<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NSRS o razrješenju pravobraniteljice RS i njenog zamjenika

Banjaluka

Poslanici Narodne skupština Republike Srpske (NSRS) danas će u nastavku sjednice razmatrati izvještaj parlamentarne Komisije za izbor i imenovanje koja je na sjednici 15. februara predložila parlamentu da se Danijela Novaković razriješi funkcije pravobraniteljice RS-a, na lični zahtjev.

21. februar 2017, 12:00

Šest članova te komisije glasalo je za njeno razrješenje, dok su dva bila suzdržana.

Komisija za izbor i imenovanje jednoglasno je predložila Narodnoj skupštini RS-a i da se Mirko Stojčinović razriješi funkcije zamjenika pravobraonica Republike Srpske u sjedištu zamjenika u Banjoj Luci, na lični zahtjev.

Entitetski parlament nedavno nije usvojio izvještaj o radu Pravobranilaštva za 2015., u kojem je navedeno da je izgubilo 688 parničnih sporova "teških" 19,6 miliona KM, dok je dobilo 2.433 predmeta vrijedna 46,5 miliona KM.

Na kraju 2015. ostao je neriješen 9.971 predmet vrijednosti od čak 1,46 milijardi KM.

Pravobraniteljica je tada istakla da ona nije bila na čelu te institucije u 2015., a iznijela je brojne zamjerke na rad zamjenika pravobranioca u Banjoj Luci, te potvrdila da joj je Stojčinović prijetio zbog njenog angažovanja da se ispoštuje zakonska procedura u slučaju zemljišta Poljoprivredne škole u Banjoj Luci.

Primjedbe na rad Stojčinovića iznio je ranije i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, optuživši ga da je nanio veliku štetu Gradu Banja Luka, između ostalog i kada je u pitanju zemljište Poljoprivredne škole.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da neće podržati smjenu Danijele Novaković, a da bi Stojčinović trebalo da krivično odgovara, a ne da bude razriješen.

Narodna skupština RS-a danas će razmatrati i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku RS-a za ovu godinu, Izvještaj Investiciono-razvojne banke RS-a a.d. Banja Luka i fondova o poslovanju za 2015., s izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, te Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća Bosne i Hercegovine za 2015., kao i Informaciju o aktivnostima RS-a u oblastima regionalne, institucionalne saradnje i Informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.