VAŽNA JE DOBRA FOTOGRAFIJA: Čovjek koji se svakodnevno slikao u proteklih 100 dana
Facebook

Banjaluka

VAŽNA JE DOBRA FOTOGRAFIJA: Čovjek koji se svakodnevno slikao u proteklih 100 dana

Piše: Milovan Matić

Jedna od glavnih preokupacija visokopozicioniranih članova SNSD-a u posljednje vrijeme je fotografisanje. Pokazali su to u više navrata i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović. Ipak, svi su oni još uvijek daleko od jednog čovjeka.

To je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Političar koji se slikao svaki dan u proteklih 100 dana. I ono što je najvažnije, Radojičić je na vrijeme shvatio, za razliku od svojih stranačkih kolega, da nije važna samo fotografija, već ona mora biti i dobra. Zato je njemu, nakon što je postao gradonačelnik, među prvim potezima bilo i zapošljavanje najboljeg fotografa u Banjaluci. 

Na taj način, Radojičićeva komunikacija putem fotografija na društvenim mrežama sa građanima Banjaluke podigla se na novi nivo.

Zbog njegove sposobnosti da prepozna šta je najvažnije u politici današnjice, a to je dobra fotografija, odlučili smo da napravimo malu retrospektivu gradonačelnikovih objava u prethodnih 100 dana, odnosno otkad je preuzeo dužnost.

Sve je počelo ovako: 

Novoizabrani gradonačelnik nije gubio vrijeme, već je pohitao da sa svojim koalicionim prijateljima proslavi preuzimanje uvjerenja.

Nakon što je Radojičić fotografijama ovjekovječio primopredaju dužnosti, uslijedili su mnogobrojni sastanci, a najvažniji od njih je bio onaj sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Odmah po preuzimanju dužnosti. Došao Mile da još jednom provjeri zna li se u Gradskoj upravi ko je gazda.

Tu su i sastanci sa ministrima i još malo fotografija, a onda je uslijedio radni doručak sa novinarima. Ovdje je Radojičić pokazao svu svoju otvorenost prema medijima, koje je izbjegavao skoro dvije godine. Bježao od novinara, odbijao pozive, ignorisao zahtjeve i pravio se lud dok je sadio krompir i brao trešnje. Ali dobro, biće da se promijenio.

Dana 15. novembra družilo se sa stranačkim kolegama, a ovakvih druženja je bilo na desetine. Sve to možete potražiti u arhivi gradonačelnika. 

Sutradan, opet se sastančilo sa novinarima, opet ima fotka, da bi se u večernjim satima opet malo razgovaralo u Banskom dvoru sa kolegama iz partije. Na višem nivou.

Dan poslije, Radojičić je dao jedan ohrabrujući intervju, a 18. novembra se malo i opustio. 

Ceca je opet u našem gradu, a gdje je Ceca, tu je i Radojičić. Inače, kao uzor mladima, bivša supruga kriminalca i ratnog profitera, koji je upravljao jednom od najozloglašenijih paravojih formacija u ratu, Ceca je uvijek dobrodošla u Banjaluku. Srpska majka, svetica i najbolja pjevačica Balkana, na neki način je postala i počasna građanka ovog grada. Samo kulturno!

Burna noć na koncertu Cece i jutarnji mamurluk nisu spriječili našeg gradonačelnika da ranom zorom ustane i krene u obnovu zelenila u Banjaluci. Tako se Radojičić prihvatio lopate i pokazao radnicima kako se sadi lipa. Ipak je to čovjek sa iskustvom koji je sadio drveće i u kampanji. Tad je i obećao da će Banjaluku ponovo učiniti "zelenom" i to uprkos svojim prijašnjim stavovima kad je šutio i napadao one koji su štitili drveće, dok su njegove kolege ubijale zelenilo i parkove grada na Vrbasu.

