<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH ostaje bez kredita MMF-a vrijednog 550 miliona eura?

ZBOG POLITIČKIH BLOKADA

Ugrožen aranžman sa MMF-om

20. februar 2017, 12:00

Kreditni ugovor sklopljen prošle godine između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijedan više od 550 miliona eura, mogao bi biti uskoro raskinut jer BiH zbog kontinuiranih političkih blokada nije u stanju ispuniti obveze koje je preuzela tim aranžmanom.

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija u izjavi za Nezavisne novine je rekao kako je raskid dugoročnog ugovora s MMF-om 'realno očekivati'.

Po njegovim riječima, iz MMF-a je prošle sedmice predstavnicima entitetskih i državne vlasti prenio jasno upozorenje da će ta institucija čekati do kraja marta na usuglašavanje u vezi s ispunjavanjem uslova definisanih pismom namjere, a ako do tog roka obveze ne budu ispunjene valja očekivati raskidanje proširenog kreditnog aranžmana.

'Ukoliko se iza toga ništa ne dogodi, onda će sasvim sigurno doći do prekida aranžmana i moraće se otvoriti neki novi pregovori o nekom novom aranžmanu', kazao je Tegeltija.

Oglasila se danas i premijerka RS Želka Cvijanović koja je istakla da odgovornost snosi FBiH.

Cvijanovićeva je podsjetila da je Republika Srpska svoje obaveze prema MMF-u završila još u decembru prošle godine, te da je ostalo još nekoliko stvari na nivou Savjeta ministara BiH i FBiH, ali da nema informaciju kada će ih izvršiti.

“Prošlo je dugo vremena kako se ne povlače tranše i postoji mogućnost da Bord direktora MMF kaže zašto da ne promijenimo određen uslove s obzirom na to da tim ljudima očigledno ne treba novac kad nisu u stanju da povuku tranše. To može značiti i redefinisanje aranžmana i veoma je realno da se tako nešto i desi, recimo u aprilu, ako obaveze ne budu ispunjene”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Podsjetimo izvršni odbor MMF-a je u oktobru prošle godine odobrio kreditni aranžman s BiH vrijedan 553,3 miliona eura. BiH je odmah isplaćeno 79,2 miliona eura kreditnih sredstava, a ostatak iznosa trebao je biti doznačen u 11 rata zavisno od procjene provedbe reformskih mjera čiji je cilj stabiliziranje financijskog sektora u BiH. Ipak i nakon četiri mjeseca političari se nisu usaglasili oko obveznog uvođenja dodatnih akciza na gorivo i duhanske proizvode, kao i problemima oko usvajanja novog zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo u Federaciji BiH.