Milorad Dodik-Mogao je biti novi Tito

Milorad Dodik-Mogao je biti novi Tito

Piše: Mirza Softić

U bilo kojem trenutku, kada odlučim da pogledam bilo koji medij, znam na šta ću naletjeti – na Milorada Dodika. Čovjek koji se vrti na svim kanalima, negdje u pozitivnom, negdje u negativnom kontekstu, toliko mi je dosadio u posljednje vrijeme da zaista samo čekam kako će jednog dana iskočiti iz paštete koju budem doručkovao. Molim Boga da ga maknu više sa ekrana, a opet mi ne uspijeva da ne razmišljam o njemu, da ne analiziram svaki njegov potez, da ne pokušavam zaboraviti i ignorisati sve njegove istinite i predizborne tvrdnje koje čujem svaki dan.
Gledao sam televizijsku emisiju simboličnog naziva «Da možda ne», na kojoj je tema bila opstanak BiH, i od tada razmišljam šta bi se desilo kad bi se desilo... Da Mile Dodik nije postao ono što je postao. Sve vrijeme, otkako ne mogu prestati razmišljati o ovom čovjeku, pokušavam shvatiti zašto mu je ovo sve trebalo. Zašto mu je trebalo da još više razjedini ovu napaćenu šačicu od nepunih četiri miliona ljudi, zašto svakim danom priča o referendumima i kojekakvim drugim stvarima koje bi u ovoj zemlji izazvale ponovno krvoproliće? Zašto mu treba da kuje floskule o nekakvoj američko – evropsko – bošnjačkoj zavjeri? Zar je moguće da sve to radi iz ličnih interesa, kako mu spočitavaju «neprijateljski» mediji iz Federacije BiH? Možda je mogao danas biti heroj. Možda je mogao ponovno ujediniti Srbe, Hrvate i Bošnjake, tri (ne)prijateljske skupine koje se stoljećima prave što više različiti, a to im ne uspijeva, jer su jednako primitivni. Mogao je Milorad Dodik svu tu svoju negativnu energiju koja isijava iz njega iskoristiti i na drugačiji, pozitivniji način. Mogao je zasukati rukave, otvoriti nova radna mjesta, raditi na poboljšanju životnog standarda, ekonomiji, zbrinjavanju siromašnih i gladnih, na aerodromima koje je obećavao, gradnji države, obnovi posrnulih kompanija itd. Mogao je uraditi mnogo toga pozitivnog, jer smo mu svi vjerovali i nadali se normalnom lideru.

Šta bi bilo, kad bi bilo...

Hajdemo krenuti obrnutim smjerom. Iako je to utopija, pokušajmo zamisliti slijedeću situaciju. Milorad Dodik dolazi na vlast dvije hiljade i neke godine, te uvjerljivo osvaja većinu glasova u Republici Srpskoj. Plaćen inostranim parama, i to istih onih stranaca kojima danas poručuje da ga povuku za onu stvar, leteći na krilima Evropske Unije i Amerike, ulazi u kapitalne projekte, gradi autoputeve, povećava penzije i invalidnine, jača sve javne institucije, otvara nova radna mjesta, smanjuje administraciju i tako štedi na budžetu, a Federaciji BiH preporučuje isti takav koncept, širi toleranciju i ljubav, razgovara normalno, kulturno, civilizovano i nadasve ohrabrujuće. Dolazi na gostujuće utakmice Igokee (kao što je dolazio i u „Teheran“ jedno vrijeme i osjećao se vrlo dobro u Skenderiji, jer nije doživio nijedan ružan povik) i osvaja bodove protiv Bosne ili Širokog Brijega.

Nakon narednih izbora njegova stranka osvaja određeni broj glasova i u Federaciji, a sve veći broj izbjeglica se vraća u Republiku Srpsku. Sarajevo bilježi ponovni rast srpskog stanovništva u njemu, jer Srbima upravo Dodik poručuje da treba da se vrate i da je to i njihov grad. Multietnički život se polako vraća u normalne tokove, a upravo Sarajevo, kao prijestolnica, zapošljava ljude iz svih etničkih skupina, a oni se osjećaju lijepo i rado dolaze na svoja radna mjesta u zajedničke institucije, ali i privatne kompanije. Kao kruna pomirenja, ponovno se otvara Zgrada zajedničkih institucija, plaćena grčkim novcem, zemlje koja nije čista obraza gledala na balkanske ratove, ali koja upravo zato ulaže novac i nastoji se oprati. Zgradu otvara ni manje, ni više – nego Milorad Dodik, uz prigodan koncert nekoliko bosanskohercegovačkih bendova, doživljava i prve ovacije i aplauz u Sarajevu. Svi optuženi su odavno u Hagu, a i Mile Dodik je za to zaslužan. Nakon toga, Centar za demokratiju i pomirenje Jugoistočne Evrope, dodijeliće premijeru RS-a, nagradu za pomirenje i ohrabrivanje suživota. Sve se više dešavaju scene kao onomad u Kozluku, kada je Fadil Banjanović Bracika organizovao doček s natpisom, «Dobro nam došao, Premijeru!»

Premijer i predsjednik iz SNSD-a

S takvim pristupom, čelnicima SDS-a je jasno da s ovakvim srpskim liderom na čelu, nemaju šta tražiti, pa ta stranka odlazi u sunovrat, raspada se i doživljava sudbinu stranke «Žena BiH». Milorad Dodik, kao istinski vođa, na narednim izborima se kandiduje na državnom nivou i postaje premijer države, dok na predsjedničko mjesto dolazi član SNSD-a. U međuvremenu, dio Ustava BiH je promijenjen i sada se neposredno bira samo jedan predsjednik. Recimo da je na to mjesto u ime SNSD-a kandidovan neki političar iz miješanog braka, sa politički korektnim imenom i prezimenom, odnosno što bi jedan bošnjački «intelektualac» rekao, «kopile». To «kopile» je pobijedilo u drugom krugu, ispred nacionalistički orijentisanih protukandidata i dobilo je glasove čak i u dijelovima gdje Srbi nisu većina.

I šta se onda dešava? BiH ima Srbe na dvije najznačajnije pozicije u državi, Dodik je predsjednik najjače stranke, vuk je sit, a ovce na broju. Niko se ne žali, pojava zvana «Naša stranka» se nikad nije ni formirala jer država ide naprijed i za time nema potrebe. Bojan Bajić, Peđa Kojović, Dino Mustafić i ekipa se pridružuju socijaldemokratskim snagama, a predsjednik SDP-a konačno daje ostakvu na to mjesto, uvidjevši da više nema šanse. Ostaje na mjestu predsjednika Bošnjačkog instituta, te na nekoliko fakulteta, gdje se lagano počinje i pojavljivati na predavanjima. Inicijativa novog bh. vođe (jer ovaj narod, nažalost, jednostavno treba vođu, führera, Fidela ili nekog novog Tita) je ujedinjenje sa Socijaldemokratskom partijom BiH, jer, kako je normalno u svim državama na svijetu, socijaldemokrati ne mogu biti razjedinjeni ni po kojem osnovu. SDP i SNSD tako postaju jedna stranka, a možemo je nazvati kako god hoćemo, recimo Građanska partija. GP ubjedljivo pobjeđuje na narednim izborima, a Bosna i Hercegovina ulazi u NATO, te postaje kandidat za Evropsku Uniju, bh. građanima se ukidaju vize, a Srbija, Crna Gora i Makedonija ne mogu držati korak za nama, i pored njihovih silnih nastojanja. U konačnici, 2011. godina se označava kao godina finalnih pregovora, a 2012. godine BiH ulazi u Evropsku Uniju, za početak bez Schengen zone.

