<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Tesliću razgovori o zahtjevima za povećanje penzija u RS

TESLIĆ

Položaj penzionerske populacije u Republici Srpskoj, tema je današnje sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera RS u Tesliću.

17. februar 2017, 12:00

Razgovorima o inicijativi za povećanje penzija i zdravstvenoj zaštiti penzionera prisustuje i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović te ministar finansija Zoran Tegeltija.

Penzionerima je nedavno iz Vlade rečeno da povećanja penzija u RS-u neće biti do polovine godine.

Zahtjev predstvanika najstarije populacije u RS-u jeste da se penzije povećaju za pet posto, što na godišnjem nivou iznosi oko 50 miliona KM, ali je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović prošle sedmice rekao da taj iznos nije realan.

Realno je, tvrdi, da penzije budu povećane tri posto, što je najniži procent kojim je Narodna skupština RS-a obavezala Vladu RS-a da iznađe mogućnost za vanredno povećanje penzija.

Savanović je tada naglasio da je na sastanku razgovarano o različitim modalitetima pomoći ovoj populaciji, poput jednokratne pomoći ili procentualnog povećanja penzije, a koji će biti predstavljen danas na sastanku Upravnog odbora Udruženja penzionera u Tesliću.

Iz entitetske Vlade svaki mjesec za penzije se izdvaja dodatnih više od 20 miliona KM, s obzirom na to da nije dovoljan priliv sredstava u Fond penzijskog i invalidskog osiguranja RS-a.

Prosječna penzija za januar 2017. iznosila je 341 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće u RS-u.