<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

„Univerzitet katastrofe“ - Ovo je rad sa kojim će se BiH predstaviti na Venecijanskom bijenalu

UMJETNOST

Polazeći od teze njemačkog filozofa Gintera Andersa u kojoj je čovjek glavni i jedini kreator katastrofe, a činjenica je da živimo u eri čovječanstva koju su obilježili stravični događaji poput Holokausta i Hirošime, postavlja se pitanje zašto danas umjetnost ne prikazuje ono što je kreacija čovječanstva. Šta je to sa umjetnošću i zašto se izbjegava prikazivanje katastrofa?

13. februar 2017, 12:00

"University of Disaster", Radenko Milak

Polazeći od teze njemačkog filozofa Gintera Andersa u kojoj je čovjek glavni i jedini kreator katastrofe, a činjenica je da živimo u eri čovječanstva koju su obilježili stravični događaji poput Holokausta i Hirošime, postavlja se pitanje zašto danas umjetnost ne prikazuje ono što je kreacija čovječanstva. Šta je to sa umjetnošću i zašto se izbjegava prikazivanje katastrofa? Šta bi se moglo reći o onome što se ne može ili ne želi predstaviti? Jedino ukazivanjem na ova pitanja, prijedlog koncepta „Univerzitet katastrofe“ ima smisla.

Prateći ovaj okvir, „Univerzitet katastrofe“ čiji naslov je preuzet od Paola Virilija, zapravo teži da upiše sebe u genealogiju reprezentacije katastrofa i da skicira moguću reprezentaciju onog što se ne može predstaviti. Katastrofe su prirodne i ekološke (klimatske promjene, zagađenje, izumiranje vrsta, itd.), političke (sukobi, ratovi, masovni kriminal, itd.), zdravstvene (zarazne, duševne i fizičke bolesti).

Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju koja se sastoji od različitih vrsta radova: crteža, akvarela, slika i video radova, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj. Ovaj projekat takođe predstavlja poziv istraživačima, misliocima i umjetnicima da doprinesu na više načina: umjetničkim radovima, teorijskim tekstovima, govorima, projekcijama i radionicama koje bi kao umjetnička i društvena platforma omogućila razvoj projekta u budućnosti. Cilj je stvaranje zajedničkog prostora znanja i imaginacije kroz ideju slike idealnog univerzuma.

Ovako definisan koncept odgovara i temi 57. Venecijanskog bijenala Viva Arte Viva u kome kustoskinja Kristin Masel poziva umjetnike da kroz svoj rad izraze svoj stav o umjetnosti, postave pitanja i odrede njen budući pravac. U svijetu punom konflikata i potresa, u kojem je humanizam ozbiljno ugrožen, umjetnost predstavlja najdragoceniji dio ljudskog bića. To je idealno mesto za refleksiju, individualni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja. Umjetnost je omiljeno mesto za snove i utopije, odnose sa drugim ljudskim bićima, sa prirodom i kosmosom, kao i sa duhovnom dimenzijom. Umjetnost je ultimativno utvrđenje koje treba njegovati van bilo kojih trendova i pojedinačnih interesa.

BiH na Bijenalu

Nakon višemjesečnog zalaganja, niza uspješnih sastanaka i konstruktivnog dijaloga sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvom kulture i sporta Federacije BiH, kao i sa referentnim institucijama na prostoru BiH, na 86.-toj sjednici Savjeta ministara BiH, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske dobio je i zvaničnu potvrdu o učešću Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu koje će se održati u periodu od 13. maja do 26 novembra 2017. godine.

Bosnu i Hercegovinu na 57. Venecijanskom bijenalu predstavljaće umjetnik Radenko Milak s projektom "University of Disaster", koji će biti realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom.

Komesar Paviljona BiH je dr Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a za kustose projekta predloženi su Cristopher Yggdre, autor koncepta, švedski kustoski tim Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet koji će raditi u saradnji i uz podršku Hansa-Urlich Obrist-a uglednog švajcarskog kustosa i direktora Serpentine Gallery London.