SF Mile & Sin

Milorad Dodik bi i u ovom scenariju imao milione. Nažalost, kako gornji dio ovog teksta nije ni blizu istine, Premijer RS-a bi mogao doživjeti fijasko, ako je tačna i desetina onoga što mu mnogi stavljaju na teret. Umjesto da se obogati pameću i socijaldemokratskom misli (jer on sigurno nije nacionalista, dokazao je to u ratu, gdje nije imao borbenih aršina), mogao bi vrlo lako: 1. izgubiti na narednim izborima; 2. kako rekoh, ako je išta od optužbi tačno, onda završiti u zatvoru. Njegov narod, u koji se kune i tako slatko zagovara da on, narod, ne živi s drugima u istoj državi, nego upravo na rubu bankrota i gladi, s penzijicama od 130 KM, neizgrađenim autoputem ni do Gradiške, prodatim telekomom, nepostojećim južnim aerodromom (iako Vlada RS-a ima svoj vlastiti avion, koji može sletjeti samo – u Banju Luku), uništenom rafinerijom i opustošenim kapitalom na svim poljima. Pošto mu je vjerovatno jasno da bi svaki eventualni rat, svako iz ove zemlje ponovo izgubio, Dodik često pokušava smiriti tenzije, izjavama o «mirnom razilaženju», o tome «kako rat nije opcija» i sl. To bi vjerovatno bio posljednji udarac, prvenstveno srpskom narodu, koji bi tada pao niže nego što ga je svojevremeno doveo Milošević. Papagajsko ponavljanje imena entiteta u svakom mogućem intervjuu ili izjavi za medije će mu, nažalost, vjerovatno ponovo pomoći na izborima, bez da više iko zna šta to sve predstavlja i kuda vodi, jer i dalje će ljudi koji putuju iz Lukavice na Pale, stopirati i čekati prevoz privatnim automobilima, umjesto da se voze redovnim gradskim linijama.

A mogao je biti novi ujedinitelj, skoro k'o Tito. Mogao je ući u istoriju i napraviti prvu pozitivnu revoluciju na ovim prostorima. Tada ga niko ne bi pitao gdje su milioni i tada bi opet mogao sinu dati tri miliona maraka za uzgoj jabuka. Ovog, ali i svih drugih tekstova protiv njega, ne bi ni bilo, a ja bih sada možda pisao reportažu iz Albanije, kojoj bismo u tom slučaju i fizički i mentalno još uvijek bili zapad. Ovako, teško da ćemo ostati još koju godinu ravni njima. Prestižu nas brzinom svjetlosti.

Bez obzira na sve, siguran sam da čak ni sada nije kasno da se ovaj čovjek unormali i da počne graditi bolji život svima nama, kad već trenutno ima takvu moć. Pa da onda možemo graditi «Građansku partiju».

 

Arhiva BUKE

 

 

Komentari na tekst (85)
Objavljeno:
gavrilo princip je izazvao 1 svjetski rat.zar takvom covjeku treba dizat spomenik ili mu se klanjat?a vi sto serete o tome kako je bio dobar tito samo bih vam rekao da su se ratovi na ovim prostorima upravo zbog njega vodili zato sto nije bio sposoban da stvori demokratsku drzavu u kojoj vladaju ljudska prava,medjutim on je pobio sve one koji su drugacije mislili..
Objavljeno:
"...a Federaciji BiH preporučuje isti takav koncept..."

E ocde prestadoh da citam... pa dobro Mirza autoru ove.... kako je nazvati... nebuloze mozda ili sarene laze... kad osvane da federacija prihvati da suu Sarajevu pobijeni srbi, kako u SA tako i oko Srebrenice... federacija ne prihvata ama nista sto je srpsko... cak su i stope Gavrila Principa sklonili da bi se dodvorili tim krilima koja navodno nose Dodika... A Gavrilo je bio pripadnik organizacije Mlada Bosna... no ne mari on je ipak GAVRILO... stoga mirza suti i gledaj Dodika mozda ipak sta naucis... Ne prica se o njemu za dzabe...
Objavljeno:
Dragi bože, koliko kretena i retarda ovdje na portalu.
Kakvih ovdje komentara ima, počev od onog LOLO-a, koji očito misli da je nekakav intelektualac pa obrazlaže, obrazlaže i to očemu, o IDEJI, o SLOBODI, a ovamo zadnji seljak sa brdovitog Balkana. Pa onda ovi nacionalisti što se pale na svaku koja nije u skladu s dogmama koje im njihovi očevi i biološki i oni "očevi nacija" svakodnevno plasiraju o ono malo mozga .

KAKVI STE VI RETARDI!!!!!!!!!!
Objavljeno:
Mislim da je usporedba neukusna, ali stoji cinjenica da Dodik troši energiju za Bosnu, mogao bi postati Tito ali mali. Ovako ništa nije dosegao dalje od kasabe, zvane Laktaši
Objavljeno:
Prethodno navedeni san bi se možda mogao i ostvariti kada bi se iza rešetaka našli Dobrica Ćosić i još neki iz njegove SANU kao i njegova razna obavještajna potrčkala u BiH i regionu.
Naravno, kao i neki hrvatski i bošnjački političari koji uvjek zaigraju na loptu Dobrice Ćosića i njegovih pajdaša iz Beograda.
Objavljeno:
Uz Dodika i tita su bili i jesu i danas uz Dodika Srbi
jer da titi nije bilo srba radi vas zavrzio bi kao Sadam jos u rat 41 god

@Pasivni
Objavljeno:
Covjek bi se na prvi mah slozio sa ovim naslovom.
Mada oboica politicari, zapravo se radi o totalnoj suprotnosti.
Biti poput Tita znaci stvarati, graditi, zblizavati, ujedinjavati
a Milorad Dodik ne posjeduje ni jedan od ovih kvaliteta.
Zahvaljujuci svom traktoraskom mentalitetu, Dodik moze biti samo jedna stvar a to je Milorad Dodik i apsolutno nista vise od toga...
Objavljeno:
Nije mi jasno kako. Tito je na ravnoj nozi mogao sa svakim autoritetom razgovarati o kulturi, umjetnosti, politici...O cemu Dodik moze razgovarati i ko mu je sagovornik? Kad bi zivio jos 100 ovih svojih jadnih zivota, ne bi bio dostojan da Titu ocisti cipele.
Objavljeno:
Da je mogao-bio bi.
Objavljeno:
Ne poredite me sa takvima. Pa znate valjda gdje su završavali takvi kao on.
Goli Otok ako ste zaboravili.
Objavljeno:
Kakav Tito,pa on je obični primitivni prigradski đilkoš.
Objavljeno:
Tito je bijo naj veci srbo mrzac Citavo vrijeme njegove vladavine
cule su se parole srbi su krivi slaba Srbija Jaka jugoslavija
namjerno plasirana propaganda i oko je bijo svjetan da to nije tako
Naj vece zlo je napravijo Srbima a dobrim djelom i Hrvatima kada je muslimane proglasijo narodom time stvorijo trajno probleme na balkanu a time i ratove svjesan da jugoslavija nece opstati nadao se dace vicina muslimanska u bih pristati da bih uce u sastav velike hrvatske sto na njegovu zalost nije se ostvarilo sad Hrvati ko narod polako ali sigurnu u bih nestaju zahvaljujuci upravo njemu
Objavljeno:
@ NEDZAD I BRALO

Svaka vam cast na komentaru , da sam vam blizu zagrlio bih
vas zato sto branite naj vrijednijeg covijeka i naj veceg i naj -
postovanijeg lidera na svijetu a za nas naj boljeg oca nase zemlje
i naseg jedinog prijesjednika TITA.

DZANGO
Objavljeno:
@ e jeb,

I JA NEMOGU DA VIJERUJEM DA OVAJ NOVINAR UPOREDZUJE NASEG TITA SA DIKTATORIMA KAO HITLER,
FIDEL,itd. BOZE SACUVAJ KOSA MI SE DIGLA U ZRAK !
NADAM SE DA SAM KRIVO SHVATIO.JEDINO AKO JE U PIT-
ANJU NACIONALISTA KAO STO JE DODIK I TAKOZVANA RS
JER ZA TAKVE I NJIMA SLICNE ,TITA SU ZVALI DIKTATOROM
JER TITO IM NIJE DOZVOLIO DA JUGU DIJELE SA NJEMCIMA
DA PLJACKAJU UBIJAJU,SILUJU I DA VRSE EXPERIMENTE
NAD LJUDIMA I DJECOM ,PA SE BORIO KO LAV KAO STO SU
TO RADILI I DRUGI BRANITELJI CITAVE EVROPE, DA BIH
SMO MI poslije ratna DJECA MOGLI DUGO ZIVJETI NA SLOBODI, A NA ZALOST ODMAH POSLIJE TITOVE SMRTI
ISTI TI SINOVI NACISTICKIH I SOVINISTICKIH KRVNIKA
IZDAJNIKA NASE DOMOVINE I NARODA SU DOSLI NA VLAST
I NAPRAVILI APOKALIPSU NA CITAVE PROSTORE JUGE.
OVA VREMENA SU IZRODILA OLOS I KRIMINALCE, DOK SU
VREMENA HEROJA PROSLA NAZALOST NASU.
NEDOSTAJU NAM PRAVI HRABRI LIDERI .DANAS VLADAJU
CETNICI I VEHABIJE.
SAMO JEDNU STVAR ZAMIJERAM TITU, A TO STO JE POSTE-
DIO ZIVOT ZAROBLJENIM CETNICIMA I USTASAMA ,DA SAM
JA BIO UMJESTO NJEGA, JA BIH IH SVE POSTRELJAO BEZ
RAZMISLJANJA,I SIGURAN SAM DA DO CIVILNOG RATA NEBIH NIKAD NI DOSLO ,JER OVE CETNICKE I USTASKE
KOPILADI NEBIH SE NI OKOTILI !
ALI NAS TITO JE BIO PRAVI POSTENI VOJNIK I VELIKI BORAC,ZATO JE UVIJEK STITIO RANJENIKE I ZAROBLJENIKE
A TO KOD NJEMACA I NJIHOVIH SARADNIKA CETNIKA I
USTASA NIJE POSTOJALO.
Objavljeno:
gdje ces reci da bi Dodik mogao biti novi TITO. Znas li ti uopce tko je bio Josip Broz Tito prijatelju. Nabavi malo knjiga, nek ti babo isprica i ostale komsije pa onda pisi. poredis ficu sa genserom brate
Objavljeno:
Mich

