Radnici ŽRS blokirali prugu u Banjaluci

BANJALUKA

Radnici ŽRS blokirali prugu u Banjaluci

Piše: Maja Isović Dobrijević

Radnici ŽRS sjeli na prugu ispred teretnog voza i blokirali su prugu u Banjaluci.

Radnici ŽRS  sjeli na prugu ispred teretnog voza i blokirali su prugu u Banjaluci. Oni nisu zadovoljni ponudom uprave, a u štrajku glađu je 12 radnika željeznica RS u Banjaluci.

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika Željeznica Republike Srpske, 16 u Doboju i 12 u Banjoj Luci, rekao je danas predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

Štrajkače na banjalučkoj Željezničkoj stanici, koji su tu od 16.marta, kako kaže, jutros je došlo da podrži oko 100 njihovih radnih kolega.

"Samoorganizovali su se i došli da nas podrže", kaže Marin.

Štrajkači tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima. Još uvijek im je dobro zdravstveno stanje, ali su razočarani činjenicom da ih dosad nije kontaktirao niko iz uprave, resornog ministarstva ili Vlade.

"Mi pet dana gladujemo, jer oni ne poštuju zakon, ali vlast za to nije ni briga. Radnicima je 'dogorjelo', samoorganizovali su se, jer oni nemaju šta jesti kada dođu na posao", rekao je Marin.

Naglašava da nisu u štrajku glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definisana primanja.

"Topli obrok nismo primili gotovo cijelu prošlu godinu , niti naknade za prijevoz i plaću u skladu s zakonom. Zbog toga štrajkujemo. Nadležni ne žele da daju pare radnicima. Jučer i danas sam gledao kako vozovi idu i prevoze teret u 'privatne džepove'. Nema pečata na tovarnim listama, niti koliko je prevoznina. To više ne može tako. Krade se sa 'Željeznica' i  neko za to mora odgovarati. Ne može preduzeće biti u gubitku 260 miliona KM, a da niko za to nije kriv", tvrdi Marin.

Kasipović pozvao radnike ŽRS-a da prekinu štrajk glađu i obećao isplatu naknada

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović pozvao je danas radnike Željeznica RS-a da prekinu štrajk glađu te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene određene naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenim u tom preduzeću.

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS-a, istakao je da smatra „strašno dramatičnim da i jedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu“.

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu.

"Rješenje za Željeznice RS-a je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka", rekao je Kasipović novinarima u Banjaluci.

Radnici tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima.

Naglasio je da ne štrajkuju glađu zbog starih dugova, već što im se ne isplaćuju redovna zakonom definisana primanja.

Oko 2.000 zaposlenih, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM.

Kasipović tvrdi da Ministarstvo pravde RS nije, niti će uticati, na izvršavanje bilo koje presude.

 

 

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
A bas moderno i savremeno izgledaju ovi vagoni iza ledja radnika na naslovnoj fotografiji. Naravno da niko nesmije ni da pomisli da je jedino rijesenje formiranje drzavne kompanije za zelj. saobracaj, tako da se lokomotive ne mjenjaju svakih 50 km. To bi Dodik odmah proglasio prenosom nadleznosti i protivnim interesima RS. Formirati drzavnu kompaniju sa sjedistem u Doboju.
Objavljeno:
"Kasipović tvrdi da Ministarstvo pravde RS nije, niti će uticati, na izvršavanje bilo koje presude." -- ni ne treba da utiču na presude, to niko nikada nije ni tražio od njega. Treba da radi samo svoj posao - treba da posklanja korumpirane u pravosuđu; ali Kasipović zna da bi poslije toga u pravosuđu ostalo doslovno svega nekoliko sudija i tužilaca, dok je većina sve sami go lopov u odori. Kasipoviću, daj ostavku, i objasni da je ostavka posljedica potpune nemoći da dekriminalizuješ pravosuđe!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.