Grad Beč osmislio sjajnu aplikaciju za sve građane

Grad Beč osmislio sjajnu aplikaciju za sve građane

Piše: N1

Grad Beč je osmislio još jednu pogodnost za svoje stanovnike. Aplikacijom "Reci Beču!“ u 30 sekundi preko smartphone-a građani mogu gradskoj upravi prijaviti zabrinutost, opasnost ili kvar u gradu.

 Sa nekoliko klikova poruke se mogu poslati brzo i bez registracije. Aplikacija prvo provjeri da li je bilo sličnih poruka i da li je gradska uprava već upoznata s tim problemom u gradu. Obavijesti su prikazane po listama ili planu grada. Korisnici mogu druge obavijesti podržati i "pratiti“ ih.

 

Gradska uprava prijave obrađuje veoma brzo i informiše pomoću obavijesti na aplikaciji o aktuelnom statusu. Uspjeh ovoj aplikaciji će omogućiti dobro razvijena Wi-Fi mreža po cijelom gradu. Preko 80 hiljada stanovnika mjesečno koristi 412 otvorenih mreža na javnim mjestima. 3 hiljade hotspotova je na usluzi za preko 100 hiljada učenika i 14 hiljada nastavnika u bečkim školama, a preko 17 hiljada računara i tableta se koristi u nastavi.

 

Beč važi i za "IT glavni grad“. Oko 50 hiljada je uposlenih u informatičkom i telekomunikacijskom sektoru u preko 5.000 preduzeća koja ostvaruju promet od skoro 20 milijardi eura.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.