<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protesti poljoprivrednika pred Vladom FBiH

<p><strong>Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH najavila su za ponedjeljak blokadu graničnih prijelaza Izačić, Orašje i Doljani te proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, a ova odluka donešena je na nedavno održanom u Bihaću. </strong></p>

08. august 2011, 12:00

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja iz prošle godine te reviziju i stavljanje van snage Programa novčane podrške za 2011.godinu. Traže i hitno sazivanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije zbog problema u poljoprivredi i donošenje zaštitnih cijena za mlijeko i pšenicu.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husein Selimović ranije je izjavio da se na protestima pred Vladom, koji će početi u 10.00 sati, kada počinje i vanredna sjednica Vlade, očekuje dolazak oko 3.000 poljoprivrednika.

Iz federalnih udruženja i saveza poljoprivrednika ističu da ne mogu prihvatiti Program koji je usvojila Vlada, jer je u suprotnosti sa Zakonom o poticajima i Strategijom razvoja poljoprivrede.  

Vanredna sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, najavljena za ponedjeljak, biće posvećena analizi mogućnosti za obeštećenje poljoprivrednika koji su u četvrtom kvartalu prošle godine ostali bez poticaja iz državne kase.

Ovakvo kandidiranje dnevnog reda ranije je potvrdio dopremijer i ujedno resorni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović. "Nesporazum bivše vlade i poljoprivrednika proizveo je da u 4. kvartalu 2010. nije bilo poticaja za poljoprivredu. Oštećeni su poljoprivrednici pa ćemo na sjednici Vlade analizirati stanje da bismo vidjeli kako im nadoknaditi štetu", rekao je Lijanović.