Dečji neurolog oštro upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod djece!

OPREZ

Dečji neurolog oštro upozorio: 5 godina gledam kako sami stvarate autizam kod djece!

Piše: Oleg Korenj

Djevojčica, 1 godina i 3 mjeseca, živi u Njujorku. Pažnju je privuklo to što se ne odaziva i ne reaguje na verbalne zahteve. Nema razvijenu adekvatnu mimiku i gestikulaciju, navodi primer priznati neurolog

"Odavno već nameravam da podelim s vama svoja zapažanja o mogućim posledicama intenzivnog korišćenja u najranijem uzrastu raznih uređaja s ekranima: televizora, kompjutera, tableta, smartfona.

Odmah da se ogradim i kažem da ovde iznosim samo svoja zapažanja na osnovu iskustva. Može se to razumeti kao zastrašivanje iz neznanja - i to sam imao prilike da čujem. Ipak, čini mi se da se sve uklapa i polako dolazi na svoje mesto...

Posao mi nalaže da se svakodnevno susrećem sa decom sa manjim ili većim smetnjama u razvoju. Već pet godina se po pravilu susrećem sa istim problemom - decom koja u proseku sa tri godine praktično ne govore. Ponašanje te dece slično je ponašanju dece s autizmom. Zajedničko im je to što su im, kada su imala oko godinu dana, dati smartfoni odnosno tableti.

Ta deca praktično sve slobodno vreme provode s tim uređajima, bukvalno žive u njima. Od toga strada facijalna ekspresija (mimika lica), usmeravanje pogleda (kontakt očima), i emotivna sfera. Pokušaj da od deteta uzmete uređaj, kod njega izaziva krajnje negodovanje i agresiju. Govor se po pravilu nije razvio ili je rudimentaran.

Komunikacija s okolinom, s realnim svetom očigledno je loša... Znajući koliko je lako pomešati uzrok i posledicu, ne isključujem da su neka od te dece načelno autistična, a da je preokupacija gedžetima jednostavno jedna od varijanti stereotipnog ponašanja... Ipak, sledi jedna od kratkih priča.

Devojčica, 1 godina i 3 meseca, živi u Njujorku. Pažnju je privuklo to što se ne odaziva i ne reaguje na verbalne zahteve. Nema razvijenu adekvatnu mimiku i gestikulaciju. Nekoliko meseci ranije nije bilo tako loše. Dete je tapšalo, mahalo pa-pa. Specijalisti su posumnjali na poremećaj iz autističnog spektra...

Dobio sam veliki broj video-snimaka s epizodama iz života deteta. Sve je počelo oko 7-8. meseca kada je dete počelo da jede u stolici za hranjenje, ispred uključenog televizora. Idemo dalje: sa godinu dana, devojčica je praktično sve slobodno vreme provodila ispred nekakvog ekrana. Roditelji su poslušali moj savet i sve gedžete su sklonili od deteta. Očekivano, prvih dana primetili su kod devojčice razdražljivost, histeričnost i agresivnost, bilo ju je teško nahraniti.

Ali... Vratili su se kontakt očima i pokazivanje rukom! Krenuli su na terapiju. Razumem kolebljivost i subjektivnost procene date na daljinu... Ali, svejedno ne prestajem da se pitam: da li je moguće da se u "spektru" naiđe na situacije s mehanizmom koji bi se mogao okarakterisati kao "pseudoautizam"? (Nisam siguran da je termin ispravan, naišao sam na njega kod Čarlsa Njokiktjiena…)"

 

Autor: Oleg Korenj, dečji neurolog iz Novosibirska

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov, za Detinjarije.com

 

 

