<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sretan vam dan palačinki: Donosimo najbolji način da ga proslavite

PALAČINKE

Ako ste ljubitelj palačinki, ovo je praznik kojem ćete se veseliti.

28. februar 2017, 12:00

Danas je Svjetski dan palačinki, a najbolji način da ga proslavite je prepustiti se užitku u omiljenoj slastici. Namažite ih čokoladom, marmeladom, pospite orasima, napunite šunkom i sirom. Zarolajte ih, panirajte, slažite. Pustite mašti na volju i stvorite vlastiti recept jer palačinke zaista imaju bezbroj opcija, bez obzira preferirate li slano ili slatko.  

Dan palačinki ne pada svake godine na isti datum - uvijek je točno 47 dana prije Uskrsa, odnosno utorak prije Pepelnice. Često se naziva i Mardi Gras (debeli utorak). U zapadnim zemljama, ovo je prilika da si vjernici tradicionalno priušte još jednu gozbu prije Korizme. Smatra se poganskom tradicijom, no neki izvori tvrde da su palačinke ustvari kršćansko jelo gdje četiri glavna sastojka: brašno, jaja, sol i mlijeko predstavljaju četiri stupa vjere.

Ako još uvijek niste usavršili pečenje palačinki, vrijeme je da to učinite:


Svjetski dan palačinki je idealna prilika da ispečete najukusnije palačinke do sada, a ako vam nedostaje inspiracije, pripremili smo nekoliko zanimljivih ideja iz raznih dijelova svijeta.

Velika Britanija


Plačinke pripremljene od tradicionalne smjese prelivene sirupom od šećera i limuna. Britanci palačinke također pune slanim nadjevom i jedu kao glavno jelo.

Kina


U Kini se palačinke nazivaju Cong you Bing. Riječ je o palačinkama od pravog tijesta koje se peku u tavi i začinjavaju sojinim umakom.

Finska

Pannukakku je naziv za palačinke pečene u obliku trokuta ili pravokutnika, posluženima sa šećerom u prahu, vrhnjem ili voćem.

Grčka

Tiganites su tanke palačinke prelivene medom, cimetom i jogurtom.

Malezija

Apam balik, malezijske palačinke od rižinog brašna, punjene zaslađenim kikirikijem.

Indija

Uttapam, neobične palačinke od riže, crne leće, luka i začinskog bilja.

Austrija

Keiserschmarrn je poznat i kod nas, nazvan prema caru Franji Josipu. Riječ je o komadićima pečene smjese za palačinke koja se posipa šećerom, čokoladom u prahu, orasima, voćem...

Index