Idi kupi cvijeca i odi na Blajburg, pa se dobro isplaci za svoje jarane i ratne zarobljenike, ustase.

Samo sto je jedna stvar jako kontradiktorna, a to je da, mladi cetnik place za starim ustasama??!!

Al'to se zna zasto?

Prvo sto imas isti mentalni sklop!
Drugo, sto zelis samo da kontriras non stop i mrzitelj si Bosne i to vec nije "cool".


Cao fasisto.

Nedzad
Objavljeno:
Gle, gle, Nedzad se vratio sa sluzbenog puta u magarecu klupu. Naucio je tamo i jednu englesku rijec ("cool"), ali je sve ostalo isto kao i prije, pa ce ga vjerovatno vratiti na ponavljanje tretmana.

Nije Nedzad smogao snage da pojasni kako to da:
1. podrzava ubijanje civila
2. odobrava ekzekuciju ratnih zarobljenika
3. podrzava dzihad i islamski ektremizam
4. obozava svog prvog predsjednika koji je bio nacisticki kolaboracionista u tzv. handzar diviziji
5. psihopatski prizeljkuje novi rat u BiH

Hajde, Nedzade, prosvijetli nas svojim novim "biserima".
Objavljeno:
Mich

Ti si fasist i tu je razlika izmedju mene i tebe.
Dobro, vidim uvijek se gusla mudzahedini i to!!
Sta su bili majke ti tvoje Rusi, Grci i ostali placenici.
To je OK, grcka zastava nakon srebrenickog pokolja, hm to je cool.
Pa za fasistu kao sto si ti, pa to je cool.

Nemamo mi sta da pricamo i argumentujemo.
Ti si zaljepljen svojim stavovima, i sve zlocine koje je ucinila srpska zlotvorna vojska su zapravo posledice rata, ma ja!!

Puno pozdrava od mene, tebi SS Michu u Trecem Srpskom Rajhu.

Nedzad
Objavljeno:
He, he,...Nedzad k'o Nedzad, tuli iz magarece klupe svakojake gluposti. Zato su ga tamo i smjestili. Kako neko iole skrupulan moze da brani te tzv.'kolateralne' stete, kao npr. ubistvo desetina hiljada neduznih civila u Drezdenu. Ili da opravdava tolike civilne zrtve u Iraku time da su to zasluzili jer su podrzavali Sadama (cak i ako je to tacno). Ili da opravdava masovne egzekicije vojnih zarobljenika (ustasa i cetnika) od strane komunista. Pa po cemu se to onda razlikuje od ekzekucije srebrenickih vojnih zarobljenika i civila - jer oni ubise prije toga na stotine srpskih civila pa dodje jedna takva uzasna osveta upravo po toj nedzadovskoj logici "ko ih jebe kad su takvi, nek crknu..." (sic!) Jesu li po toj logici i Amerikanci trebali (kako su to zagovarali i jos uvije zagovaraju njihovi ekstremni desnicari) udariti po svim muslimanima zbog njihovog "slabog" pilotiranja u vezi 11. septembra 2001.
Vrlo je indikativno da Nezdad nigdje ne spominje islamske mudzahedinske zlocince koji su se takodjer "proslavili" svojim zlodjelima. To je vjerovatno zbog rahmetli mu prvog predsjednika Izetbegovica koji se kao propadnik handzar divizije borio na strani Hitlera. Sada bi po "zdravoj" nedzadovskoj logici sve one koji su ga podrzavali i jos uvije to cine, trebalo sravniti sa zemljom. To bi mozda i bilo smijesno da nije jadno, tuzno i izvitopereno.
Objavljeno:
Za vanzemaljca Mex-a.

Znas li ti onaj film:Povratak Dzedaja

Nedzad
Objavljeno:
nema puno srba koji bi ratovali za RS, mozda malo gore oko Banje Luke. mozda bi bilo vise srba da ratuje za tu ideju da je pokusaj stvaranja samostalne RS iz razloga pravih, ekonomskih, razloga ljudskih prava, vec je svima jasno da je to iz razloga licnog bogacenja svercera i podrumasa Dodika, a da za to ne odgovara nikome.
koje je milorad dodik politicke poteze povukao vrijedne paznje u sustini.. covjek je medijsku karijeru sagradio pod satorima, pljujuci po bosni i osporavanjem genocida u Srebrenici. jadno je to sto je pajac, a ne politicar interesantan svima nama u Bosni.
sve u svemu.. slijedi rat, i ovoj istini treba na vrijeme pogledati u oci.
Objavljeno:
Znas ti onu pjesmu od Cole, "Zivis u oblacima mala!"
Objavljeno:
Za Srbina

Ti ocigledno ne poznajes istoriju. Na Blajburgu su streljane ustaske postrojbe, saveznici njemacke fasisticke, gubitnici drugog svjetskog rata. Pa sad hoces da kazes da bez obzira na nihivo ustastvo trebalo im je oprostiti za sva zvejrstva koja su pocinili. Ja kao musliman nemam nikakvih simpatija prema njima, a bilo je i muslimana u ustasama. Znaci, tu sam ja sa tim stvarima sasvim jasan, nema nikakvih strasti.

Ko ih jebe!!

Pa ako tako gledamo, onda bih se trebalo suditi i tadasnjim saveznicima, koji su bombardovali grad Drezden u Njemackoj i to pred sami kraj rata, kad su svabe bile pred kapitulacijom. Tad je ubijeno za jedan dan 40 000 njemacki gradjana.

Ali ko ih jebe kad su bili za Hitlera. Moje osobno misljenje.

Mozda si i Ti za osudu saveznika drugog svetskog rata, posto su EU i SAD bobardovale Srbiju?

Ali ko vas jebe kad ste bili uz Milosevica. Moje osobno misljenje.

To se pravilo primjenjuje na svakog, kao za Njemacku, Japan" atomska bomba", Italiju, pa onda poslije Srbiju, Irak, Libiju i ostale diktatore i fasisticke rezime.

Ko ih jebe kad su takvi, nek crknu!! Moje osobno misljenje.

Onda po tvom sve zlocince treba rehabilitovati a kazniti zrtve i borce koji su bili na strani zrtava. Guslaj, samo guslaj.

Pa dobro ja shvatam sto ti tako govoris, jer se nedavno zapocelo sa rehabilitacijom i Draze Mihajlovica, a Plavsicka se docekuje sa muzikom na beogradskom aerodromu u znak pocasti sto je uradila za RS, bez obzira sto je osudjena za ratne zlocine. I to jos tvoj DODO je docekuje.

Kod nas se kaze:" cega se pametan stidi, budala se ponosi", tako i tvoj Dodo, on je ponosan sto ju je docekao, bez obzira na njeno ucesce u zlocinima.

Ma ko jebe balije trebalo ih sve porokati, jel'de?

Ali nema tu nista cudno, fasisti brane fasiste.

Ti si sad nesto na strani "jadnih" pobijenih ustasa??
Jao kakve fore ti valjas.

