<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Počeli protesti poljoprivrednika u RS: Donosimo fotografije sa terena

GRADIŠKA

Poljoprivrednici traže svoja prava...

23. februar 2017, 12:00

Poljoprivrednici iz RS danas održavaju mirne proteste, a oni između ostalog traže smjenu Ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Mirjanića i Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Poljoprivrednici iz RS najavili su ranije najavili proteste, a oni između ostalog traže smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Mirjanića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Poljoprivrednici odbacuju Nacrt pravilnika o raspodjeli podsticaja za 2017. godinu i traže da on bude isti kao kod njihovih kolega u Federaciji. Traže i da Ministarstvo poljoprivrede RS javno obajvi sve isplate sredstava za 2015. i 2016. godinu, jer smatraju da se dijelu novca gubi trag.

Od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa traže uvođenje “plavog dizela” i zaštitnih mjera za poljoprivredu. Za izmirenje dugova od prošle godine, Vladi su dali rok do polovine marta.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske rekao da je osnovni zahtjev poljoprivrednika donošenje Pravilnika koji će biti usklađen sa Pravilnikom Federacije BiH, a poljoprivrednici insistiraju i na isplatu svih dugovanja u roku od mjesec dana za čitavu poljoprivredu.



“Zbog stanja u poljoprivredi koje je svakim danom sve teže, mi tražimo i smjenu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Steve Mirjanića, to su zahtjevi koji se tiču RS. Kada je riječ o stanju na državnom nivou, onda su naši zahtjevi zaštita domaće proizvodnje, plavi dizel po hitnom postupku, kao i smjena Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, jer nije ostvaren plavi dizel i nije ostvarena zaštita domaće proizvodnje”, rekao je za BUKU Usorac.

Vezan tekst i više informacija:

Protest poljoprivrednika iz RS: “Ne odustajemo od protesta, nama treba novac za rad”