske, na terasi Narodnog pozorišta RS i, naravno, u Otvorenom kinu na Tvrđavi „Kastel“.

Budžet festivala se nakon 2010. godine značajno smanjivao, ali ekipa festivala je sa entuzijazmom nastavljala da radi sve do 2016. godine, kada je postalo jasno da je borba za dalji rad besmislena i da ne mogu više da rade u takvim okolnostima. Nažalost, gašenjem Kratkofila, Banjaluka je ostala bez svog prvog filmskog festivala.

Kada je riječ o gašenju Kratkofila Plus, organizatori su saopštili da je mnogo razloga za gašenje festivala:

„Gotovo isto koliko ih je bilo za pokretanje Kratkofila 2007. godine, kada je izgledalo da filmska umjetnost ima sigurno mjesto u budućem kulturnom razvoju našeg društva. Svi razlozi se mogu svesti na nekoliko nesretnih okolnosti, nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro pa potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija ka komercijalizaciji kulturnih događaja, te sistemsko smanjivanje logističke i finansijske podrške Kratkofilu", saopšteno je tada.

Kada je riječ o filmu, sjećam se zanimljivih filmova na Duka Festu koji su studenti organizovali, a koji se održavao u Domu omladine u Banjaluci. Dukafest su pokrenuli studenti sa banjalučke Akademije umjetnosti, a u čast njihovog tragično stradalog kolege Duška Dukića Duke.

U okviru ovog festivala mogli su se pogledati studenstki filmovi iz cijelog svijeta, jer je festival bio internacionalni.

 

 

Organizatori ovog festivala, prilikom gašenju Dukafesta, rekli su da „uprkos naporima organizatora za obezbijeđenjem optimalnih sredstava za održavanje festivala, koje smo uspijevali obezbijediti u prethodnim godinama, kako od domaćih institucija, tako i međunarodnih organizacija, fondacija, privrednih subjekata, u ovoj godini nismo naišli na razumijevanje“.

Nakon 2013. godine, nemamo nikakvih drugih vijesti ni o ovom festivalu.

Od filmskih festivala, u Banjaluci je opstao samo Festival animiranog filma, iako možemo reći da je jedva opstao, jer je i njegovo organizovanje bilo prošle godine upitno, ali festival se ipak održao u skraćenom i skromnom obliku. Ovaj festival se iz godine u godinu bori sa finansijama, što se osjeti na kvalitetu programa.

Na ovaj festival ranijih godina dolazili su poznati animatori, a posjetioci su zaista mogli uživati u programu koji se održavao u Dječijem pozorištu RS i Domu omladine. Međutim, dolazak velikih imena animacije je oslabio proteklih godina. Nadam se da ćemo ove godine ipak moći pogledati neke kvalitetne animirane filmove, barem u revijalnom dijelu festivala.

Sjećate li se Gitar Festa? Riječ je o internacionalm festivalu koji me svake godine dok je trajao oduševljavao. Posjetioci festivala imali su priliku da slušaju virtuoze na gitari. Iako nisam poznavalac klasične gitare, na ovom festivalu sam zaista uživala.

 

 

Organizator Međunarodnog festivala klasične gitare „Gitar Fest – Banjaluka“ bila Asocijacija gitarista iz Banjaluke u saradnji sa KC Banski dvor. Nažalost, nakon 2013. godine, nemamo vijesti ni o ovom festivalu. Entuzijazam organizatora je očigledno opao.

Jedna od meni dragih manifestacija bez koje je Banjaluka prošle godine ostala jeste Flaster Graffiti Jam, u okviru kojeg su se radili sjajni murali na banjalučkim ulicama. Ono što imamo u Banjaluci od Flastera jesu fenomenalni murali koji su radili, između ostalih, Peeta, Etam Cru, Artez, Bozko i Lonac.

Meni najdraži mural je ona koji je rađen na neboderu ispod zgrade „Titanik“ u Boriku, a za koji je bila zadužena poznata ekipa Etam Cru, duo iz Poljske, koji čine Bezt i Sainer, diplomirani slikari Akademije primijenjenih umjetnosti Univerziteta u Lođu. Novih murala ovog tipa u Banjaluci više neće biti.

 

 

„Razloga za obustavljanje ’Flastera’ je više. Neozbiljnost rada ministarstva je samo jedan od njih. Žalosno je što svojim radom ovo ministarstvo ne samo da ne doprinosi, već otežava razvoj kulture u Srpskoj. Naše Udruženje je dovedeno u situaciju da prvi put od osnivanja ima dugove prema izvođačima. Takvim pristupom je nemoguće graditi dobre poslovne odnose, a samim tim i nastaviti sa ozbiljnim radom“, rekli su iz Flaster-a prilikom gašenja festivala.

