Filmski osvrt: Biblioteka Aleka Vučića (Srbija, 2017.)

Filmski osvrt: Biblioteka Aleka Vučića (Srbija, 2017.)

Piše: Karakter.ba

U ovom izdanju naše filmske kritike predstavljamo najnovije ostvarenje popularnog beogradskog glumca Aleksandra Vučića koji se u domovini proslavio serijalom „Konferencija za novinare 1, 2, 3, 4, 5... ∞“ kao i nedavnim uratkom „Šta će dva pilota u avionu?“ koji se kako prema publici tako i prema mišljenju kritičara pokazao kao potpun promašaj.

U ovom izdanju naše filmske kritike predstavljamo najnovije ostvarenje popularnog beogradskog glumca Aleksandra Vučića koji se u domovini proslavio serijalom „Konferencija za novinare 1, 2, 3, 4, 5... ∞“ kao i nedavnim uratkom „Šta će dva pilota u avionu?“ koji se kako prema publici tako i prema mišljenju kritičara pokazao kao potpun promašaj. Publika sa ovu strane Drine Vučića je upoznala u mediokritetskim ulogama iz devedesetih, a najviše po sporednoj ulozi „Lik sa kalašnjikovom 2“ u filmu „Voždov pogled s Trebevića“. U međuvremenu je njegova karijera napredovala pa smo ga imali priliku vidjeti i u zapaženijim rolama poput onih u „Nosač gajbice u letnjem periodu“ i „Ministru informisanja ne sme ko da piše“.

Film „Biblioteka“, u Hrvatskoj i nekim dijelovima BiH distribuiran kao „Knjižnica“, je kratkometražni film iz franšize „Predsednički izbori 2017“ u kojoj Vučić glumi superheroja kojeg karakterišu supermoći kao što su pouzdanost, kredibilitet, dosljednost i dostojanstvo, što su – koliko se da uočiti – uloge u kojima se ovaj glumac i ne snalazi baš najbolje. Mnogi fanovi su nakon serijala „Konferencija za novinare“ koji već pokazuje znakove zamora materijala očekivali od Vučića da se okuša u nekim ozbiljnijim vodama, ali je on odlučio da odbije scenarije za trilere „Ko je rušio u Savamali?“ i „Tajna smrti pevačice“ i ipak zaigra na sigurnu kartu predvidljivosti i lake zabave za mase.


Radnja „Biblioteke“ se vrti oko čovjeka koji nakon mnogo godina životnih iskušenja i uspjeha dolazi u školu u koju je išao kao dječak da vrati knjigu koju je posudio prije 35 godina. Radnja je dosta linearna i začuđuje odsustvo sporednih likova koji bi pokušali makar malo da ometu „payback time“ moment pokušavajući da, recimo, obore policu s knjigama na glavnog lika, da mu podmetnu nogu ili razbiju naočare kamenom kako bi publika očekivala. Ovako, film stavlja akcent na unutrašnju dramu glavnog junaka i na prirodu njegovog istorijata odnosa sa bibliotekarkom čiji je potencijal negativca ostao nedorečen uprkos postojanju motiva osvete zbog kresanja plata u prosvjeti.


Ono što zabrinjava je veliki broj materijalnih grešaka i gafova za ovakvo kratko ostvarenje. Najprije, scenografiju kvari LCD displej bibliotekarkinog kompjutera što je težak scenografski propust s obzirom da se zna da su LCD displeji u škole u Srbiji uvedeni tek 2022. godine. Dalje, glavni junak vraća knjigu J.J. Zmaja „Đulići“ koja se kao lektira obrađuje u osmom razredu osnovne škole. U filmu odrasli Alek ima 47 godina, što znači da je knjigu podigao kad je bio peti razred. Ovo je možda i namjerna nedosljednost kojom se želi istaći nivo naprednosti kod naprednjaka Aleka ali svejedno ostavlja publiku u sumnji.


Na kraju, uloga bibliotekarke Nade je diskutabilna i neuvjerljiva jer nakon više od 35 godina vjerovatnije je da bi mali Alek u biblioteci umjesto prijevremeno penzionisane Nade zatekao neku mladu i prpošnu stranačku aktivisticu naprednjaka. Angažman mlade botkinje filmu bi značajno dao na realističnosti i uvjerljivosti a njen seksepil muški dio publike sigurno ne bi ostavio ravnodušnim.


Sve u svemu, „Biblioteka“ je nepretenciozan film koji ni ne cilja na inteligentniju publiku ali mu se uprkos tome ne mogu oprostiti loša gluma i linearnost i predvidljivost fabule.

 
Ocjena: Kila i po svježeg ili kila i osamdeset deka juče ubranog paradajza.


Twitteras ridjobrki uradio za sajt karaker.ba

 

 

Komentari na tekst (4)
Zu
Objavljeno:
I na kraju Alekovo uvredljivo pitanje da li je o dalje deca zovu Ajkulom? Grozno.
Objavljeno:
Манифест покрета "Свака част сарми ал је ћевап закон!" Има се! Може се! Програм покрета. Тачка један: Да нас Прецедница Владе све усвоји и запосли! Има се! Може се! Тачка два: Да нам Прецедник Републике буде жирант за кредит за куповину виле на Дедињу! Има се! Може се! Чист рачун - дуга љубав! Шеруј, лајкуј, оргазмуј. Покрен се и укради сам!
E
Objavljeno:
Nema sta text za 10
Objavljeno:
"Đulići"?! Bolji fol bi bio s knjigom "Orlovi rano lete".
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.