PRVA MIS EVROPE JE BILA JUGOSLOVENKA: Muškarci su uzdisali za njom, a ona im je donosila samo nesreću

Štefica Vidačić

PRVA MIS EVROPE JE BILA JUGOSLOVENKA: Muškarci su uzdisali za njom, a ona im je donosila samo nesreću

Piše: magazin.hrt.hr

Štefica Vidačić rođena je 1905. godine u hrvatskoj Požegi, a radila je u kafiću u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Sa 22 godine postala je Mis Zagreba, pa Mis Kraljevine SHS, a onda, u Berlinu, i prva Mis Evrope.

Za Mis Evrope ju je, navodno, između tri finalistkinje odabrao poznati redatelj Fridrih Murnau, obećavši joj i filmsku karijeru.

Štefica je pod imenom Štefi Vida nastupila u nekoliko filmskih uloga i nije se baš proslavila, ali joj je titula misice obezbijedila popularnost u cijeloj Evropi.

stefica
Mediji su je pratili na svakom koraku, izvještavalo se o nenoj novoj frizuri, haljini, iskustvima s putovanja i snimanja... Za muzu ju je uzeo poznati slikar tog vremena Robert Auer, koji je naslikao njen akt, a kao slika i prilika Art déco perioda našla se i u mnogim reklamama…


Mnogi muškarci su uzdisali za njom, a to je vodilo i mnogim legendama. Po jednoj, ugledni gospodin Josip Tiljak je zbog Štefice počinio samoubistvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo.

Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, propio se, dao otkaz i postao prosjak. Kao prosjak uvijek je spavao na istom mjestu, pokraj Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan: Miškecov prolaz...

(magazin.hrt.hr)

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.