U Banjaluci nakon 2011. godine više se ne organizuju ni Rock Open Air, Neofest, Kastel Fest, pa je ljetna muzička festivalska scena sve skromnija. U ovom trenutku, što se tiče muzičkih festivala, ove godine čekamo Demofest i FreshWave Festival, koji izrasta u sve veći festival elektronske muzike.

Urbana kultura u Banjaluci je gašenjem mnogih kulturnih manifestacija i ukidanjem redovnog rada Doma omladine sve više marginalizovana, a ljudi koji su posjećivala ove festivale ostali su uskraćeni za važne kulturne događaje, a stanje je takvo da ostaju i bez mjesta na koja su izlazili.

Što se tiče važnijih festivala, uz spomenute ljetne muzičke festivale, ove godine održaće se i Teatar Fest, Zaplet u Jazavcu, i Festival pozorišta za djecu, koji se organizuje u Dječijem pozorištu RS. Svi ovi festivali vezani su za kulturne institucije u kojima se održavaju. Pored njih, opstao je AnimaFest, koji će se održavati dok god ima koliko-toliko sredstava za rad.

Kultura je očigledno nešto što ne zanima ljude koji vode ovaj grad, a u republičkim okvirima svedena je na puko održavanje. Sve dok je takvo stanje, ne treba da nas čudi što ostajemo bez značajnih događaja po kojima je Banjaluka bila poznata. Ono što je očigledno jeste da novca nema. Novca za kulturu nema.

Ukoliko smo neki festival koji se održavao u Banjaluci zaboravili dodati, slobodno ostavite komentar, a možete napisati i kojem se kulturnom događaju u godini koja je pred nama radujete.

 

 

 

Komentari na tekst (5)
mn
Objavljeno:
ptpuno se slazem sa zoranom da ministri podrzavaju projekte svojih biraca a to su balvanijade,straparijade,koride i sl.manifestacije sa puno masna zalogaja,dobre rakije,raznih baja,sto knindzi,sto laktaskih.nego za utjehu nije ni u pederaciji nista bolje(po onoj nek je moja krava crkla,komsiji su dvije).njihova ministrica da manje para za filmski festival u rajvosa nego u grhovu za kosidbu.za kulturu je svijetlo davno ugaseno,jos samo poneka svijea gori....
Objavljeno:
Zoran spomenuo Štraparijadu u Šargovcu... Pa, veliki broj publike i učesnika Štraparijade izlazi na izbore i glasa, u sličnom omjeru u kom učesnici i posjetioci pomenutih, ugašenih festivala apstiniraju. Jesam li jedini koji vidi vezu izmedju toga i odluka koje opštinari, a i vlastodržci uopšte, donose?
Objavljeno:
Kakva je struktura Lobanja u Gradskoj Skupstini sasvim je logicno da se budzet za gore navedene festivale nije planirao.Pitanje glasi: Da li su planirali i ove godine sredstva za podrsku manifestacije Štraparijada u Šargovcu ,koja je itekako finansijski podrzavana do sada od strane Skupstine grada.To je trenutna slika kulturnog desavanja Krajiske Ljepotice.Ovo je samo jedno apsurdno desavanje u nizu koje sam naveo i koje se podrzava.
Objavljeno:
"Kultura je očigledno nešto što ne zanima ljude koji vode ovaj grad, a u republičkim okvirima svedena je na puko održavanje. Sve dok je takvo stanje, ne treba da nas čudi što ostajemo bez značajnih događaja po kojima je Banjaluka bila poznata. Ono što je očigledno jeste da novca nema. Novca za kulturu nema." Ljude koji vode ovaj grad je neko birao na onome što se zove lokalni izbori, a koji su održani oktobra prošle godine, ako se prisjetimo, jer nije bilo tako davno...sve dok prosječne građane-birače u Banjaluci više zanimaju neke druge teme poput raznoraznih referenduma, npr. rukovodstvo grada koje biraju, bilo aktivno (izlaskom na izbore) ili pasivnom podrškom (neizlaskom na izbore) zanimaće te teme, te je iščuđavanje i kuknjava autora nad tim faktičkim stanjem totalno bespredmetna. Opravdanje da novca nema, pa i za kulturu, je priča za malu djecu... Pada mi na pamet jedan bivši njemački diplomata na službi kod nas koji dobro reče jednom prilikom, koliko smo novca upumpali u BiH, trebao bi svaki Vaš građanin da ima vilu sa bazenom...no, sad, neki i imaju. Uglavnom, pametnom dosta :)
Objavljeno:
Znam da se ne sjeca niko i da je iskljucivo sluzio za promovisanje nasih vladara, ali u BL se 2008 odrzao i Banja Luka international film festival (BLIFF). Za nas mlade je organizovana radionica BLIFF Teen i napravili smo par zanimljivih kratkih filmova koji se mogu naci jos uvijek na youtube-u. Inace znam dosta ljudi koji su radili na kratkofilu, sramota je sta nam ucinise od grada.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.