<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TKO JE SERGEJ KISLJAK, DIPLOMAT KOJI RUŠI TRUMPOVE MINISTRE? Pao je šef za nacionalnu sigurnost, ministar pravosuđa već je na listi za odstrel

SAD

Haos u Bijeloj kući

04. mart 2017, 12:00

 Ruski sindrom trese Bijelu kuću, a “metodom Kisljak”, pišu ruske novine, nakon odlaska Trumpova šefa za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna zbog sastanaka s ruskim diplomatima tijekom predizborne kampanje koje je zanijekao, mogao bi biti odstranjen i ministar pravosuđa Jeff Sessions.

I taj važan Trumpov čovjek iz kampanje zaboravio je reći senatskom odboru da se, i to dva puta, susreo s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem Kisljakom. Iako je Sessions kategorički odbijao priznati susrete s glavnim ruskim diplomatom u Washingtonu (“nisam kontaktirao s Rusima”), stisnut dokazima priznao je te ispada da su ipak razgovarali, pa i o Ukrajini.

Delikatnost

Liderica demokrata u Senatu Nancy Pelosi zbog toga je zatražila da Sessions odstupi. FBI, pak, istražuje umiješanost Rusa u ishod predsjedničkih izbora u SAD-u te koliko su pomagali Trumpu, a odmagali Hillary Clinton. Washington Post piše da je Kisljak imao vrlo aktivne kontakte s ljudima iz Trumpova stožera. CNN je “optužio” ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka da se, uz svoj diplomatski posao, bavi “špijunažom i vrbovanjem”, što njegove razgovore s visokim američkim dužnosnicima, pogotovo u četiri oka, čini vrlo delikatnima i dodatno sumnjivima. Doduše, bivši direktor CIA-e, John E. McLaughlin, ne misli da je Kisljak obavještajac u “pravom smislu te riječi”. “On je iskusni diplomat. Savršeno govori engleski jezik, vrlo je šarmantan, pametan i iskusan”, kaže McLaughlin. Bivši šef najjače američke obavještajne službe smatra da je ruski ambasador, “naravno, prikupljao informacije” jer se špijuni i diplomati naprosto time bave. Bivši operativac CIA-e koji se bavio Rusijom, Steven Hall, tvrdi kako je “malo vjerojatno da je Kisljak djelatnik GRU (Vojna obavještajna služba) ili SVR-a (Inozemna obavještajna služba). Jennifer Psaki, bivša glasnogovornica State Departmenta, ističe da se, bez obzira na to je li Kisljak djelatnik neke od ruskih špijunskih službi, ruski diplomati oduvijek bave skupljanjem obavještajnih informacija.

Najopasniji

Kisljak je vrh ruske diplomacije, školovao se kako bi se bavio SAD-om. Još 1981. godine radio je kao drugi tajnik sovjetskog predstavništva u UN-u, od 1985. kao prvi tajnik veleposlanstva SSSR-a, a prije dolaska na dužnost veleposlanika 2008. radio je u američkom odjelu ruskoga Ministarstva vanjskih poslova na dužnosti zamjenika Sergeja Lavrova. On mu je pisao sve predstavke o SAD-u te se smatra jednim od onih koji Ameriku imaju u malom prstu. U Washingtonu ga smatraju jednim od “najopasnijih” diplomata u SAD-u.

Izvor