<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oglasio se Aleksandar Vučić: Evo šta je rekao o reviziji presude protiv Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid neodgovoran potez kojim je stvorena veoma loša atmosfera, a teško građeni odnosi Srbije i Bosne vraćeni u prošlost.

24. februar 2017, 12:00


Vučić je svoj stav o zahtjevu za reviziju presude iznio tokom razgovora sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kyle Scottom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evrointegracijama Srbije.

Vučić je rekao da će Srbija uvijek poštovati integritet BiH i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da nipošto neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije.

Vučić i Scott su razmotrili situaciju u regionu i istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na Zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmene i otvaranja novih radnih mjesta.

Srpski premijer je ukazao da bi njegov prijedlog o uspostavljanju Carinske unije na Zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak cijelog regiona.

Premijer i ambasador složili su se da dvije zemlje imaju dobru saradnju u borbi protiv terorizma kroz djelovanje anti-ISIS koalicije. Scott je prenio poziv državnog sekretara SAD Rexa Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, planiran za mart u Vašingtonu.