<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

DODIK BLOKIRA DRŽAVU ZBOG DŽAFEROVIĆA: Poslanici SNSD-a ni danas neće doći na sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta!

Parlament BiH

Na današnjem dnevnom redu, između ostalog, trebao bi se naći i zahtjev za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH

23. mart 2017, 12:00

U Sarajevu je za danas zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Na prošlom zasjedanju održanom 7. marta, poslanici se nisu izjašnjavali ni o jednoj od razmotrenih tačaka dnevnog reda, zbog bojkota SNSD-a i odluke poslanika Saveza za promjene da ne glasaju. Svi razmotreni prijedlozi zakona i izvještaji tada su upućeni Kolegiju na naknadno usaglašavanje.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik juče je izjavio da poslanici iz njegove stranke neće prisustvovati ni narednim sjednicama Predstavničkog doma PS BiH, ali zvanične informacije iz samog parlamenta o tome nema.

Na današnjem dnevnom redu, između ostalog, trebalo bi da se nađe zahtjev za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnosioci poslanici Demokratske fronte i SDP-a BiH.

Njihov zahtjev se odnosi na iniciranje glasanja o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na način da se glasa o smjeni ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića.

Između ostalog, trebalo bi da bude razmatrana i Informacija u vezi s izradom Prijedloga zakona o zabrani izazivanja i širenja nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje u BiH, koju je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Milorad Dodik je izjavio da zastupnici SNSD-a neće ni ubuduće dolaziti na sjednice, sve dok je Šefik Džaferović predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH.