Huffington post: Hrvatska i ostale balkanske zemlje ne poštuju zakone i duboko su povezane s mafijom
Foto:123rf

BALKAN

Huffington post: Hrvatska i ostale balkanske zemlje ne poštuju zakone i duboko su povezane s mafijom

Piše: Index

Predsjednica Adriatic Instituta Nataša Srdoč u tekstu za Huffington Post osvrnula se na aktualno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome kako je taj vojni savez zastario.

Dijelove njezinog teksta donosimo u nastavku.

"Donald Trump je u pravu u vezi s NATO-om. Transatlantski vojni savez iz dvadesetog stoljeća je zastario. I to ne samo zato što mu je misija zastarjela, već i zbog korupcije, neuspješnog financiranja obrane i unutarnjeg bezakonja, čime se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža.

Korumpirani političari iz istočne Europe služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili vjerodostojnost. Na primjer, Crna Gora je najnovija članica te centar međunarodnoga kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u posjetu (John McCain, Madonna, Bill Clinton i brojni drugi).

Tu postoji nevjerojatan paradoks - dok se lobiranje i uljepšavanje slike korumpiranih članova NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu završiti u zatvoru te ih se može pretući i ubiti za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmjera i ozbiljnih prijetnji za nacionalnu sigurnost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primjeni slobode govora i vladavine prava unutar istoga NATO saveza".

NATO i mafija

"Washingtonska "močvara" bila je ključna u izopačenju NATO-a, što narušava nacionalnu sigurnost svake države članice NATO-a. Zadnja dva vala pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uvjeta za pristupanje toj organizaciji. Većina je tih zemalja otvoreno i duboko povezana s mafijom.

Moises Naim, član savjetodavne skupine The Carnegie Endowment, naziva Crnu Goru "mafijaškom državom" u kojoj visoki vladini dužnosnici postaju dijelom, ako ne i na čelu, kriminalnih poduzeća tako da obrana i promocija njihovih djelatnosti postaju službeni prioritet i oni tada iskorištavaju sva raspoloživa sredstva kako bi učvrstili i proširili vlastitu moć".

Balkanska ruta

"U državama članicama koje se nalaze na Balkanskoj ruti, Rumunjskoj, Bugarskoj, Albaniji i Hrvatskoj granice nisu osigurane, što omogućava prolaz teroristima i divljanje korupcije u simbiozi s organiziranim kriminalom. Izvješća pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutiranje, nabavu oružja i financiranje. U posljednjih je 18 mjeseci balkanskom je rutom u Europu ušlo više od milijun migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike.

Izvješća pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi USD prihoda godišnje, te da se njime financiraju Al Qaeda, Hezbollah i ISIS. Balkanska ruta počinje u Afganistanu, gdje se proizvodi 75 % svjetskoga opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u zapadnoj Europi i šire.

A članice NATO-a ne troše 2 % BDP-a na obranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreznih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza. Na primjer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi USD u razdoblju od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadanih 2 % BDP-a na obranu.

Od NATO članica koje su u razvoju, samo je Poljska potrošila tih 2 % BDP-a na obranu, a količina nelegalno stečenog novca u tim zemljama iznosi vrtoglavih 397 milijardi USD u razdoblju od 2004. do 2013. godine.

Iako ima samo 600.000 stanovnika, u Crnoj se Gori razvija vrlo razgranata mreža kriminala (mafija i heroin). Milo Đukanović, koji 25 godina drži vlast kao premijer i predsjednik, odstupio je prošle godine u listopadu, ali je i dalje s obitelji u vlasništvu privatnoga sveučilišta, poduzeća i banke.

Kada se raspravlja o zastarjelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnome svijetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo.

Samo takve zemlje učinkovito mogu iskorijeniti radikalni islamski terorizam i njihove napade", zaključuje Srdoč.

 

Index

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Parazitska mafija koja uspješno kroz medije i policijske režime kontroliše sve društvene procese, politiku i pravni sistem. Zemlje pod stegom su Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Kosovo. Dokle god su elementi države ili pod šakom korupcije ili labavo funkcionišu do tada ti isti kriminalni centri moći koriste pravni vakuum nastao na ovom prostoru za održavanje sigurne rute krijumčarenja droge, oružja, bijelog roblja, ilegalnih informacija i pranja novca. U skladu sa održavanjem statusa quo narodima se dnevno i tako decenijama priređuje predstava u izvedbi domaćih političara koji se do iznemoglosti prepiru oko međunacionalnih pitanja kojima su preplavili medijski i parlamentarni eter.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.