<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako Bakir hoće Dodika, eto mu ga!

Revizija

Pokretati reviziju postupka u ovakvim okolnostima kada ova zemlja ima stotinu puta preče stvari je potpuno besmisleno. To je svima jasno, čak i onima koji to pokreću, upozorio je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

21. februar 2017, 12:00

 Čavić smatra da je potrebno učiniti sve da se spriječi podnošenje revizije presude protiv Srbije. 

"Pored toga što ne vjerujem još više me žalosti to što je takav potez, sa mog stanovišta, potpuno besmislen, ali i sa stanovišta svakog normalnog čovjeka u ovoj zemlji. Pokretati reviziju postupka u ovakvim okolnostima kada ova zemlja ima stotinu puta preče stvari je potpuno besmisleno. To je svima jasno, čak i onima koji to pokreću - da nemaju nikakve nove fakte koji bi u skladu sa pravilima na osnovu kojih radi Međunarodni sud pravde, to se uopše moglo uzeti u razmatranje. Ali eto, bitno je da se pravi eksperiment, a taj eksperiment staviti Bosnu i Hercegovinu na čekanje", rekao je Čavić u razgovoru za Vijesti.

On je mišljenje da poslije ovog čina partnerstvo sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvog smisla. 

"Mi smo mu rekli da je to stvarno veliki problem. On je potpuno svjestan da se stvara kriza u odnosima a ja mu postavljma pitanje- Ko mu od Srba može biti partner? Ako hoće Dodika, eto mu ga? Ko mu ga brani. Izvoli ! Iako sumnjam da i Dodik ima manevarski prostor. Koliko vidim teško će naći partnera među Srbima i tu nema nikakve nepoznanice - Savjet ministara će biti manjinska vlast koja nema podršku parlamenta, i doviđenja. Čim se nađe neka nova većina biće i promjene u Savjetu ministara", rekao je Čavić.

Na pitanje hoće li Savez za promjene ovim potezom pokloniti vlast Miloradu Dodiku i zapravo uraditi ono što je on priželjkivao cijelo vrijeme, Čavić je rekao da se nema ovdje šta da poklanja. 

"Savez za promjene je konstatno u protekle dvije godine bio pod udarom Dodika i njegove politike, najviše zbog poteza koje je povlačio Izetbegović. Mi smo najveće probleme imali zbog apelacije koju je Izetbegović uputio Ustavnom sudu još 2013.godine kada je sa Radmanovićem sjedio u Predsjedništvu. Nama nije bio nikakav problem u svemu tome da funkcionišemo i da kažemo svoj stav. Na kraju krajeva naši politički stavovi vezani za razna pitanja nemaju veze sa drugima i ona su autentična. Ne mislim ja da mi bilo šta poklanjamo jer je ovo neodrživo i nemoguće. Govorim u svoje ime. Neću opet da govorim u ime cijelog Saveza za promjene", rekao je Čavić.

On kaže da je to rekao i Izetbegoviću. "Rekao sam mu, fer je da ti kažem svoje mišljenje prije nego što to kažem u medijima a od tebe zavisi. Ako želiš dobro ovoj zemlji, daj da se okrenemo riješavanju pitanja u vezi agende koju su zajednički podržali EU i međunarodne finansijske institucije. I sve to stavimo na kocku zbog političkim tema iz prošlosti. Taman se oslobodimo jedne krize a krene druga. Imam utisak da je Izetbegović zaključio da je Dodik poprilično politički sterilisan poslije sankcija pa se osokolio i misli da može i dalje", rekao je Čavić.

(BN televizija)