<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

STOP segregaciji mladih u Jajcu

SOCIJALNI RAD

Mlada studentkinja Socijalnog rada podržava učenice i učenike iz Jajca. Njenu podršku prenosimo u cijelosti.

22. mart 2017, 12:00

Trećeg martovskog ili ožujskog utorka, obilježio se Svjetski dan socijalnog rada, koji ove godine stavlja fokus na promociju održive zajednice i životne sredine.

Namjera je zahtijevati/zastupati stajalište kako je izgradnja i jačanje zajednice osnova za stvaranje održivog okruženja. Koncept poznat kao "socijalni rad sa zajednicama" osnažuje ljude da ojačaju svoje pozicije i zajedno podignu glas za poboljšanje svog okruženja.

Intervencije socijalnog rada sa zajednicama imaju uticaj na svakodnevni život i stvaranje inkluzivnih naselja, sela i gradova, ali imaju uticaja i na globalnom planu, u smislu zaštite životne sredine, zaštite ljudskih prava i borbe protiv siromaštva. Sve ove intervencije su dio ciljeva održivog razvoja UN-a  (SDG) koje socijalni radnici prihvataju kao svoju obavezu.

Kao pripadnica profesije socijalnog rada, hoću da iskoristim priliku ovog dana da pokažem svoju totalnu podršku učenicima Srednje strukovne škole “Jajce” i da se u ime profesije kojoj pripadam suprotstavim osnivanju nove srednje škole po jednonacionalnom planu i programu, koja ukazuje na skrivene namjere nastavljanja segregacije mladih u Jajcu.

Svoj rad sam posvetila udruživanju mladih s ciljem da se oslobode predrasuda zasnosovanih na nacionalnim i etničkim principima, koje im nameću podjele u ovom malom gradu, da bi se spriječili budući konflikti i da bi generacije koje dolaze živjele u mirnoj, sigurnijoj i kvalitetnijoj sredini.

Zato, ne mogu drugo nego se ne slagati s jednom takvom političkom odlukom: Za mnoge mlade iz Jajca, koji žive u jednonacionalnim mjesnim zajednicama, koji svoje osnovnoškolske dane provedu u “jednonacionalnoj, jednokrovnoj školi”  ili u "dvije škole pod jednim krovom", srednja škola je jedina prilika da se upoznaju sa vršnjacima iz drugih nacionalnih, etničkih i vjerskih grupa i da prevaziđu predrasude koje su im starije generacije prebacile i usadile tokom djetinjstva.

Ali da bi škola bila mjesto gdje može da se desi taj složni suživot, trebala bi da bude oslobođena takvih nacionalnih i segregacijskih ideologija i simbola, treba da bude inkluzivno mjesto u kojem se svaki učenik može osjetiti prihvaćenim i prema kojem može osjeti pripadnost bez obzira sa svoj nacionalni/etnički identitet. Zato, postojeće srednje škole u Jajcu nisu, takođe, najbolja okolina, ako bi i dalje radile po „nekom“ nacionalnom planu i programu i svoje diplome obilježavali ratnim-nacionalnim grbovima.

Etički principi profesije socijalnog rada zahtijevaju, posebno danas, da dam svoju podršku grupi mladih koji traže da ih se uključi u odluke koje se tiču njihove budućnosti i budućnosti njihove zajednice, naročito kad takve odluke direktno utiču na kvalitet života i održivost zajednice u kojoj žive.

Na isti način apeliram da drugi socijalni radnici, posebno oni koji u Bosni Herzegovini rade u osnovnim i srednjim školama, pa i oni koji rade u opštinskim i lokalnim centrima za socijalni rad, pogotovo socijalni radnici iz Centra za socijalni rad u Jajcu, u skladu sa etičkim kodeksom profesije, javno upute podršku grupi učenika Srednje strukovne škole “Jajce” i iskažu svoje neslaganje na nacionalno zasnovanoj podjeli škole, te postojećim segregacijskim školskim sistemom poznatim pod nazivom "dvije škole po jednom krovom".

Studentkinja Socijalnog rada iz Jajca