Dragan Bursać: Gotovini nestalo četnika!
HRT

Rat i poraće

Dragan Bursać: Gotovini nestalo četnika!

Piše: Dragan Bursać

Mart, 2017. Vjetar fijuče prostranim livanjskim poljem. Između razrušenih kuća, hrvatski tenkovi lagano oru zimom iscrpljenu zemlju. Visok oblak dima koji ispuštaju grdosije vidi se kilometrima. Trupe predvođene mladim bojovnikom Antom Gotovinom lagano idu ka dubini teritorije Bosne i Hercegovine. Daleko od očiju javnosti, opet tuđinske oružane snage krstare nesrećnom nam domovinom.

 To Antun Vrdoljak, hrvatski režiser i specijalista za bildanje nacionalnog celuloidnog mišića, režira film «Generali» o Anti Gotovini. Izvori vele kako je riječ o igranom filmu, kako će za njega u veličanju domoljublja biti skršeno 4 miliona evra, što je najveći filmski projekat još od one... pu, pu, pu, daleko joj socijalistička kuća, Jugoslavije. Izvori još kažu kako je iz Amerike došao i Goran Višnjić da oživi lik živog Gotovine lično.

 

Ja, opet, nekako mislim da je riječ o (anti)dokumentarcu ili čak o nekoj vrsti poratnog snafa. Evo, peti dan, po livanjskom polju rovare tenkovi hrvatskog dijela Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su «malo prepravljeni» i sa drugim oznakama. Taman isti onakvi kakvi su '95-te krstarili po Visokoj Krajini u akcijama «Maestral» i «Južni potez», a finalno oranje je bilo u dubini države Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu. To znate, tada je ubijeno ili nestalo oko 200 civila i vojnika, a za zločine nad istim niko nikada nije odgovarao. Bili su nevini i tenkisti i artiljerci i specijalci 4. i 7. gardijske brigade. Bio je nevin i Ante Gotovina. Tako kaže bijeli papir. Nijema hartija koja nikada nikog nije optužila, a kamoli kome presudila.

 

Manjak četnika i višak ideja

 

I da se razumijemo, ne oru tenkovi bjanko i nelegalno. Korištenje istih je odobrila ministrica odbrane BiH, Marina Pendeš, a supotpisnik odluke je komandant Oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč.

 

Nego, u čitavom ovom teatru apsurda, ima jedan problem. Fali četnika! Preciznije, statista koji bi glumili vojnike Republike Srpske. Moja malenkost se dobrovoljno javlja. Čak bih davao i sugestije u vezi sa marš-rutom, pokazivao na granatirane ciljeve i upotpunio dokumentaristički ugođaj filma. Mada, režiser Vrdoljak se ne bi, najvjerovatnije, složio sa mnom, jer ipak je ovo «herojska epopeja», a ne tamo neki prikaz zločina na svim stranama. Ta, nije dobio 4 miliončeta, e da bi istinu prikazao i sam sebi u usta skočio. Ipak je riječ o ocu suvremenog hrvatskog propagandnog filma.

 

Opet na temu. Fali četnika. Srba. Neće prosječan Hrvat biti statista četnik. Nije on guslio u HVO-u do 1995. e, da bi 22 godine dockan obukao prezrenu uniformu vojske Republike Srpske. Ono, istina Bog, nije ona bila tolio mrska kada su iste te jedinice HVO-a  zajedno sa srpskim snagama 1993. vojevale protiv Armije BiH, ali drugo vrijeme druga nafaka.

 

Kako naći četnike, majku mu? Sa druge strane, dragovoljaca i HVO-ovaca na setu više nego u ratu: 

 

-Eh, da nas je u ratu bilo toliko, zauzeli bi mi, ne Banjaluku, nego i Bijeljinu, a Sarajevo bi prepolovili, kao što i dolikuje, duma svaki pravi domoljub i koji škeca sa strane balave statiste na prostranom i vjetrovitom Polju livanjskom.