Pa onda po tvom ce mo velicati isto Antu Pavelica, ako nemas nista protiv. Al mislim da se Ti tu neslazezs, ali za Drazu se slazes, jel'de moj burazeru??

Ko ce takvim prevrtljivim tipovima stati u kraj, kao sto si ti?
Kad vam odgovaraju ustase da plujete Tita, tad to radite, a kad treba praviti veliku Srbiju i RS, tad ustasama jebe te majku.

Da Ti kazem nesto sad, Ja svim neprijateljima Bosne jebem majku, pa makar to bio imoj rodjeni otac, kuzis frajeru.

A Ti haj sad na Blajburg, pa kupi cvjeca za svoje izgubljeneje jarane, pa se dobro isplaci. A je tebi velim da je Tito pogrijesio sto se jos nije naubijo ustasa i cetnika, mozda bih danas bili mirniji.

Ovako ostavi puno govana u zivotu i evo sta nas snadje, " med i mlijeko", nema sta, sve je super. Zlocini, genocid, Hag, urusena zemlja,ekonomija, korupcija, mafija, lopovluk, pljacke, ubistva, ma sta da ti pricam, Raj na zemlji.

Moj prijatelju Srbine, nemas ti pojma koje bio Tile.
Pa vidis li ti kakva smo mi bagra, da sa nama nemoze ni EU i SAD zajedno sa cjelim Svjetom, izaci na kraj!!

Ali Tito je mogao. Zasto?

Zato sto je bio mozak i uvjek je bio na strani slabijeg( svog naroda). Izrael nikad nije priznao( ponovo na strani salbijeg). Pomagao africkim narodima, novcano, robno, svakojako.Itd Itd.

To je bio TILE, VITEZ PRVOG REDA SA BALKANA, a ovi danasnji politicari ne bih mogli biti ni njegovi konjusari.

Kuzis frajeru??!!

E to je to moj haveru. Mani se ustasa i cetnika i nihovog (ne) humanog djela. Oni su crna strana istorije Balkana, a Tito je snjima radio kako je jedino mogao, a to je po kratkom postupku.

Jer kad zlocincima udari krv u mozak, njih mozes samo metkom i sabljom smiriti, nikakvom pricom i neki sudskim procesima.

Zvjer ostaje zvjer i to je Tito znao.

Velika mu hvala i slava , nasem Titu.


Nedzad
Objavljeno:
za "Dzevada"---,Ti imas izgleda puno razloga da hvalis zlocinca koji je ubijao Ljude bez suda, posto je ubio najvise hrvatskih Ljudi bez suda na putu prema Austriji tebi je to ocito drago.Meni kao Srbinu nije to nimalo drago kada se ubijajaju Ljudi bilo koji bez suda i sudjenja.Nemozemo mi biti toliko neralni pa zlocince dijeliti na dobre i lose,a izgleda Dzevad moze.
Objavljeno:
Uporedjivati Dodika i Tita je kao da uporedjujes nekog igraca iz druge lige i Mesija. Jer Tita se i dan danas sjeca cijeli svijet i on kakav god da je bio ujedinjavao je ljude, a ovaj je poceo i Srbe da dijeli. Tito je gradio i radio, imao je i on svojih gresaka to nije sporno, a Mile zna samo da nasteli tender i prodaje vazduh ljudima. Da se razumijemo, Covic, Tihic i Lagumdjija ne zaostaju puno za Miletom. Svi ovi navedeni bi "svirali klavir"na Golom otoku, sa takvom bagrom drugacije se ne moze.
Objavljeno:
Mogao je ali nije. Svi se spotaknu na isti kamen-NACIONALIZAM.
Od Karadzica, Seselja, Silajdzica pa do Kostunice. Kad bi balkanci mogli pregurati preko tog kamena zvanog nacionalizam daleko bi dogurali. Medjutim svi se spotaknu na taj kamen i vodje zavrse u zatvoru a narod u bijedi. I opet iznova, vijekovima. Slicno kao sto se arapski narodi spoticu na kamen zvan religija, tako se balkanci spoticu o kamen zvan nacionalizam,
Objavljeno:
Bjez ba Mirza!!

Gdje Dodu poredis sa Tileom!!??

Pa Tito je bio nesto iznad svega!!

Samo njegova HARIZMA, HOD, GOVOR,DRZANJE i jos 100 drugih epiteta,sposobnosti i kvaliteta su neuporedljive stvari.

Nema tog politicara i osobe u Svjetu, da usporedis sa Titom.

Tile je bio mozak mozgova!!

Kakve je samo finte pravio da izbjegne sukobe sa SSSR-om, pa se okrenuo prema Amerima, pa postasmo najjaca "skoro" ekonomska i vojna sila u Evropi 80-tih.

Kakav Dodo, klasicni kafandzija ( prostatluci govora, gorilski hod, pravi brdjanin), ili bilo koji drugi ( Silajdzic, Izetbegovic, Covic, ovaj onaj), mislim nema "samse".

Tito je jedini, bio, ostao i bit ce.

Takvog majka za dugo , na zalost neradja, bez pretjerivnja.

Mi i dan danas, zahvaljujuci nekim ekonomskim potezima Tita i KPJ, koristimo resurse njegove racionalne politike.

Sta ko ima danas da kaze da je uspjesno uradio. Da, monogi su napravili cuda ( Dodikov neboder u Banja Luci, 50-ak km autoputa Sarajevo-Visoko itd)

Da, to je uradjeno, ali jarane sa kreditnim sredstvima, koje ce nase generacije da krvavo vracaju. I sa ubiranjem poreza od bosnaske sirotinje. I onda se kurce, mi ovo, mi ono.

Je li iko preizveo nesto, pa sa tim parama napravio nesto!

Nemaga takvin na spisku! Vec samo krediti i jos da bude gore, dvije trecine u dzep a jedna trecina za radove i tako u nedogled.

A Tito je dosta ostavio iza sebe.

I nepisi vise ovakve nebuloze,Mirza, majke-ti tvoje.

