<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zbog scene oralnog seksa Poljaci prijete protjerivanjem i tužbom protiv Olivera Frljića

Teatar

Od premijere koja je bila u subotu ne jenjavaju napadi na Teatar povšehni i na Frljića, pre svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Jovana Pavla II sa tablicom "zaštitnik pedofila" i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubistvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog

23. februar 2017, 12:00

 Predstava "Kletva" hrvatskog reditelja Olivera Frljića, koja je u subotu premijerno izvedena u Varšavi uvredila je verska osećanja Poljaka, a iz poljske vladajuće partije najavljuju tužbu protiv reditelja zbog, kako kažu, kršenja zakona.

Istovremeno i poljski institut "Ordo Iuris" zatražio je od Saveta Evrope da reaguje na, kako tvrdi, podsticanje mržnje u ovoj pozorišnoj predstavi.

Frljiću preti i proterivanje iz Poljske zbog pozorišne predstave izvedene Teatru povšehnom u Varšavi, ispred kojeg su utorak veče demonstrirali radikalni ultrakatolicki nacionalisti.

Hrvatski reditelj, čije predstave su i ranije izazivale kontroverze u Poljskoj, predstavu "Izopštenje" je osmislio na osnovu tekstova poljskog slikara i pesnika iz druge polovine 19. veka Stanjislava Vispjanjskog.

Teatar povšehni postavio je predstavu kao pokušaj da proveri koliko je uopšte moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Od premijere koja je bila u subotu ne jenjavaju napadi na Teatar povšehni i na Frljića, pre svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Jovana Pavla II sa tablicom "zaštitnik pedofila" i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubistvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog.

"To nije teatar, to je javna kuća", "To nije umetnost, to je kloaka" poruke su sa transparenata oko 100 aktivista ultrakatoličke radikalne Svepoljske omladine koji su sinoć bučno ispred Teatra povšehnog zahtevali zabranu predstave i doživotno proterivanje Frljića iz Poljske.

Katolički Institut Ordo Iuris prijavio je predstavu Savetu Evrope da izaziva političku mržnju, pošto su se pojavile lažne vesti da se zaista prikuplja novac za ubistvo najmoćnijeg političara u Poljskoj, Jaroslava Kacinjskog.

Institut je takođe pozvao Poljake da masovno podnose krivične prijave i tuže Teatar povšehni, režisera i ansambl za vređanje verskih osećanja za šta im u Poljskoj preti zatvor, a Ordo Iuris će besplatno obezbediti advokate i platiti sudske troškove.

"Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smela da bude finansirana javnim novcem", poručila je portparol vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek.