<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivanić: Tužba BiH ne postoji, niko se o tome nije izjasnio

Ako ko treba da traži sjednicu Predsjedništva onda je to Bakir Izetbegović jer jedino na taj način može dobiti legitimitet za tužbu, smatra Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

14. februar 2017, 12:00

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić održao je danas u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o reviziji tužbe BiH protiv Srbije.

"S obzirom da je jasno da će odluka biti donesena nakon sastanka u petak, kada se okupljaju nevladine organizacije, a ne institucije BiH, ova tužba nema legitmitet BiH nego se pokušava zloupotrijebiti ime i institucije BiH", istakao je Ivanić.

On smatra da će revizija tužbe biti ulazak u ozbiljnu krizu.

"Pozivam da se razmisli, stojim na raspolaganju svima. Ja ću snositi svoju odgovornost, kao i uvijek. Preduzimam i predzimaću mjere koje smatram da su adekvatne. Površnost nikome neću oprostiti", dodao je Ivanić i kazao da saglasnost za sjednicu Predsjedništva BiH nisu dala dva člana Predsjedništva.

Jedan je Ivanić koji ne podržava reviziju tužbe, a drugi Čović koji ne želi učestvovati u preglasavanju.

"Ne postoji tužba BiH. Za mene, za Republiku Srpsku i za BiH ne postoji tužba. Niko se o tome nije izjasnio", naglasio je Ivanić.

Na pitanje da li će Srbi napustiti institucije BiH, Ivanić je kazao da to pitanje treba postaviti liderima Saveza za promjene.

U medijima se pojavila informacija Ivanić ima dokument iz Međunarodnog suda pravde da Softić nije agent BiH. Na pitanje da li je to istina, Ivanić je demantovao.

"Nikada nisam rekao da postoji dokument. Svaki novi slučaj zahtjeva novog agenta."

Šta je sporno kod podnošenja tužbe osim što iza nje ne stoji srpsko rukovodstvo? Srpsko rukovodstvo nikada nije pokušalo osporiti tužbu, a znamo da je ona isključivo odgovornost Srba iz RS-a, pitala je novinarka N1 televizije te dodala da je Izetbegović naglasio da se tužba veže samo za Miloševićevo vrijeme.

"Niti jedan srpski političar nije stajao iza tužbe preglasavanjem. Suđenje je održano i završeno, što se mene tiče. Ne vidim potrebu, pogotovo kada znamo kakve su mogućnosti, da se bavimo time. Potpuno je beskorisno, štetno vraćati se 15-20 godina nazad."

On je kazao da je tužba političko pitanje jer bi tužba trebala biti tužba institucija BiH protiv Srbije.

"To je političko pitanje. Pravno pitanje je legitimitet organa koji pokušavaju zaobići redovnu proceduru", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH je kazao da će u slučaju podnošenja revizije biti zloupotrebljena institucija BiH "jer je jasno da dominantan dio u BiH ne podržava tužbu, kao i dominantan dio u Predsjedništvu BiH."

"Ne može jedan predsjednik u ime NiH podnositi tužbu. Ko to ne shvata, ne shvata da nema niko pravo da svojata BiH u svoje ime. A ovdje je to u pitanju. Jedna trećina Predsjedništva se opredjeljuje da diže tužbu protiv druge države. To je evidentno kršenje Ustava. Kako će to ko objašnjavati to je drugo pitanje. Neki u BiH misle da mogu raditi u ime BiH ono što nikome ne pripada."