Vlada RS nema para za povećanje penzija ni za tri ni za pet posto

Teslić

Vlada RS nema para za povećanje penzija ni za tri ni za pet posto

Piše: FENA

Povećanja penzija u Republici Srpskoj (RS) neće biti, bar ne do druge polovine godine, ponovljeno je danas nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera RS-a u Tesliću.

U entitetskoj vladi i dalje tvrde da nemaju finansijskih sredstava u budžetu za povećenje mjesečnih primanja ove populacije, ni za tri ni za pet posto.

"Za povećanje osnovice od tri posto trebalo bi 30 miliona, a za pet posto 50 miliona KM, što je za nas trenutno neprihvaljivo jer toga novca nemamo - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Kaže da će u drugoj polovini godine doći do povećanja penzija za određeni procenat, a "koliko će on iznositi bit će stvar pregovora".

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj je ukazao da penzioneri traže povećanje osnovice penzije od 3,5 posto i sve ispod tog procenta je za njih neprihvatljivo.

Nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja kazao je da se ne može vječito prolongirati povećanje mjesečnih primanja za penzionere u RS-u.

Ministar Savanović smatra da je za sada bolje da se ide s jednokratnom novčanom pomoći penzionerima, ali sve zavisi, kazao je, od mogućnosti u budžetu.

Prosječna penzija za januar 2017. godine iznosila je 341 KM i predstavlja 40 posto prosječne plaće u RS-u.

 

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
A čini se da nema love ni za prevoz državnim službenicima! Baš me interesuje da li će biti za plate. Možda konačno dotakli dno!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.