Nedzad
Objavljeno:
Bio bi! No, onda bi morao "smaknuti" mnogo Hrvata i Srba...
Objavljeno:
zar bi Dodik pristao da ide stopama zlocinca Tite i da ubija ljude bez suda, kao sto je Tito radio prema Blajburgu,itd.
Objavljeno:
Autor teksta je samo "zaboravio"da napiše da Dodik nije vječan i da bih sa njegovim odlaskom sa scene uz uslov da je učinio sve kako je on napisao ponovo došla 1992.godina.Takođe nije zaboravio da napiše da bih da je Dodik uradio sve to što je on napisao,došlo do nestanka SDS,a ostale nacionalističke stranke ne spominje.Zato me više i ne čudi njegov komentar o 20000 hiljada nestalih u Prijedoru,koji nema veze sa stvarnošću.Moj predlog:Mirza kani se ti pisanja dok ne rasčistiš sam sa sobom.
Objavljeno:
Tito je bio Jugosloven.
Objavljeno:
...................DAVITELJ JE PO NACIONALNOSTI SLOVAK...
Objavljeno:
njeegov put je bez promjene i bez povratan-njegove zelje su samo jedno da udze u istoriju zauvjek -para ima vise od Tita to nije upitno--kapric i inat je u ovom covjeku,velika opasnost za cijeli region B-H....
Objavljeno:
Teško. Tito je bio Hrvat.
Objavljeno:
Bosnjacka naivnost je tragicna ili je ovo samo krik iz beznadja jer ispada da mi ne znamo sta nam je raditi pa pokusavamo najveceg neprijatelja Bosne prikazati u pozitivnom smislu. Njemu je lahko biti drzak i blokirati sve pozitivno u Bosni jer iza njega stoji Srbija ,Rusija,i pola Evrope i ako imate novac i narodnu podrsku onda vam posao kojim se bavite i ne cini opterecenje nego postane hobi.I sad mi neko hoce da kaze da to i nije nesto lose .Neka nam je Bog na pomoci da se urazumimo i postanemo ujedinjeni kao zlocinci oko nas
Objavljeno:
NEZNAM STO TOLKO RASPRAVLJATE O TOM DAVITELJU.ON JE POKUSO ZADAVITI HARISA S. NEKOLKO PUTA I OVAJ SE OKANUO POLITIKE......SUULJU TIHICA U PRUDU SCEPO I POCEO DAVITI AL JE OVAJ IMO DEBEO VRAT I TO GA SPASILO . SULJO JE PREZIVIO DAVLJENJE ALI OSTO BEZ KOSE. NOVINAR GA PITA ZASTO STE POCUPALI KOSU SULJI A ON MU SERETSKI "SA LUDE GLAVE I KOSA BJEZI".......ON VREBA LAGUMDZIJU DA GA ZADAVI ALI ZLATKO VEC SVE ZNA I KAZE " NA DAVLJENJE CU UZVRATITI DAVLJENJEM"........ON SVOG LICNOG VOZACA DAVI SVAKI DAN MASNIM VICEVIMA. DAVITI JEDNU OSOBU - O. K. ALI DAVITI CITAV NAROD-- E TO JE UMJETNOST.............
Objavljeno:
Ne budi lud. Prošlo je davno vrijeme nekakvih kao poštenih i dobrih političara. Misliš da bi njima (mislim na europu) odgovarao TITO. Ne njima više ne odgovaraju takva vrsta političara koji gledaju opšte dobro kao recimo mogla je Coca-cola prodavati se i onda ali Tito nije dao da nam uvoze to sranje. Nego napravi fabriku zaposli 1000 ljudi i onda tek možeš prodavati. A plitičari kao Dodik, a bogami ništa nisu bolji ni ovi naši iz federacije bi prodali majku rođenu za keš. Nema opšteg interesa. E takvi njima trebaju bolan. Da mogu svoju robu prodavati. Svoju kafu, brašno, mlijeko, ulje, čokolade i sve ostalo. Nemoj da nešto naše se prodaje. Mi smo glupi ne znamo mi ništa napraviti. I ono što se pravi kod nas (a Tito stvarao 50 godina) oni su prodali za jeftine pare. I ostao je samo još naziv kao naš. Takvi njima kapitalističko-zločinačko-zapadnoj bagri trebaju političari. Koji zastupaju njihove interese.
Objavljeno:
jedan od rijetkih članaka o miloradu dodiggu koje sam u cijelosti pročitala, a da se nisam pokajala. vrlo kreativno i tužno. hvala.
Objavljeno:
Andrea, odgovor je tako jasan.... "mora' zvati isti broj telefona ko Radovan Karadzic ' 92-ge...!
Objavljeno:
...ispričam ja neki dan vic o Dodiku u kući... najveća greška u životu!
Objavljeno:
@lolo...
zelis mi reci da zelis, a da ti to niko ne namece, da zelis da zivis slobodno pod Dodikom, koji je polomio koplja onih koji su htjeli svima nametnuti svoja rjesenja. Zelis mi reci da nema ovdje drugog rjesenja jer je najrealnije ono sto imamo sada, da nam sva historija i dosadasnja praksa (posebno uspjesna desetljeca) padaju u vodu, da je to to, to sto sada stoji pred nama. Ne mogu vjerovati da u to neko moze vjerovati.
Radim u oba entiteta i znam koliko su ljudi slobodni pod Dodikom, posebno oni drukcijeg politickog opredjeljenja :sad:. S istim ljudima iz FBiH kojima Dodik "lomi koplja", s neprijateljima svega srpskoga, zdusno se ljubi pred kamerama (autenticni video zapisi prilikom gostovanja u UNTIC-u) -jer to su mu poslovni partneri. Dodik ne daje optimalno rješenje, zašto: jer ljudi pod Dodikovom upravom ne žive bolje nego ranije (izuzimam rat). Zato smatram da ti je prica neutemeljena: nit si slobodan pod Dodikom, nit Dodik neprijateljuje s "vjekovnim neprijateljem", nit je ovo sada zivot najbolji koji možemo imati.
U pravu si, nema se sta reci Dodiku, t. j. samo Dodiku, da je trebao postupiti drukcije. Ovdje je cjelokupna licemjerna bezdusna politicka scena, kojoj i narod sve vise nalikuje, pala. Bilo je i drugih "Dodika" koji nisu iskoristili svoju historijsku priliku.
Zavrsit cu s poslovicom: "Narod raspravlja o politici, a političari o parama."
Objavljeno:
Ne kaze se " tisucljetno" nego hiljadugodisnje, govori Srpski da te sav svet razume.
Objavljeno:
Zemljo tisućljetna na vjernost ti se kunem,
od mora do Save, od Drine do Une...
Objavljeno:
Podjela se NIKADA neće desiti.
Ovako ne valja, a vidjeli smo da je podjela nemoguća i da nema tog oružja koje će Bosnu poderati. Znači, ostaje nam povratak na prirodno stanje kao jedini izlaz iz ćorsokaka u koje smo zapeli, a to prirodno stanje je ravnopravnost svih na cijelom teritoriju države BiH, bez vještačkih i nasilno stvorenih entiteta.... jer fakat je tisućljetno postojanje, ma šta neko laprdao.
Nacionalni torovi izvor su problema.
Ako ne, koprcati ćemo se unedogled u ovom mulju, sve dok se ne stvore uslovi za normalnu BiH, a stvoriti će se sigurno.
Objavljeno:
Zato što je Srpska mojadomovina...
Objavljeno:
opasnos dodik niti je prosla niti ce ikad proci po b-h to svaki bosanac ne bi trebo zaboraviti i kad spava.ova bajka o dudiku u ovom clanku normalnom covjeku-neda cak i u mislima da poreda stvari kao sto je gore napisano jer svi znaju ko je taj ratni svercer i profiter sada profiter svoga naroda u republici srpskoj.i mudri dodik naravno sada prebogat da bi usao u istoriju sta ga kosta ,njegov pokusaj ce za ocjepljenje ce doci-reko pokusaj -reko opasan..
Objavljeno:
ne razumijem ali bas ne razumijem,dokle ide nas primitivizam,dokle cemo pustiti da nas tretiraju ko ovce,pa poslije onakvog rata i onakve vojne nadmoci nije se bosna podijelila i nikad nece , i dodik opet o podijeli bla bla bla,al dzaba narod priglup i dodiku to prolazi,dodik je skonto da glas akademika i glas nepismenog covjeka vazi isto ,posto akademika ima stotinjak u nepismenih isto stotinjak ali hiljada on je je svoju politiku i javne nastupe prilagodio i usmjerio na ove druge ,mislim nepismene.a to da je rs njegova drzava ,PRIVATNA, je i vrapcima na grani jasno....Kastro sistem,al kad pukne bas ce da pukne!!!
Objavljeno:
"leptirica" je kraljica.. haha, koja nebula od komentara... Zavjera rocks ! :-)
P.s. Pusimo ga. I pusicemo ga dok ne glasate ljudi i promijenite lopove.
Objavljeno:
@Velco: Jörg Haider (ne Jozef Hajdn - to je bio Franz Joseph Haydn, kompozitor) je jedva skupio 4.1% glasova na zadnjim izborima.
Nakon toga, njegovo najvece politicko dostignuce je bilo kad je pijan profulao bankinu i otisao u istoriju.

A Dansk Folkeparti nisu nacionalisti. Zasto bi i bili - nacionalizam pali samo u drzavama koje imaju slabe temelje. Kraljevina Danska nije neka novopecena drzavica da Dancima treba objasnjavati ko su oni ustvari.

DF su ksenofobi i penzioneri.
Tj. prodaju generaciji koja je na samrti program koji se svodi na vece penzije i odrzavanje statusa quo (necemo Euro-vratite nam krune, necemo Turke, necemo EU, hocemo strozije zakone i jacu vojsku).
Vjerovatno bi se slozili da se zabrani glasna muzika da ih ko pita.

Zivi bili pa vidjeli kako im se program mijenja ili kako odlaze u zaborav skupa sa biracima koji im svake godine polako idu pod zemlju.
Objavljeno:
Ja kazem da uradimo svi kao i Mile jer desnica je cak i u EU definitivno u modi (nema boljeg dokaza od Jozefa Hajdna iz Austije mislim da se tako zvao), a takođe tu je i Danska koja se diči tim istim nacionalizmom i zgražanjem prema onima koji nisu Danci ili nemaju korjene iz Danske, čak su i okarakterisani prije nekoliko godina kao top EU nacionalisti. Znači, nismo samo mi vec i cijela Evropa je puna desnice koja čeka trenutak da ispliva na površinu u svom najgadnijem mogućem obliku. Zato ih i boli neka stvar za nas. Četiri miliona ljudi je neki veci grad u EU, izgleda to se ne može srediti, potamaniti žohare da bi zdrave i perspektivne ideje punom parom prevladale i gurnule nas napokon naprijed, ma nemoguće da ne može!!!