Komentari na tekst (13)
Iva
Objavljeno:
Simptomi ovisnosti o mob i igricama su slični autizmu, ali to nije autizam jer sa autizmom se rodis a ovisnik o tehnologiji postajes kroz okolinu koja ti uredaje nametne
Objavljeno:
Ponovicu se ko zna koji put na ovu temu: Smatram da je Autizam hit dijagnoza zadnjih godina, sve sto nije prosek trpa se u isti kos. Kako dete kod kuce moze normalno da se ponasa, a u vrticu da je autisticno? Pitam se ja. Jer i takve tvrdnje sam dobila od "strucnjaka" ...debilizam. U ostalom autizam nije stecena bolest. Ako je promena u ponasanju stecena pripada sferi psihijatrijskih bolesti, dok je autizam stanje i nema leka osim delimicnog uticaja na simptome. Ovim se potvrdjuje i naravno budalastina vezana za vakcine. Budite pametni... sprovedite lepa antropoloska ispitivanja i napravite skrining za autizam. A ne kad se nesto desi posle 2-3 godine normalnog bitisanja da opalite dg autizma. Ako nije u genotipu... sta ga izaziva u fenotipu?
Objavljeno:
Ovdje se radi samo o simptomima sličnim autizmu, ali to nije autizam, to što je dr. dječji neurolog opisao danas se svrstava u nesubstancijalne ovisnosti, tj. ovisnost o sadržajima na elektronskim medijima (igrice, crtići,.......).
Objavljeno:
Jelena istinu govoriš.
Objavljeno:
Slazem se u potpunosti sa tekstom... Osobe koje se ne slazu sa tim ili misle drugacije iz bilo kog razloga, mogu da procitaju bilo koju knjigu koja govori bas o istom, pa mozda i promene misljenje. S obzirom da mi je struka rad sa decom, postoje i brojni eksperimenti sa istim. Popunite slobodno vreme dece korisnim stvarima za njih, izvedite ih napolje, pricajte sa njima, citajte im, igrajte se...pustite decu neka se socijalizuju... Znam da je lakse hraniti npr. dete ispred tv-a, ali ponekad se treba potruditi da biste pomogli Vasem detetu. I zapamtite, najodgovorniji posao je PODICI decu, vaspitati i obrazovati! Zato se potrudite, zbog njih samih. Uzivajte sa njima! Pozdrav!
Objavljeno:
Imala sam prilike da razgovaram sa pedijatrom neurologom iz Tirsove, i dobila sam isti podatak. Roditeljima je najteze da smisle nacin kako da animiraju svoju decu, pa im je najlakse da ih hipnotisu crtacima i igricama. Ne kazem da moj sin nikada ne gleda crtani...daleko je od toga. Gleda ne vise od pola sata dnevno, i to ne u kontinuitetu, i to crtane koje mu mi kao.roditelji odaberemo (bez nasilja, urlanja i.sl..) Neurolog mi je tom prilikom rekao da previse vremena provedeno ispred uredjaja kod dece izaziva.pojavu simptoma slicnih autizmu. Istu informaciju sam dobila i od profesora Ranka Rajovica, na radionici, a i licno sam imala prilike da se uverim kod dece iz svog okruzenja. Svi imaju problem sa govorom, idu kod logopeda, imaju.agresivnije ponasanje. Nije tesko.izvesti dete napolje, umesiti mu komad testa, procitati mu nesto prikladno uzrastu i interesovanjima....nece se ni deca, a ni roditelhi istopiti na kisi...izadjite iz zone komfora. Treba dete i koleno da razbije.
Objavljeno:
Kakvo glupo predjenje... Ako dete ima autizam za to nije kriva tehnologija... Autizam postoji i pre smart telefona i kompjutera i ostalih stvari.. Neuki doktori kad ne znaju rrazlog xa bolest nadju da optuze tehnologiju il nesto slicno tome... A nijedan nije rekao da je bolest npr izazvana mozda lekovima koje je zena koristila tokom trudnoce.. nasledni faktor... genetika ... razni pesticidi koji se kotiste na biljke i voce koje svakodnevno jedemo... zati vakcine koje su dokazane da stete vuse nego sto koriste... Tako da ne krivite tehnologiju za bolesti jer se ona moze detetu skloniti da je ne upotrebljava... krivite jace faktore koje redovno koristimo svi i koji nas zaista cine bilesnima i ubijaju lagano
Objavljeno:
Ovo je na zalost surova istina, moja porodica je to osetila na svojoj kozi. Sreca da su lekari to prepoznali na vreme i zabranili sve te novotarije pa i tv i igracke. Sada imamo divnog trogodisnjaka koji prica ko navijen.
Objavljeno:
Slazem se sa ovim,i sve vise ce biti takve dece,jer su igracke i druzenje zamenili igricama i crtanim filmovima koji ih uce nasilju i svakakvim glupostima...
Objavljeno:
@Mirjana Laik ili ne, razlog kojeg autor navodi je ispravan, jer današnjim roditeljima je lakše dati nekakav uređaj djetetu, nego pričati sa njime. Jer veoma dosta u zadnje vrijeme susrećem djecu, a i omladinu koja neznaju složiti rečenicu, a kamoli znati neke osnovne pojmove napamet, bez upotrebe telefona. Tako da iz osobnog iskustva kao laik, mogu samo reći da djeci trebate pokazati neke druge stvari, a ne samo ekran od bilo kakvog uređaja.
Objavljeno:
Istina...surova..nazalost.... Stim da se ti stadijumi iskljucenosti od realnog vremena....mogu (ne moraju),desavati kada bukvalno deca provode 80 posto vremena(sto se nazalost desava veoma cesto..)ispred telefona ,pc-a,konzola raznoraznih...itd
Objavljeno:
Ako ste se pronasli u tekstu kao mama koja detetu slobodno vreme popunjava nabrojanim uredjajima, razmislite o stetnosti istih... To ako se vase dete ne ponasa kao sto je on opisao "autusticno", ne znaci da nije zavisno... Oduzmite svom detetu sve to i vidite da li ce biti agresivno i besno.. I to su simptomi.
Objavljeno:
Ovo je mogao napisati samo laik koji se lazno predstavlja. Istina je da za djecu nije zdravo gledati u bilo kakve ekrane iz puno razloga, ali ne i iz ovoga koji navodi autor teksta....
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.