<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

STRAŠNI SUD: dodjela Oskara 2017.

MODNA KRITIKA

Ispašću prava hejterka, ali šta da se radi, tako stoje stvari…

27. februar 2017, 12:00

Utisak večeri mi je frizura Halle Berry. Obožavam ženu! Obožavam neukrotive lokne! Ali njih dvije zajedno – NIKAKO! Kose ne može biti previše, ali iznad njenog savršenog sićušnog lica ovo djeluje kao za broj veća perika. Još da je u nekoj neon boji,.. pa privjesak za ključeve!
Kako god, pojedinačno su prelijepe obje, ali zajedno a-a.

20170227_082548

Za razliku od frizure, haljina je, kao i uvijek – savršena – Atelier Versace!

hbz-oscars-halle-berry

Kolegica po promašaju, Scarlett Johansson, pojavila se sa ultra kratkom glam irokezicom, i iako su mi te frizurice totalno cool, na njoj to izgleda vrlo loše. Ona jednostavno nije taj tip žene. Ona je „old hollywood“, jedra, blistava, zanosnih oblina, sa istaknutim jagodicama i punim usnama, tipična „Merilinka“ a ova frenka nikako nije taj đir. Kao kad bi se Marilyn lično pojavila izbrijane glave sa tetovažom bodljikave žice oko ruke. Ne ide!

20170227_082750

I nekako bi to sve i moglo proći, jer je ona zaista lijepa i frizura joj nesumnjivo pristaje, ali kako uz ovu frizuru, tinejdžerske minđušice i tetpvažu ide ova romantična, prozračna, predimenzionirana, pufnasta zavjesa za tuširanje?!

Inače Azzedine Alaïa,.. više me on čudi nego ona.

scarlet-johansson

I da zaključim grupu „spornih“ frizura sa Meryl Streep. Očajno. Previše nemarno, usput „na suho“ začešljano, polusijedo, kao starica kojoj je odavno prošlo vrijeme za farbanje. Ona je divna žena, savršena glumica, razumijem njenu spontanost, ležernost, i činjenicu da tu harizmu ne može ugroziti nikakva frizura, ali to je dodjela Oskara, zar je ovo baš jedino što je razmatrala kao opciju? I kad je frizura bila gotova (ako je uošte pravljena), ona se pogledala u ogledalo i rekla: to je to! Je li se pogledala u ogledalo?

20170227_082341

Još jedno pretjerano prirodno izdanje imala je Alicia Vikander. Sa jedva primjetnom šminkom, ako je uopšte i našminkana, nije ništa manje lijepa od prenašminkanih kolegica, naprotiv, ali kada se uz to složi „perem prozore“ frizura, na dijamantnu ogrlicu i Louis Vuitton toaletu, rezultat nije baš najsretniji.

20170227_082303

Da više ne kudim, mali intermezo pohvala, pa se vraćam na surovu realnost…

Vjerovatno najljepšu haljinu na ovogodišnjoj dodjeli ponijela je Olivia Culpo. Prekrasna svjetlucava Marchesa sa resicama kao da je upravo izašla sa The Great Gatsby partija!

20170227_082609

I sve bi bilo great da se nije odlučila za ove zalizane šiške. Ideja odlična, glatki niski rep savršeno pristaje ovom stilu, ali ove šiške su tragične, frizer se malo zanio sa gelom, previše su masne, rastavljene na rezance, i iako sam svjesna da je to bila namjera, nije slučajno ispalo ovako – ipak šteta. Lijepa žena uprljana mrljavom frizurom i šminkom.

20170227_082319

Jedna pohvala za frizuru ide na račun bajkovite boje kose i Jessica Rabbit vibe-a koji je širila Emma Roberts u Armani Privé haljini.

I punđa Charlize Theron je jedan od ljepših prizora večeri, kao i metalik haljina, već po pravilu – Dior. Zamjeraju joj harmonika i lepeza efekat, ali meni ova plisiranost još više ističe materijal i boju, a valjda Dior zna šta radi. Jedino ću morati zamoliti minut šutnje za njene ušne rese.

Kad smo već kod plemenitih metala, skoro kao zlatni kipić izgledala je prelijepa Jessica Biel. U Kaufman Franco haljini sa statement okovratnikom podsjeća me na Kleopatru, ali cjelokupnom dojmu smeta njen malkice naporni muž Justin koji na svakoj fotografiji pokušava biti interesantan, tako da je gotovo nemoguće naći njenu fotku na kojoj se on odnekud ne beči.

Još jedna zlatna haljina na 50 nijansi Dakoti Johnson bila bi sasvim ok da ova satenska mašna naprijed ne pada tam taman tako da podsjeća na pregaču pa i ona onda izgleda kao naivna francuska sobarica. Ovaj Gucci model možda i ne bi prošao tako loše na nekom manje blijedom i zbunjenom stvorenju, ali harizma ove glumice je nadaleko poznata, naročito ona na filmskom platnu – ako se harizmom može nazvati povremeno pokazivanje znakova života i grickanje donje usne.