P.S. Sole, pohvale za tekst u svakom slučaju.
Objavljeno:
nikad on nije mogao biti ni t od Tito, Mile je produkt felerične države i anomalične politike... i naravno osiromašenog uranijuma :-)
Objavljeno:
Meni je MILE jednom prilikom otkrio pravo znacenje rijeci "demokratija".Rijec je naime nastala od grcke rijeci "demos" sto znaci "narod" i rijeci "kratein" sto znaci "kratiti"!!!
Objavljeno:
Sta je vi iz Buke, ako napisem krivousti Tudjman, mucavi Alija i majmun Mesic vi ne objavite , evo malo balansa , i Sloba je kao mali vepar valja li sad demokrate ?
Objavljeno:
Mile je imao predispozicije da bude jedino vodja "Druzine Pere Kvrzice" ali je prebacio normu! Steta...
Objavljeno:
mogao je dodik ostati "the good guy" samo da se nije popeo na brdo i vidio sta se iza brda valja.
nemamo mi jos pojma sta se zaista desava. mi smo ti ko ona druzina sa doroti na putu od zute cigle i samo nas vuku za nos ovako blentave. kako god da okrenes nema za nas evrope prije 2020. a i to je prilicno klimavo.
Objavljeno:
Za Milorada!!!
Kako me ovaj tvoj komentar neobicno podseca sa pocetka devedesetih,kada su tupoglavci skandirali "Slobi" kao ti
"Dodi" a znamo kako se sve zavrsilo sa ovim prvim.
Objavljeno:
Već je neko napisao kako brak koji ne funkcionise treba da se raspadne, ili nesto tome sl.

Pa zašto ne probati i sa tim... naravno.... Bošnjaci su problem (ne samo u Federaciji već i ovi u RS-u), Hrvati su problem, SAD je problem, EU je dio problema, Hrvatska je problem, Srbija (naravno retorički a tu je i ova šupačka deklaracija), NATO je problemčina :-), UN također, Brčko je problem...

Svi oni i sve to VS Dodik sa svojim referendumom.

Ja mu vjerujem. Dodik je to! Opet ću glasati za njega!
Objavljeno:
Možete pričati koliko god hoćete, Mile ima prijatelje na višem položaju od vas... je li tako Mile? Rekao si to onom papku iz State Departmenta, možeš i ovim levatima... a podjela... mmmmm kako lijepo zvuči, mada prilično teško da će se desiti sad... a i ne bi bilo dobro, ovako je kul, dvije strane, balans, svi se takmiče ko će biti bolji... ada želim da živim sa mudžosima, pa i nisam baš nešto glup da ne vidim istoriju i sadašnjost, pa da ne mogu logično predvidjeti budućnost... ovaj tekst ima par svijetlih, inače je naprđivanje par exelance.... a Dodik, ma on je stvarno faca, i hvala ti autore što si ga još jednom stavio u medije, samo mu pomažeš... a sebi odmažeš... malo je pametnija faca Dodo, je.e nas a nama se sviđa, pa se i sami pomalo... aj narode moj, uživaj... Milorad
Objavljeno:
Ti Tihomire si poludio a ne Dodik ,zna se ko je rasturio SFRJ to su krivousti Tudjman , majmunoliki Mesic i metiljavi Alija, i sad bi vi Bosnu kao malu Jugu, pa gdije ste bili 91. svi vi kreteni zajedno sa balavim Klintonom, i naravno da ste uz njegovu pomoc migli pojesti ne samo Srbe ,nego i govna, e jeste heroji , crvi jedni.
Objavljeno:
Meni stvarno nije jasno kako pojedini likovi koji su komentirali ovaj tekst uopšte misle nastaviti živjeti? Ako živiš u vječnoj mržnji, šta ti onda ostaje? I uostalom, kako neko misli podijeliti BiH, čak i da ona jeste karikatura? Novim ratom? Mirnim putem? I jedno i drugo će Dodik, a s njim i svi bosanski Srbi izgubiti, jer bi muslimani pojeli RS i samo bi nastavili tamo gdje su stali prije Dejtona. Mirnim putem također nije moguće, a znamo svi zašto, bespredmetno je pričati o tome. Bolje vam je da se okrenete normalnom životu, ni entitet, ni državnost, nisu big deal, nego samo zabava za široke narodne mase, te novci za njihove poludjele vođe, kao što je npr. Dodik.
Objavljeno:
Pa neka mi neko kaze u cemu se to slazu 3 naroda u BiH, odgovor je ; NIUCEMU. Nije Bosna Sveto Pismo pa da se zaboga u nju ne smije dirati. SFRJ je bila prava drzava pa se raspala veoma brzo, a da nece BiH koja je KARIKATURA .
Objavljeno:
INKA i LEPTIRICA su u pravu. Bar tako izgleda.

Podjela BiH i ponovno razgraničenje Hrvata i Srba na Balkanu je jedini ispravan potez jer donosi ,,čisto'' stanje i mogućnost za ekonomski razvoj regiona. Jednostavno, više nema nedefinisanog medjuprostora i zna se ko za šta odgovara. Dvije velike države i dva velika tržišta... obje građanske države i ... kraj.

Istina je da su u takvom raspletu ,,gubitnici'' Bošnjaci i da to može biti jak okidač da pokrenu nove sukobe. Istina je i da je podjela gušenje njihove slobode i prava. Ali za očuvanje BiH je neophodno stalno pritisakati i Srbe i Hrvate. Zapad je nemilosrdnim rješavanjem pitanje Srba u Hrvatskoj ili Srba na Kosovu pokazao kako brutalno može rješavati pitanj koja ga muče. To je tek bilo masakriranje ljudskih prava i slobode. Mislim da Zapad ipak, još uvijek ne želi ući u otvorenu podjelu BiH iako je davno uvido racionalnost. I to ne zbog savezništva sa Turskom, ili rata u Iraku i Avganistanu, ne ni zbog ljudskih prava, niti zbog svoje ratne propagande o potrebi očuvanja BiH, već zato što još uvijek trpi pritisak Vatikana i Njemačke da BiH mora ostati cjelovita i da u budućnosti, kao i Rugovu i muslimane u BiH treba prevesti u dobre katolike. Računa se da će ta asimilacija biti prirodni impuls većine muslimanskih vjernika, jer se permanentno stvara utisak kako se toliko ,,radi za njih'' i kako slobodu mogu imati samo pod ,,zapadnim kišobranom'' demokratije. ,,In'' je biti za Zapad. Svi drugi uključujući i ,,islamističku Al Kaidu'' su ,,loši momci''.

Sa druge strane BiH previše košta i ako ne uspije pokušaj centralizacije, a ne uspijeva jer ni Bošnjaci nisu nagodni i imuni od svog nacionalizma i podvala, vrlo lako može porasti pritisak Britanije i Francuske da se stavi tačka i odredi Njemačka sfera uticaja samo do granice zapadno od Save, Vrbasa i Neretve. Istočno od toga je njihovo.

A Dodik? On je mogao odigrati bolje i ne ,,lijepiti se'' na Silajdžićeve budalaštine i budalaštine raznih evropskih ,,parlamentaraca'' i funkcionera EU na Silajdžićevom platnom spisku koji su imali za cilj da ga što više ocrne i posvađaju sa svim centrima moći na Zapadu. Inače, kako izbaciti ,,novog Tita'' iz igre i svoje namjere da skrojiš BiH po svojoj namjeri, ako Tita ne ocrnš kao nacionalistu i tiranina? Nije trebao nasjedati ni na finte Zagreba koji nastupanjem protiv Srpske i izjavama o ,,nedjeljivoj BiH'' (kao da je Dodik sa makazama u ruci, a BiH papir ispred njega) u stvari kupuje simptije Bošnjaka za Zapad i Zapada za sebe. Mogao je, i - morao.
Objavljeno:
Tačno je da BiH nije među američkim prioritetima, ali ovi što sanjaju san o raspadanju braka zvanog BiH mogu samo to da govore ovako tajno, jer će u suprotnom ispasti budale.

