Zid na granici s Meksikom će ipak platiti Amerikanci: Trump tražio 4,1 milijardu dolara za gradnju

SAD

Zid na granici s Meksikom će ipak platiti Amerikanci: Trump tražio 4,1 milijardu dolara za gradnju

Piše: Agencije/Klix

Jedna od glavnih tema Donalda Trumpa tokom predsjedničke kampanje bila je izgradnja zida na granici s Meksikom, ali zida koji će platiti Meksikanci. Svaki put kada bi Trump iznio svoj plan, njegove pristalice su ideju pozdravljale ovacijama i aplauzom. Reakcija vjerovatno ne bi bila ista da su tada znali da će izgradnju zida platiti oni.

 Prema prijedlogu Trumpovog budžeta, 4,1 milijarda dolara je namijenjena za izgradnju zida ove i naredne godine. Reuters piše da je Trump tražio 1,5 milijardi dolara za ovu godinu i još 2,6 milijardi za godišnji budžet 2018. godine, koji počinje 1. oktobra. Novac za izgradnju zida će dati poreski obveznicu u SAD-u, a ne Meksiko koji je jasno dao do znanja da neće dati novac. 

 

Trump je ranije ove godine povukao predizborno obećanje i priznao da će Amerikanci na kraju platiti zid, ali je tvrdio da će Meksiko nadoknaditi troškove. 

 

U izvještaju ministarstva domovinske sigurnosti procjenjuju da će izgradnja zida koštati znatno više u odnosu na ono što je Trump obećao prije izbora. Tada je kazao da će zid koštati 12 milijardi dolara, a ministarstvo procjenjuje da će konačan iznos biti 21,6 milijardi dolara.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.