<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog čega ste stalno gladni i šta onda

zdravlje

Ukoliko se prejedete tokom vikenda i sledećeg dana osećate želju za povrćem i nekom laganom hranom, postigli ste veliku stvar i telo vam funkcioniše kroz samokorekturu

22. februar 2017, 12:00

Vrlo često se događa da jedemo i kad nismo gladni. Iako mnogi tvrde da to često činimo isključivo pod stresom i emocijama, to kako i koliko jedemo može da ukaže i na opšte stanje organizma.

Kod svakoga od nas glad se manifestuje nešto drugačije. Reagujemo li na glad na vreme s pravilnom količinom hrane, šećer u krvi biće stabilan, a telu šaljemo poruku da poštujemo njegove potrebe. Ako nema telesnih znakova gladi, možda posežemo za hranom jer nam je dosadno ili smo uznemireni. Tada se preporučuje odlazak u šetnju jer je to zdrav način da odvratite pažnju od jela. Šetnja je posebno efikasna u tome da suzbije želju za slatkim za kojim žudimo dok smo pod stresom.

Kažu da postoji devet najčešćih situacija koje teraju telo da oseća stalnu glad. Nenaspavanost, prejedanje pre spavanja, PMS, loša navika preskakanje doručka, neki lekovi počev od onih za artritis do alergija, gazirani sokovi, neunošenje dovoljno vode, dosada ili stres.

Stručnjaci kažu da se događa da uzimamo hranu da bismo odložili neki zadatak na kojem radimo, a odbijamo da se odmorimo na drugačiji način. Tada je savet da uzmemo odmor od pet, deset ili dvadesetak minuta, i na toliko da odložimo posezanje za hranom. Ukoliko i dalje osetimo glad, onda je savet da pojedemo šta želimo.

Manju količinu hrane unećemo ukoliko obratimo pažnju na to šta jedemo, na njen miris, teksturu i ukus. To će nas sprečiti od prejedanja.

Postoji normalna, čak i dobra stranja emocionalnog jedenja, na primer, kada slavite nečiji rođendan morate da pojedete parče torte i da nastojite da uživate u svakom zalogaju. Nema ničeg lošeg u tome da svom trenutnom raspoloženju udovoljite određenom hranom. Ipak, ponekad stalno maštanje o hrani znači da mu ne pružamo ono što mu treba, tj. da nam je ishrana previše restriktivna.

Važno je u ishranu uvesti i zdrave ugljene hidrate, voće povrće, žitarice, kao i mahunarke. Ukoliko se prejedete tokom vikenda i sledećeg dana osećate želju za povrćem i nekom laganom hranom, postigli ste veliku stvar i telo vam funkcioniše kroz samokorekturu. To znači napredak i znak je da znate da primenite neke principe intuitivnog jedenja. Jedite šta vam telo traži u količini koja ga zadovoljava. Veliko je olakšanje kada postignete da možete da verujete svom telu.