<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovo su zaključci koje su usvojili poslanici NSRS o reviziji presude

12 zaključaka

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su zaključke na današnjoj posebnoj sjednici NSRS. Donosimo sve zaključke NSRS u vezi sa Informacijom o zahtjevu revizije presude MSP u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.

28. februar 2017, 12:00

1. NSRS odbacuje i oštro osuđuje odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

2. NSRS smatra da ovakav način donošenja odluka, navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, i bez učešća drugih konstitutivnih naroda i donošenju odluka u ime BiH, zahtijeva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

3. NSRS smatra da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i konsitutivnog srpskog naroda, koje se donose na nivou zajedničkih institucija BiH, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija RS, kako bi se dejtonski položaj RS, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

4. NSRS poziva sve predstavnike RS u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanja pitanja imovine i druga pitanja.

5. NSRS apeluje na sve političke aktere u RS da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS.

6. NRS čvrstom stoji na poziciji odbrane slova Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava koja RS po tom sporazumu pripadaju.

7. NSRS ukazuje na neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

8. NSRS zadužuje Vladu RS da u saradnji sa predstavnicima RS na nivou zajedničkih organa BiH, a u cilju jačanja evropskog puta, pripreme odgovor RS na sva trenutna pitanja koji će biti upućeni svim relevantnim međunarodnim institucijama.

9. NSRS odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpacije zajedničkih organa BiH.

10. NSRS smatra da je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične odgovornosti protiv svih onih koji su učestvovali u pokretanju nelegitimne revizije Presude Međunarodnog suda pravde.

11. NSRS traži od institucija na nivou BiH i FBiH da ispune prethodne mjere iz pisma namjere koje su preduslov za realizaciju reformske agende na putu ka EU.

12. NSRS smatra da je na putu ka EU neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika BiH, pa stoga kao strana potpisnica Anexa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma traži ukidanje ove institucije, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Za ove zaključke je glasalo 46 poslanika, 23 su bila suzdržana. Četvrti zaključak nije usaglašen.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Radovan Višković rekao je u završnoj riječi da od predloženih 12 zaključaka nije usaglašen jedan.

Prema tom zaključku “NSRS poziva sve predstavnike RS u institucijama BiH da  iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou BIH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja Republike Srpske, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja”.