Čovjek vam je lijepo ovdje razjasnio kako je SNSD mogao postati jedna sjajna partija, poželjna svima i jednog dana možda čak i multietnička, ako bi se zaista spojila sa SDP-om. Tu su bila dva problema, jedan se zove Zlatko Lagumdžija, a drugi pohlepa za vlašću. Najtužnije je što je Dodik mogao imati vlast i sa pozitivnim potezima, jer je našim narodom upravljati vrlo lako. Četiri noge dobre, dvije noge loše, ponoviš im dva - tri puta i riješen problem.
Objavljeno:
Evo meni nije jasno,cuj Bajden i Obama i njihove liste.Moze biti da ekonomija kroji svjetski poredak ali sto vazi za nasu domovinu Bosnu i hercegovinu vazi i za ostale zemlje ex.Juge tj.Hrvatsku,Srbiju,Kosovo,Crnu Goru,Makedoniju. Jedina fikcija je neostvarena zelja domacih izdajnika da nozem,zicom i srebrenicom amputiraju dio "tisucljetne zemlje"koja je prezivjela i krizare i turke i austrijance i ratkove kame i granate.Ergo ce prezivjeti i Burekove liste
Objavljeno:
Bosna i Hercegovina na Obaminoj niti na Bajdenovoj listi zemalja i drzava ne postoji. JASNO?

Kome nije jasno neka izvoli provjeriti.

BiH je ''tisucljetna'' fikcija za idiote.

BiH ce biti podijeljena jednoj od susjednih zemalja ili ce biti podijeljena izmedju dvije ex.YU republike.

Dodik i Silajdzic, kao komplet vladajuca bh postava zna fakat da je BiH prodata vec prije 1992., ostalo je jos malo ostatka od jugoslovenske drzavne imovine oko koje se cjenkaju dodici, silajdzici i ostala ''politicka elita'' , a koliko su moji navodi neistiniti, najbolji dokaz je odsustvo djece i porodica po zemljama i drzavama koje su na spisku aktuelnog SAD predsjednika i potpredsjednika Bajdena.

Kakva je slicnost izmmedju WTC-a i BiH?
Odgovor: Obje imaju istu ''sudbinu'' i objema u isplaniranom trenutku potpunog rusenja/nestanka - nedostaje jedan narod.
Objavljeno:
Svi medijski prostori zaokupljeni su Miletom da se zamazu oci politickih daltonista i mentalno slijepe javnosti.
Dodik svjesno ili ne, ali igra kako drugi sviraju a kojima diriguju Turci za koje note pisu isti oni koji su pisali za scenarij za pad zeljezne zastave, raspad sssr-a i jugoslavije a od olovaka sa snaznim bojama i tonovima doktrina sad su izvana ojacane islamistickim radikalizmom, gorim od vec vidjenih devedesetih kojima je sataniziran srpski narod.
Silajdziceva stranka je dobila nalog da radikalizira Dodika do usijanja jer ce u suprotnom Silajdzicev i Belkicev sin i porodica biti zrtvovani umjesto Dodika, od koga je federalna vlada putem svojih medija za potrebe izvana formirala novi lik Milosevica...
Objavljeno:
Politika je kurva!
UZIVAJTE IMA JOS PO KANTAMA :-)))
Objavljeno:
KOJEGLUPO POREĐENJE. TITO JE POBIO 10 000 LJUDI SAMO U BEOGRADU 1945. MILE DODIK NIJE UBIO NIKOGA.
Objavljeno:
E da je to sve tako jednostavno kao što autor ovog teksta želi da predstavi!! Kao mogao je Mile, da je htio, napraviti bolje nego što je sada. A što ne napišeš tekst šta bi bilo da Silajđić nije oborio aprilski paket ustavnih promjena?!
Objavljeno:
Bilo je to u ovoj zemlji seljacina
na brdovitom balkanu,
odabrani su ocajnickim glasanjem
ceta kretena
u jednom dahu.

Iste su naume
svi redom imali,
isti su im tekli izborni dani,
na iste svecanosti
zajedno su vodjeni,
od istih seljacina svi nagradjivani,
a svi gradjani umrli u opustosenom gradu.
Objavljeno:
Sve je tacno Lolo sto si rekao, ja bih samo dodao, brak koi ne funkcionise se raspada, to je svima jasno.
Objavljeno:
Uh Lilian sto si me ganuo sa ovim Srbi, Hrvati i Bosnjaci, jedni drugima najvazniji, pa gdije si bio 91.god
Objavljeno:
Dodik je i onomad a i sada manipulisao...to vi ne shvatate, on nikada nije bio za jednog predsjednika,on nije za regije bio nikada.
On je manipulator kao sto je Hare kod Bosnjaka, Dodik ce se sam zapetljati, ili ce ga Srbi kao i Milosevica sa motkama otjerati preko Drine.
Milorad Dodik na zalost prica ono sto sada vecina Srba u RS voli i hoce da cuje, sve ostalo je subjektivno misljenje i vas i ovog Mirze, a mozda on nije ni za odbaciti od BIH?
Vidjecemo uskoro? Jer mi je veoma neobicno to sto ga EU i USA ovoliko trpi.
Objavljeno:
Zapitaj se druze ko je Dodika natjerao da promijeni plocu... Dao je prst poceli su da uzimaju i grkljan, ne ruku samo! Bas fino sroceno, jeste!
Objavljeno:
Gledam danas Mirza,
kasarnu koju je JNA onomad izgradila u mom gradu. Sjećam se kako smo tada mislili da će zauvijek biti naša, narodna i kako je treba praviti što boljom i ljepšom. Danas ona više nije naša, ona pripada NATO paktu i imaginarnoj vojsci imaginarne BiH. Za to se treba zahvaliti Aliji Izetbegoviću i njegovoj nakaradnoj ,,viziji'' države po njegovoj ideji. Pitam se zašto se niko, ali baš niko u Sarajevu ne bavi promašajima i nakaradnostima koje je donio u BiH ovaj prosječan pravnik. Šta je problem? Rigidnost i strah od BH nacionalista? Tabu da se ne smije preispitivati lik i djelo ,,oca nacije''? Koje nacije? Strah da će nacija nestati ako se zagrebe i po površini Alijine politike? Bojim se da je sve ovo u igri. I dosadila mi je ta uniformnost i nepopustljivost u greškama koje mi Sarajevo plasira svaki dan. Zatvor u kojem me drže jer neko smatra da on mora da ima državu kakvu on hoće i mora da je osvoji svu 100% da bi se osjećao sigurnim. I baš ga briga da li će pobiti ili protjerati sve ostale. I baš ga briga da li će vladati tom državom ili će biti marioneta.

Kazah da kasarna danas pripada imaginarnoj vojsci jer ona nije onolika kolika bi trebala biti da zaštiti ona tvoja 4 miliona iz kolumne, jer niko u BiH nije odlučivao niti će odlučivati o njenoj brojnosti. Njom u stvarnosti ne komanduje niko iz BiH. Ona je igračkaNATO.

Rekoh ,,imaginarne BiH'', jer onomad Porfirogenit, a i prije i poslije njega razni drugi izvori rekoše kako su se negdje oko Livna granicili Srbi i Hrvati koji dodjoše iz Bijele Hrvatske i Bijele Srbije. Onda od 1400 i neke do danas se na tom granično prostoru pojavi i treća vjera, pa onda i treći narod. I taj granični prostor postade i ostade mjesto raznih interesa. Treći narod hoće taj prostor za sebe i ne prihvata da ga druga dva podijele i ponovo utvrde granicu. To ,,ja hoću što ti nećeš, a ti hoćeš što ja neću'' ne može nikada postati nit koja povezuje ta tri naroda u želji da žive u jednoj državi. Hajde da se zapitamo ima li uopšte te niti? Je li to onda virtuelna država? Država koja postoji na virtualnom interesu punom apsurda. Jer BiH je definisana kao nacionalna država tri naroda, ali je svi sa Zapada i iz Sarajeva prekrajaju u državu građana. Ne treba nagadjati zašto. Ona se sastoji od dva entiteta, s tim što je FBiH plod ujedinjenja interesa dva naroda. Ali ni taj interes nekako ne štima jer je napisan u Vašingtonu. I da ne nabrajam dalje jer je veliki broj protivrječnosti, a ovo je samo komentar. Šta je problem? Što je organizacija države nastala kao diktat sa strane, a ne izraz volje naroda? Ako nema volje naroda da organizije državnu zajednicu, nije li to onda virtuelna država?

