TRANSSEKSUALNOST U BIH Oliver: Bog mi je podario PREDIVNO ŽENSKO TIJELO

TRANSSEKSUALNOST U BIH Oliver: Bog mi je podario PREDIVNO ŽENSKO TIJELO

Piše: Euroblic

Pojedini građani BiH odmah bi promenili pol, ali zbog neimaštine to ne mogu da urade.

 Među njima je i transseksualac iz jedne male opštine u BiH, koji već 32 godine živi zarobljen u telu muškarca. Kaže da je pre desetak godina u Zagrebu ugradio implante u grudi, ali da je cela priča na tome stala.

 

- Od tada sam ponosna vlasnica impozantnih “petica”. Žarko želim da promenim pol, ali trenutno tek mogu da maštam o tome, jer je reč o prilično skupom i komplikovanom hirurškom zahvatu. Međutim, neću odustati, jer mi je bog podario predivno žensko telo i osećajnu dušu. Odavno izgledam kao prava pripadnica nežnijeg pola, ali mi treba ta operacija, da to stvarno i postanem - kaže naš sagovornik koji je zamolio da mu ne otkrivamo identitet i kojeg ćemo za potrebe ove priče zvati Oliver.

 

On je sebi dao i zvučno žensko ime, a o sebi već odavno govori isključivo u ženskom rodu.

 

Kad je reč o ceni, postupak promena pola u BiH, koji podrazumeva više operativnih zahvata, može da se uradi za 15.000 KM.

 

Naime, smanjenje grudi u privatnim centrima za plastičnu hirurgiju košta oko 5.500, a faloplastika, odnosno nadogradnja penisa, 9.000 KM. Toliko košta i oblikovanje nove vagine, dok za povećanje grudi treba platiti 5.100 KM.

 

Doktori objašnjavaju da se kod varijante prelaska žene u muškarca radi smanjenje grudi, ali ne standardno kao kod žena, nego malo drugačijom metodom. Dalje sledi odstranjivanje materice i jajnika, što rade ginekolozi. Na kraju se radi faloplastika, odnosno formiranje neopenisa.

 

- Kod te procedure se pacijent izjašnjava da li želi kod mokrenja da stoji ili da čuči, i na osnovu toga se određuje tip operacije. Time se taj postupak završava - objašnjavaju lekari.

 

U slučaju kad se radi promena pola kod muškarca koji želi da postane žena, nakon hormonske supstitucije radi se oblikovanje grudi po ženskom tipu implantatima. Zatim sledi odstranjivanje testisa, a na kraju se radi neovagina.

 

- Ono što je interesantno kod ove varijante je da se, naknadno, otvara i mogućnost angažovanja i ORL hirurga. Naime, hormonalna susptitucija obično ne može da dovede do usitnjavanja glasa po ženskom tipu, jer su glasne žice prethodno zadebljale, te se posebnim postupcima moraju tanjiti - kaže doktor Zlatako Berberović, osnivač Centra za plastičnu hirurgiju “Berberović” iz Tuzle.

 

Faloplastika se u praksi radi tako što se prema levoj i desnoj strani prepona odvoje dva režnja kože, koji podsećaju na leptirova krila.

 

- Dalje, mišić sa trbušnog zida - takozvane pločice, odvoji se i pusti prema dole, pa se u njega zamota proteza. To najviše podseća na “karađorđevu šniclu”, a sve se na kraju umota režnjevima kože. Veštački penis na početku deluje jako impozantno, ali se u periodu od šest do deset meseci dobrim delom skupi, pa dobije izgled i veličinu srednje velikog patlidžana - objašnjava dr Berberović.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.