<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH će pokrenuti reviziju presude, to je zaključak ekspertnog tima

Sarajevo

Zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid ide sljedeće sedmice Međunarodnom sudu pravde u Hag, kazala je za RSE predsjednica Društva za ugrožene narode i predsjednica upravnog odbora Fondacije "Pravda za BiH" Fadila Memišević uoči skupa u Sarajevu na kojem se razmatra opravdanost podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe.

17. februar 2017, 12:00

 "Namjera je da probosanske snage saslušaju prezentaciju ekspertnog tima koji je sačinio naš zahtjev za reviziju naše presude, da se obave te konsultacije. Uglavnom je taj zahtjev gotov i zahtjev za podnošenje revizije presude ide sljedeće sedmice", kazala je za RSE Fadila Memišević.

Podsjećamo, Fondacija "Pravda za BiH" finansirala je troškove provobitnog postupka a nakon presude 2007. godine Fondacija je nastavila rad s ciljem prikupljanja novih dokaza kako bi se mogao, eventualno, započeti proces revizije.

Skup se održava na inicijativu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i kako je ranije najavljeno, ali nije potvrđeno, Izetbegović bi danas mogao da saopšti i zvanično da li će zahtjev biti podnesen ili ne.

Savjetovanju, koje se održava u organizaciji Fondacije "Pravda za BiH" i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, prisustvuju stručnjaci iz oblasti prava, zvaničnici iz institucija BiH i nevladinih organizacija.