20170227_082513

Ipak jedan od ljepših detalja ovogodišnje šetnje crvenim tepihom, svakako je njen nakit. A ubjedljivo najljepši komadi, po mojoj skromnoj juvelirskoj procjeni, jeste blistava choker ogrlica Karlie Kloss koja dijeli prvo mjesto sa romantičnim ukrasom za kosu Sofie Carson!

Malecka Sofia, inače meni potpuno nepoznata (kako poslije izguglah) pjevačica, nosila je bajkovitu balsku haljinu Monique Lhuillier.

Da nastavim u započetom tonu, dok me još drži raspoloženje neprospavane ponedjeljske noći…

Zanosna Salma Hayek, to bi i ostala, ali cigovani volančić na bujnom dekolteu, za razliku od svih njenih dosadašnjih dekoltea nije me oduševio, naprotiv. Nekako mi je seljasta, neodoljivo me podsjeća na Draganu Mirković ,taj njen mljekarica stav. Ali ni to nije pokvarilo prelijepu haljinu Alexander McQueen.

20170227_082228

Kad smo kod mljekarica, jedan plus za inače dosadnjikavu Kirsten Dunst. Ne znam iz kog razloga, ali balske haljine sa džepovima me oduševljavaju, pa tako i ova zanosna Dior Couture, koja osim džepova ima još jednu meni omiljenu, netipičnu, osobinu ovakvih haljina – kraća je na prednjem dijelu! Ne postoji bolji izlog za lijepe cipele!

Još jedna klasična ljepotica među haljinama je svakako ova plišana na Taraji P. Hanson, koje me neodoljivo podsjeća na čuveno „noga“ izdanje Angeline Jolie sa Oskara iz 2012e.

gallery-1488152698-hbz-oscars-taraji-p-henson

Još jedna zanimljiva plišana toaleta Oscar de la Renta koju je odabrala pokisla Brie Larson.

gallery-1488157398-hbz-oscars-brie-larson

Na suprotnoj strani od ovih crnih labudova su bijele haljine, koje su spasile stvar! Pa da ne bude da sam totalni fašista, evo nešto što me iskreno oduševilo…

Jednostavnost i strogi kroj Stella McCartney haljine sa „cape“ dodatkom, koju je nosila već gore pomenuta vlasnica prelijepe ogrlice – Karlie Kloss.

gallery-1488151873-hbz-oscars-karlie-kloss

Haljina koju sam najduže „zagledala“ zbog neubičajene dvodijelne strukture, čiji potpuno providni „pokriv“ sa bogatim aplikacijama na dnu stvara magličastu siluetu pripijene haljine koja se nalazi ispod. Arhitekturu u modi obožavam , pogotovo kad to radi čarobni Georges Chakra! Haljinu je nosila dama čije ime sam deset puta provjerila – Darby Stanchfield. 

hbz-oscars-darby-stanchfield

Još jedna jednostavna bijela haljina, možda ipak za ovu priliku – prejednostavna, ali bodovi svakako idu za hrabrost izbora kratke haljine jer to se zaista na ovoj ceremoniji rijetko viđa! Doduše, poluduga, ako računamo šlep. Naomie Harris nosi Calvin Klein.

gallery-1488157697-hbz-oscars-naomie-harris

Jedna od onih haljina kojima su najljepši dio leđa, svakako je ova leptirasta kreacija Ralph & Russo posuta zlatnim laticama, koju je nosila Hailee Steinfeld.

Preslatka Chrissy Teigen, u haljini Zuhair Murad-a, nije me se naročito dojmila. I ne zbog nje same, nego je njen savršeni ten u kombinaciji sa ovom haljinom, ipak nekako previše žućkast. Gornji dio previše isprskan kristalčićima i to na podlozi boje kože, bio bi savršen samo da je jednako bijel kao i ostatak haljine. Rekoh ja Zuhairu.

gallery-1488152782-hbz-oscars-chrissy-teigen

Promašaj večeri je Ralph & Russo ukočena kornet haljina, nesvojstvena ovom brendu. Nju je  nažalost nosila zanosna Priyanka Chopra. Drugo mjesto promašaja pripada senfastoj napasti Zac Posen-a, koju nosi Leslie Mann, čija frizura i boja kose doprinose sveukupnom tonu,.. kao neko povrće i prilog mi izgleda sve to tako zbrčkano i zelenkasto.

I šećer na kraju – jedan WTF(?!) za karneriće Ryana Goslinga, crni Rajane…

20170227_082649

Nije mi bilo lako…

Tekst uz dozvolu autorke prenosimo sa stranice