 

Ima li nade? Ima li zlih bradatih okupatora? Rješenje za deficitarne četnike ponudio je izvjesni Mario Karamatić iz Hrvatske seljačke stranke, koji solomonski kaže:

 

«Znam da je prigodom snimanja filma bilo problema, niko nije želio glumiti četnike, tj.vojsku RS-a. Evo, ja bih volio da se gospoda iz RS uključe na način da dadnu statiste tako da možemo snimiti film.»

 

Inventivno, nema šta. Ovom genijalnom rješenju dodao bih jedan mali apendix.

 

PTSP-ijevac na radnom zadatku

 

Najbolje bi bilo da se za potrebe filma unajme i za sitne novce plate PTSP-ijevci, koji su nekada bili vojnici Vojske RS, a danas od silne ljepote Republike Srpske hljeba nemaju da jedu. Rado će doći i za neku crkavicu tumarati livanjskim ili glamočkim poljem. Teren i situacija poznati. Taman da se maknu kući sa očiju žena i odrasle djece. To neka budu oni koje alkohol, cigarete i boleštine nisu baš do kraja izjele. Ko ih jebe, kad se nisu znali snaći poslije rata. Kad su džaba ginuli, što za 20 maraka ne bi glumili smrt?

 

Imam još jedan, zapravo dva prijedloga. Neka se mobilišu, ovaj, kastinguju stari borci HVO-a i Armije BiH, jer sve se to može kupiti za 20 maraka, pa neka se ganjaju po vrletima Bosne i Hercegovine. Prostranstva koliko hoćete, a vidimo ima i «materijalno tehničkih sredstava», pa neka Vrdoljak i njemu slični kadriraju i švenkuju do besvijesti.

 

Ooo, kako bi to silan film bio! Sjediš u kinu, pa se streseš kad vidiš onog istog Josipa, Milana ili Jusu, koji su te zaskakali u zadnjem klanju, a nakon toga u san dolazili.

 

I ne bih ja tu stao! A, ne! Ante Gotovina jeste haški optuženik bio, ali je sad slobodan čovjek. Taman kao i Vojislav Šešelj. Pa kad se počne snimati film o njemu, red je da se hrvatski civili oduže srpskim statistima i da se uključe u snimanje, šta znam, negdje u Sremu u Hrtkovcima. Oko za oko, celuloid za celuloid.

 

Realni nadrealizam

 

Da li je realno snimati afirmativni film o jednom generalu na teritoriji zemlje na koju je izvršio agresiju? Nije, ali se eto dešava. Da li je normalno mimo Ustava svojatati jedan dio oružanih snaga svoje zemlje, ne bi li se upriličila secesionistička parada u Banjaluci? Nije, ali se dešava.

 

Ovo takmičenje pljuvanja ludih u dalj mora prestati. Ovo rentiranje nesrećnika koji se zovu Oružane snage BiH mora stati! Ovi tenkovi, topovi, haubice, vojne parade, postrojavanja, moraju biti zaustavljene. Jer, majmun je odavno ušao u tenak. Glupost militarizma i nacionalizma šiba jače od južine po livanjskom polju.

 

Sreća svih nas, od nas samih, pa su tenkovi nenaoružani. Fali municije. Još uvijek.

 

Ali, veličanje predratnih mafijaša i mufljuza, koji su postali ratni generali i poratni heroji, drži nas u stabilnim devedesetim. Svega imamo. I standarda i posla i dobrog sudstva, školstva, zdravstva, kulture...Samo nam, eto, jebi ga, fali prave municije, pa da igrani pretvorimo u dokumentarni film.