 

Nakon toga, sastančio je gradonačelnik sa kolegama iz Gradske uprave, a sve je zabilježio fotograf, da bi poslije nekoliko dana govorio i na jednom seminaru o unutarstranačkoj demokratiji. Ako iko zna, zna on. Ipak je član SNSD-a, partije poznate po demokratičnosti.  

Onda je uslijedilo opet malo veselja na promociji banjalučkog muzičara Lukijana Ivanovića: A nakon dobrog provoda, uvijek slijedi mukotrpan rad. Ovaj put trebalo je iznijeti na plećima konstituisanje skupštine. Kasnije, Radojičić se sastao i za Željkom Cvijanović, gdje su zaključili da je otvaranje radnih mjesta šansa za Banjaluku. Samo da nisu mislili na radna mjesta u gradskoj upravi. 


A onda je Igor pokupio sve iz gradske uprave i preselio ih jedan dan na Kozaru, da na čistom vazduhu čistih misli malo porazgovaraju o problemima u Banjaluci.

U narednim danima bilo je mnogo sastanaka i sastančića, kako sa kolegama iz lokalnog parlamenta, tako i sa onim iz stranačkih organizacija. A onda je uslijedio jedan sastanak sa ministrom pravde koji je rezultirao kasnije onim famoznim pismom i ostavkama bez krivične odgovornosti. Inače, grad i dalje gubi svoju imovinu. Decembar je Radojičić otvorio fotografijama iz Konzuma, gdje je učestvovao u otvaranju novog objekta hrvatskog trgovačkog lanca. Ovim je nagovijestio da će ovo biti mjesec dobre zabave, manifestacija i crvenih traka. Tako je presjekao Radojičić i crvenu vrpcu u Lanaku, a kasnije ga je bilo svugdje.

Zatim je posjetio banjalučke gimnazijalce kojima je poručio: "Nemam šta reći, ja sam u drugom filmu..."  I da, sastao se sa trenutno najvećom neprijateljicom RS, ambasadorkom SAD. Ali to je bilo prije sankcija, pa će mu predsjednik valjda oprostiti. Skontao je Radojičić da su radne kafe dobra zanimacija za smirivanje onih koji bi mogli negodovati na neke odluke, pa se tako sastao i sa ugostiteljima. Ovjekovječio je Radojičić i večeru sa Drvarčanima u Banjaluci, gdje je sjedio rame uz rame sa jednim od najvećih grobara Banjaluke, Dragoljubom Davidovićem. Prijatno. Kasnije se Radojičić prošetao i Zimzogradom uz pratnju fotografa. On sa sugrađanima. Otvorio je i Centrum. Tog mjeseca se baš nahodao i naotvarao.   Malo divljenja gradiškoj toplani, uz maštarije o tome da bi jednom tako moglo i u Banjaluci, iako je i u Gradišci rasulo. Malo kulture nije naodmet, pa je Radojičić pogledao i Ruski balet. Zanimljivo je da uvijek SNSD-ovci sjede u prvih 10 redova svake manifestacije. Tako je bilo i ovdje. Kulturan neki svijet. A onda je došlo vrijeme da se ukrasi i jelka. Simpatično. U međuvremenu je došla na red i posjeta Zagrebu. Ipak, iskustva tog grada su izostala ove zime, ali sljedeće ćemo vjerovatno biti odmah iza hrvatske prestonice. Nadati se da će Zimzograd dobiti još jedan ringišpil. Našao je gradonačelnik vremena da udjeli i paketiće djeci i tako pokaže na djelu svoju humanost. A sve je to zabilježeno odličnim fotografijama. Kome treba Djed Mraz pored Igora? Družio se gradonačelnik i sa dječacima iz FK Borac na otvaranju pomoćnog stadiona, pa je i ovu djecu odlučio da postavi na svoj FB.  

