Počela blokada Hrvatskih studija, studenti upadaju u učionice, tu je i policija (VIDEO)
Foto: HINA

ZAGREB

Počela blokada Hrvatskih studija, studenti upadaju u učionice, tu je i policija (VIDEO)

Piše: Index.hr

Studenti na Saboru su odlučili; ide se u blokadu Hrvatskih studija.

Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija održan je prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan plenumu, piše Index.

Studenti na Saboru su odlučili; ide se u blokadu Hrvatskih studija.

Ide se u blokadu

Studenti su se odlučili za blokadu.

Organizator prosvjeda je inicijativa "Studenti govore" s Hrvatskih studija, a okupili su se kao bi raspravljali o trenutačnoj situaciju na Hrvatskim studijima, zbog kojih su i tražili blokadu nastave.

"Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija "Studenti govore" tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju", pisalo je u pozivu na Sabor.

Nakon izglasavanja blokade, studenti su uz bubnjeve i zvižduke ušli u zgradu Hrvatskih studija.

Ulaze u dvorane i skandirajući i bubnjajući, pozivaju ostale studente van.

Ispraznili su i najveću dvoranu na fakultetu, prekinuvši predavanje.

Policijski automobil parkiran je ispred ulaza u zgradu Hrvatskih studija.

Trenutno je ispred zgrade Hrvatskih studija stotinjak studentata, dok se ostali nalaze unutar zgrade, gdje pokušavaju potaknuti kolege koji ne sudjeluju u blokadi da im se pridruže.

Rektorov komentar

Situaciju je za portal Srednja.hr prokomentirao i sam rektor Boras.

"Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svjetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju Filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali naravno mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu" rekao je Boras.


Prvi Studentski sabor

Blokadi je prethodio Sabor na kojemu se okupilo 300 do 350 studenata. Kako Hrvatski studiji imaju oko 1.400 studenta, to je otprilike 25 posto ukupnog broja studenata.

Studenti su naveli kako je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasan štrajk profesora s četiri odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

Također, desetak studenata s Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti došlo je dati potporu studentima HS-a, javlja Srednja.hr

Glavni krivci

Iz zadnjeg reda sve su promatrali profesori s odsjeka za filozofiju. Nekoliko studenata je preko megafona argumentiralo zašto Hrvatski studiji imaju najkvalitetniji studij filozofije, te zbog čega se boje da će se isto dogoditi ostatku odjela.

Studenti su skandirali "Uprava odlazi", nakon što su imenovali glavne krivce za stanje na Hrvatskim studijima: pročelnika Grčevića, rektora Borasa, prorektoar Čović i ministra Barišića.

Glasujući o blokadi, studenti su se podijelili na lijevu i desnu stranu. Studenti na lijevoj strani su podržali blokadu, a na desnu stranu su trebali stati oni koji su protiv blokade. Nitko nije stao na tu stranu. Pojavio se i prvi policijski automobil.

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.