Ovim odlukama prethodila je zajednička inicijativa Umjetničke galerije BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u želji da se Bosna i Hercegovina kontinuirano predstavlja na najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti kao i na Bijenalu arhitekture.

Ovu inicijativu je podržala Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje će na osnovu ranije utvrđenog modela obezbijediti sredstva za pripremu i realizaciju izložbe kada je nosilac projekta institucija iz ovog entiteta. Projekat je podržalo i Federalno ministarstvo kulture, dok će Ministarstvo civilnih poslova BiH preuzeti obavezu plaćanja troškova iznajmljivanja prostora i funkcionisanja izložbe u trajanju od šest mjeseci.
Značajna podrška projekta dobijena je i od strane Grada Banjaluka, koji je dodjelio prostor ataljea potrebnog umjetniku za produkciju radova koji će biti izloženi na Venecijanskom bijenalu.

Organizator cjelog projekta je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je u saradnji sa umjetnikom Radenkom Milakom i kustoskim timom odlučio da Paviljon Bih bude lociran u Palati Malipiero u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao umjetnik Mladen Miljanović.

57. Venecijansko Bijenale umjetnosti biće održano od 13.maja do 26. novembra 2017. godine pod nazivom “Viva Arte Viva”, umjetnička direktorka, kustoskinja i autorka koncepta ovogodišnjeg Bijenala je francuska kustoskinja Kristin Masel (Christine Macel).

Izložba “Viva Arte Viva” želi da istakne mlade umjetnike, koji će uz radove umjetnika različitih generacija predstaviti djela koja će biti posvećena istraživanju specifičnih kulturnih područja, a paviljone zemalja učesnica označiti kao “trans-paviljone”, koji okupljaju umjetnike različitih generacija i porijekla, usmjerene na internacionalnu saradnju i dijalog, koji slijede jedan drugog kao poglavlja neke knjige.

Radenko Milak

Radenko Milak je rođen 1980. u Travniku, a završio je Akademiju umetnosti u Banjaluci, smjer slikarstvo. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu magistrirao je 2006. godine. Kao kulturni aktivista, 2005. godine je sa grupom umjetnika iz Banjaluke pokrenuo umjetničku asocijaciju Protok, sa kojom djeluje u široj regiji.

Od 2015. godine sarađuje zajedno sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom na projektu Dates. Svoje radove najviše izlaže u Francuskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj, a njegovi radovi se nalaze u nekoliko značajnih kolekcija kao što su: Hessisches Landesmuseum, Darmstadt, Folkwang Museum, Essen, City of Lyon, agnès b, Art Collection Telekom, Germany. Radi kao profesor na Univerzitetu za poslovne studije, Fakultetu informacionih tehnologija i dizajna u Banjoj Luci.

Među samostalnim izložbama izdvajaju se: Kunsthalle, Darmstadt, Galeria Priska Pasquer, Keln, Galerie Les Filles du Calvaire, Paris, Galerie Rutger Brandt, Amsterdam, La Balsa Arte, Bogota, Galerie Patricia Dorfmann, Pariz, muzej savremene umetnosti, Beograd, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Muzej savremene umetnosti Republike Srpske, Banja Luka.
Najznačajnije grupne izložbe: VIVRE !! - Musée de l'histoire de l'immigration, Paris, The 56th October Salon - The Pleasure of Love - Belgrade Cultural Center, Belgrade, Répétition - Boghossian Foundation, Brussels, Malerei als Film - Kunsthalle Darmstadt, Darmstadt, Shape of Time – Future of Nostalgia - National Museum of Contemporary Art (MNAC), Bucharest, Hommage à Malevich - Black Square Continued - group exhibition - Mestna Galerija / City Art Gallery Ljubljana, Ljubljana, 4th International Canakkale Biennial - International Canakkale Biennial, Canakkale, Il s’en est fallu de peu - La Fonderie, Mulhouse.

Vezan tekst:

Sve zemlje bivše Jugoslavije opet u Veneciji: Radenko Milak predstavlja BiH na Bijenalu umjetnosti