Pojasniću ovo posljednje na jednom primjeru: BiH uporedjuju sa Švajcarskom, iako u stvarnosti nema ništa slično sa njom. Švajcarska je nastala na ,,klasnoj'' osnovi. Slojevi seljaka i ostalih koji su prozvodili nisu željeli da ih eksploatišu feudalci i druga vlastela. IDEJA koja ih je ujedinila je dovela do toga da su tri naroda Italijani, Nijemci i Francuzi na tom teško pristupačnom terenu za osvajanje podigli pobunu i proglasili državu. IDEJA koja ih je ujedinila ih je održalau težnji da budu SLOBODNI. I vidi sad vraga, ovdje se pojavljuju dvije stvari IDEJA koja UJEDINJUJE i težnja da se bude SLOBODAN. Nije li to dragi Mriza ključ koji nedostaje u virtuelnoj BiH? U BiH nit smo slobodni, nit izražavamo svoju SLOBODNU volju. Ja neću da mi iko svaki dan priča o tome kako trebam da budem srećan rješenjem koje mi on nudi, ja hoću da budem srećan jer je to moj izbor. Drugačije rečeno neću da slušam propagandu od koje mi je zlo jer mi ne nudi realnu slobodu nego virtuelnu slobodu. Na žalost u BiH nema onoga što je zajednički interes. Čak je i priča o boljem životu koja bi kao trebala da ujedini građane u pobuni idiotska virtuelna prevara.

Šta je rješenje? Ili dalje gušenje svih i njihovih sloboda donošenjem novih i novih zakoan i ograničenja koji će samo podspješivati frustracije svih. Suzbijanje entropije sistema koji teži ka položaju ranoteže, odnosno stepenu uređenosti koji podrazumijeva najmanji utrošak energije za njegovo dalje održavanje traži stalno dovođenje energije. Drugačije rečeno hoćeš li da zadržiš na okupu društvo (sistem) koje teži raspadu (entropija) moraš da ulažeš novac (energiju). Koliko novca je dosad utrošeno na održavanje ovakve BiH? Koliko je ona skupa? Drugo rješenje je podjela i povlačenja granica. Srbi bi još i pristali jer bi se rješili stalnog pritiska iz Sarajeva i sa Zapada, prijetnji, smjena, sankcija i ostalih budalaština. U suštini bi bili nezadovoljni jer su izgubili i Krajinu, a ovim i pola BiH. Zvanični Zagreb bi bio nezadovoljan jer je izgubio pola BiH, a želja je bila preko Sarajeva, uz pomoć Zapada gospodariti cijelom BiH. Hrvati u BiH bi skakali od sreće jer bi se riješili pritisaka pod kojim su sad i jer bi ušli u državu koja je mnogo više uređena i finansijski jača. Bošnjaci bi bili nezadovoljni jer su izgubili nadu da će gospodariti ,,ekskluzivno'' svojm BiH. Tek tada bi pokrenuli ptanje odgovornosti svoje elite i uvođenja narod u rat devedesetih godina. I ovdje postoje dva podrješenja. Ako bi ostala ,,treća'' teritorija, izvan Hrvatske i Srbije, neka mikro država Bošnjaka onda bi frustracija rasla i vremenom eskalirala u sukob. U drugoj varijanti pridruživanjem Bošnjaka u jednu ili drugu državu bi izazvalo strah od asimilacije i, elita, naročito vjerska bi se oštro suprotstavila proglašavajući to okupacjom. Dakle ova varijanta podjele, već mučna i u samom razmatranju, je teška kada je u pitanju ljudska SLOBODA.

Zašto napisah sve ovo gore i zašto sam sebi dopustio da razmatrm i mučnu priču o održanju i još mučniju o varijantama podjele BiH? Samo zato da bih možda ponudio odgovor na pitanj zašto Dodik nije ono što si napisao. Tačno je, imao je priliku da postane Dodik sa početka tvog teksta. Ali je još tačnije da je već u startu, nakon izbora rekao čelnicima PDP daneće u Sarajevo i da neće da bude predsjednik Savjeta ministara. (Ako mi dobro preniješe) Dakle Dodoik i nije imao namjeru da se bavi iluzornim poslom udovoljavnja blesavom Harisu Silajdžiću i da trpi ,,lomljenje'' zapadnjaka, kakvo je trpio Čavić onomad. Projekcija jedne BiH, ali pod patronatom Zagreba je zacrtana negdje tamo, na zapadu i mi sa svojim interesima možemo samo da trpimo društvo neslobode. Sjeti se da je Rugova rodjen u jednoj, a sahranjen u drugoj vjeri. (I ovo je mučno razmatranje, ali je istina). Kada se sve ovo sabere pitanje je da li je Dodik i mogao iskoristiti svoju šansu? Da li je pored ovoliko interesa u virtuelnoj BiH uopšte i bilo šanse? Da li je to znao kada je odbijao kandidaturu za Savjet ministara BiH? Da li mu priču o ,,konačnom rješenju'' na Balkanu i time konačnom miru neko ,,sugeriše''? Naravno neko ,,mnogo jak'' u planetarnom smislu. Igra u virtuelnoj BiH još uvijek traje, i svaka od strana traži najbolji momenat kada se ,,društvo prazni od tenzija'' da bi realizovala svoj interes. Za sada nema nagodbi. Postoje samo prevare i obmane. Dok je tako, bojim se da će nam ostati samo mučna razmatranja i da ni jedan Dodik neće imati šansu da postane novi Tito i ujedinitelj, jer šanse zapravo nema.
Objavljeno:
Odličan tekst, istina živa.. "kamo sreće.."-ali nažalost nismo naišli:-(
Objavljeno:
Naslov.Zalostan-bedan-jadan.Nacional-sovinistu-e stavljati u isti kos, ili porediti sa Titom to je bedno tj.ponizavajuce.A,to sto neko rece -izabran je demokratsku-,draga gospodo-seljacko-krkanska vezite ga dobro i ne dajte ga nikom,ali sve su prilike da nam dolazi u BG-trajno-kirija izraelaca za stanarinu Vile sto je poseduje Bosanac od Laktasa je na zalasku.Valja ga trpeti na utakmicama Partizana.BG-neka ti je bog,u pomoci.Bata Kole.
Objavljeno:
Mirza,

Fino sročeno. Kamo sreće da smo mogli naići na jednog takvo normalnog čovjeka.
Objavljeno:
Svaka cast demokratiji, kakvog baju dovede na vlast! Ako ste zaboravili, jedan grcki filozof je, u djelu "Drzava" je napisao da je demokratija najlosiji oblik upravljanja. Talog vrlo brzo i lako postane mocan i upravlja tudjim zivotima, a koliko mu je stalo do birača, pokazali su na cijelom Balkanu.
Objavljeno:
Lijepo je bilo citati ovaj teks i na trenutak zamisliti da je ovo realnost. Na zalost, zahvaljujuci ponajprije ovom covjeku, a isto tako i njegovim kolegama sa druge dvije strane, jos uvijek smo daleko od toga. Ali drago mi je da postoji osoba koja je zapazila koliko slicnosti Mile ima sa Titom, ponajprije koliko velik uticaj ima... ali na zalost sva njegova energija i napor su okrenti u suprotnom smjeru. U buduce pisite nam jos vise slicnih tekstova da bar na trenutak izadjemo iz realnog stanja.
Objavljeno:
Dodik je demokratski izabran, Tito ne.
Objavljeno:
Mirza- 'Sve vrijeme, otkako ne mogu prestati razmišljati o ovom čovjeku, pokušavam shvatiti zašto mu je ovo sve trebalo. ' --> trebalo mu je zato sto -nazalost- ideali na nasim podrucjima vise nisu bitni. Bitnije su konvertibilne marke, euri, dolari i ostale valute. Nazalost. A mogao je biti...

Pozdrav iz Njujorka.
Objavljeno:
koje licemjerje!!!!!! Auuuuu, Mileeeee (ne ovaj pomenuti)
Objavljeno:
a sto ne spomenu silajdzica i njegovo uporno "ukidnje rs" kad se tako nakaci na dodika i "referendum" a upravo ste vi devedesete tvdili kako je referendum najvisi oblik demokratije jer vam je to tada odgovaralo a sada osporavate drugima to isto pravo....e, nece da moze
Objavljeno:
Nadam se samo da nece mnogo proteci vode dok shvate Srbi, Hrvati i Bosnjaci da su jedni drugima najvazniji, da samo jedni na druge mogu racunati. Onda ce se pojaviti neko ko ce to sve da odradi, to cime pisac teksta utopijski pocasti doticnog.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.