 
Komentari na tekst (8)
Objavljeno:
Mislim da nije problem naci dovoljno cetnika( kao ni ustasa) ne samo za film nego i za" bojevu municiju".Problem je sto svi pricu vrtimo kao sto se macka vrti oko vruce kase..sve kao znajuci da se narodi mrze, da ovi lopovi na vlasti belaj prave, da treba lopove pohapsiti, od vrha do dna.. a niko da kaze i da drzi do toga, uporno i jasno, sta je uzrok svom ovom belaju u BiH..Tu nema cosanja, niti ga smije biti, dovoljno je procitati Osnivacki program i cilj svake vladajuce stranke. Da se ne mucite: SDS(osnovan 1991. u BGD-u,Sava Centar): Ujedinjenje srpskih zemalja i svih Srba, formiranje RS...HDZ( Zgb,1991): Obnova Hrvatske banovine i HR Herceg-Bosna), SDA( 1991, Sa): Cjelovita BiH, ravnopravni narodi i gradjani. Jasno, ovo je sazetak programskih ciljeva, ali, kako se vidi,ne odustaje se od proklamovanih ciljeva...Beograd i Zagreb cine sve da Bosne nestane. Mrzitelji i gluho-slijepi nacionalisti, otporni su na istinu i fakte, ovo ne mogu prihvatiti...O tome treba trubiti non-stop, a ostalo je boranija( posljedice pakta Bgd-Zgb ) !!!!
Objavljeno:
@ Vojvoda Krilnik objavljeno: 08.03.2017. - 08:31 Ниси разумио смисао мог коментара. У првом дијелу нисам посебно прозивао аутора, а сигурно нисам запјенио, већ сам уопштено указао на накарадну појаву како се лако и радо удомаћи дискурс који води и погрешном поимању ствари, али бива и увод у накарадан вриједносни систем (о позитивцима и негативцима) који формирамо. Повод за тај мој осврт је дио из текста (иде цитат) "Фали четника! Прецизније, статиста који би глумили војнике Републике Српске", тј аутор овдје ставља знак једнакости, четници = припадници ВРС. Није спорно да је читав текст, и тај дио, саркастично написан, и да се аутор изругује једном инфантилном поимању стари својственом опасно индоктринисаним људима, но проблем је што је аутор и кроз друге текстове (а некако воли да се трпа у теме гдје ће се ти мрски четаљи оцрнити) доказао да је сам заглибио у стереотипном и накарадном поимању наше ближе прошлости. Нема везе, такав је, можда се временом дозове памети, можда не. Можда сам и ја требао прескочити тај дио, јер важнији је други дио мог коментара, гдје сам примјетио да и пропагандни филмови ако се лоше ураде (а то је богами често ако радите филм ради пропаганде и афирмације "исправног" поимања проштости), не остваре своју сврху, а често постану и предметом спрдње. На жалост, не могу ја утицати како ће ко схватити мој коментар.
Objavljeno:
U normalnoj zemlji snimnje filma o agresiji nikada se ne bi moglo desiti! Hrvatska vojska je je bila agresor na bih i to se samo ponekad omakne ponekom bosnjaku kada ga Kolinda ili Covic nacepe jer valja sacuvati tisucstoljetnu ljubav izmedju hrvata i hrvatskog cvijeca. Kazem ovo namjerno jer cvijece postade bosnjakom rezolucijom SDA 1993 uz blagoslov Cerica i babe Alije. Dijalekticar i u naslovu i u tekstu opet o cetnicima! Nije mu prvi put a vjerujem ni poslednji. Da ima pameti lako bi mogao doci do podataka da su se u Vojsci Republike Srpske samo pojedine protuhe hvalile cetnistvom,nosili bradurine i paradirali. Niko ziv se ne sjeca pobjeda i borbi tih "heroja i drazinih potomaka" ali koga briga! Gotovina nevin. Nevini generali tzv Armije bih a cetnici ko cetnici..krivi za sva zla ovog svijeta! Moram pomenuti i dijalekticarevu 1993 ,kada su kako kaze hrvati i CETNICI zajeddno bilinprotiv suverene,pardon Armije bih. Ima tu istine jer rat je bio biznis! Bojovnici hvo a iz Kiseljaka su imali debelunpodrsku Vojske Republike Srpske sto im je omogucilo da