Onda je gradonačelnik Ljubljane, pardon, Banjaluke otišao kod svog kolege Siniše Malog u Beograd da pokupi nekoliko fazona iz oblasti dobrog poslovanja. Ako neko zna kako se dobro posluje, to je sigurno Mali, bar tako tvrdi njegova bivša supruga. Sljedeća destinacija Bugarska.  I onda je na red došao i gradonačelnikov prvi budžet. Čestitke i da ih doživi još mnogo. Radojičić nam je putem svog profila prenio i dio atmosfere sa novogodišnjeg prijema. A pred kraj 2016. godine je postavio certifikat u jednom od banjalučkih vrtića. Kad već nema grijanja, barem da su zgrade energetski efikasne. Kako kaže, ozbiljna posla u vrtiću. Vjerovatno ništa manje ozbiljna od onih u Gradskoj upravi. A 30. decembra se zvanično otvorio i most u Česmi. Poslije dvije i po godine. Bravo. 

I to je bilo sve u 2016. od Igora i njegove ekipe.

A evo i kako se ušlo u 2017. i nove radne pobjede. U novoj godini počelo se radno, sastanci, sastanci i samo sastanci. Sve do proslave Dana Republike kad su uslijedili, opet sastanci. 

 Najvažniji sa patrijarhom. Čovjekom koji nam je donio poruke mira i tolerancije sa istoka. Pa onda najbolje fotke sa parade. Da, da, najbolje fotografije do zuba naoružanih specijalaca u gradu tolerancije i kulture imao je upravo Radojičić. Nakon toga prijem kod predsjednika, pa akademija i za kraj veselo, 100 truba.


Slikao se Igor i u narednim danima, litija, plivanje za krst časni, sjednice i tako dalje. I onda slijedi jedna u stilu Milorada Dodika "ja bih samo da se uslikam". Dva minuta sa premijerom Izraela i fotka za FB. Nakon povratka iz Izraela, Radojičič je obišao sve priredbe u Banjaluci, a onda se uputio u Novi Sad, gdje mu je pala na pamet još jedna brilijantna ideja. Banjaluka evropska prestonica kulture.

Kad ako ne sad! 

Kao dobra osnovica za tako nešto, mogu poslužiti inovativni potezi otkad je Radojičić na čelu Banjaluke, koji su unijeli u ovaj grad novu vrstu kulturnog izričaja. 

Prvi put u istoriji Banjaluke, nakon pobjede Radojičića na izborima, čule su se krajiške pjesme u nikad punijem Banskom dvoru, a nedugo nakon toga i stihovi Baje Malog Knindže odjekivali su centrom Banjaluke. Samo kulturno!

Po povratku, obišao je gradonačelnik sportska udruženja u koja grad ulaže i više od potrebnog, a nakon toga opet kolege iz partije. Sve je to zabilježilo oko kamere. A onda na scenu stupa vjerovatno najveći primjer svestranosti Igora Radojičića, rekli bi neki. Nakon dugogodišnjeg učestvovanja u izgradnji Banjaluke i stvaranju staklenih oaza u samom centru grada, Radojičić se okrenuo protiv dojučerašnjih kolega i započeo spašavanje mrtvog drveća.       Pitate se zašto, evo odgovora: Odnio nas picin dim

I za kraj vam donosimo jednu sa proslave Valentinova. Širimo ljubav!

Sve u svemu, novi gradonačelnik je u prvih 100 dana otkako je na čelu Banjaluke totalno promijenio način komunikacije sa građanima, iako rezultati ovog njegovog fotografisanja još uvijek nisu vidljivi. 

Ipak, pošto je prošlo tek 100 dana, ostaje nam za nadati se da će jednog dana sve ove fotografije imati nekog smisla.

 

 

Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
A da mu neko objasni da na tastaturi postoje č, ć, š, ž...?
Objavljeno:
Sve pohvale fotografu, trebalo je ovo sve stići i obraditi. A buka k'o buka..
Objavljeno:
A ´dje zapelo sa pejsaznim arhitektom???? Nesto se usutio po tom pitanju.
Objavljeno:
Pogledah ove slike dok sam rucao ...kakva greska , muka i povracanje .
BL
Objavljeno:
Ne vrijedi mu fotograf, kad su mu zubi i koza truli.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.