<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Planinari iz cijele regije zajedno na Lupoglavu

Svake godine, kada to vrijeme dozvoli, sredinu februara obilježi Međunarodni memorijalni uspon na Lupoglav.

13. februar 2017, 12:00

Lupoglav je najatraktivniji vrh planine Prenj, a povod za okupljanje planinara je obilježavanje 47. godišnjice od prvog (poznatog), nažalost tragičnog, zimskog uspona iz 1970. godine, koji su izveli Ilija Dilber, Milorad Stipanović iz Zenice i Zijah Jajatović iz Sarajeva. Oni su svojim podvigom ostavili neizbrisiv trag u planinarstvu BiH i primjer mnogima koji idu njihovim stopama.

Ove godine, vrijeme je išlo na ruku organizatorima, Planinarskom savezu BiH/FBiH, i oko 200 alpinista i planinara iz cijelog regiona, koji su u nedjelju 12.2. zajedno popeli osunčani vrh Prenja. Zimski uspon na Lupoglav se ubraja u zahtjevne visokogorske ture i za njega je neophodna dobra fizička pripremljenost i adekvatna oprema, kako za uspon, tako i za noćenje u kampu podno vrha.

Oni iskusniji su se odlučili za noćni uspon, uz pomoć čeonih lampi i punog mjeseca, koji im je obasjavao put. Dolje u kampu, ušuškani u vreće za spavanje, ostali planinari čekali su jutro za pokret.

Sve u svemu, još jedan uspješan memorijalni pohod na Lupoglav bio je prilika za susret i jedinstveno druženje zaljubljenika u planinarstvo iz cijelog regiona.