prezive! Ranjeni bojovnici lijeceni su u bolnici Zica u Blazuju i ogromna vecina ih je izlijecena. Kazu da su iz Kiseljaka vrecama maraka " zahvalili" na ovoj pomoci. Poslije pada Varesa bojovnici HVO iz Kiseljaka su pod punom ratnom spremom preko teritorije koju je kontrolisala VRS isla na ispomoc snagama koje su ostale u Varesu. Na pocetku poslednje ofanzive na polozaje VRS u sarajevskoj regiji iz kiseljaka je stiglo desetak cisterni goriva i sve zbog ljubavi. Na tzv liniji razdvajanja iznad osmica na Kobiljaci bojovnici hvo i vojnici VRS su "ratovali" ispijajuci alkohona pica i igrali kartaske igre cekajuci kraj rata. Ne vjerujem da ce ikom pasti na pamet ideja da se o ovom snimi bar kratki film bez velikih para i glumaca ali ovo je ISTINA. Dijalekticar o ovome nece,nema vremena!Prijavio se da glumi ЧЕТНИКА!
Objavljeno:
Divos, nakočoperio ti se usamljeni napis pa pada u oko da nešto pjeniš o autorovim četnicima ili, kako pravopisno dlakaviš, "četnicima". Daleko od toga da u Jugoslaviji u razbijačkom i postrazbijačkom periodu nema četnika i ustaša, posmatrano mimo istoriografskih suhopara, ali kako to da tebi pisomanu nije palo na mozak da se autor možda ratosiljao navodnika eda ne bi navodnicima vrijeđao inteligenciju svog publikuma prilikom didaktičkog podsjećanja na moć propagandnog jezičkog registra, u postrazbijačkom periodu ublehaškog, a u razbijačkom periodu i službenog?
Objavljeno:
Deder napisite sta o korupciji i ekonomiji.
Sa rjesavanjem tih problema ce se rijesiti puno vise.
Objavljeno:
a kada bi svako počistio prvo ispred svoje kuće?
Objavljeno:
Људи радо прихвате неки дискурс, често погрдан, а опет онако малоумни и нису свјесни значења, те самим тим доказују и своје незнање, али и урођену мржњу према неком колективитету, што је такође честа особина малоумних задојених особа.На овом порталу се чести такви текстови, и ту се одомаћио појам четници. О четницима се може сазнати ко су и шта су, вријеме је интернета, и свако може сазнати. Опет, прича о четницима (а богами и ЈВуО) завршава 1946-е. У данашњем дискурсу, поновно васкрсли сљедбеници усташке идеологије, укључујући и неке који пишу за овај портал, и понеког дијалектичара, појам четници коросте за све припаднике ВРС, а некад богами и за све Србе ђутуре. Но, нису они криви због своје малоумности. Е сад, филм о овом пробисвјету који је у поганом времену напредовао до генерала и националне иконе. Филмови се могу наравно снимати и о негативцима, не само позитивцима. Овдје имамо ипак један пропагандни филм, по узору на рецимо филм "Четвероред" из 1999-е. Наравно у сврху јачања једног постављног обрасца вриједности, о мрским и злим "четницима", и глорификација преданог хрватског домољуба. Наравно да то ваља кеширати, и многи ће се на овом пропагандном пројекту опарити. Но знате шта, џаба вам све ако направите лош филм, тако су и пропагандни филмови као рецимо "У земљи крви и идиота" извјесне Анђе или поменути "Четвероред" толико лоши да тешко да ће га и најзагриженији залуђеник у ту матрицу поимања ствари, испратити до краја, ако не рачунамо Мустафу Церића који је Анђин филм неколико пута погледао. Како год, они који ће се опарити на овој причи, нека ријеше проблем статиста који ће бити "четници", како знају и умије, у Српској не треба придавати превише пажње овом пропагандном пројету који ће највјероватније доживјети судбину пропагандних и лоших филмова, скркаће не мале паре, и за коју годину бити заборављен.
Objavljeno:
Hrvatska je to, isto da pisu o Albaniji ili Turskoj.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.