<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sutra u Rimu samit u povodu 60 godina utemeljenja EU

RIM

Čelnici država i vlada, te predsjednici institucija Evropske unije okupit će se sutra u Rimu kako bi obilježili 60. godišnjicu potpisivanja Rimskih ugovora koji su položili temelje današnje Evropske unije.

24. mart 2017, 12:00

Samit u Rimu organiziraju italijanske vlasti, te se očekuje da će na ovom sastanku čelnici EU usvojiti deklaraciju, navodi se u saopćenju Evropske unije.

- Prije 60 godina u Rimu su položeni temelji Evrope kakvu danas znamo, nakon čega je nastupio najduži period mira ikada zabilježen u historiji Evrope. Rimskim ugovorima osnovano je zajedničko tržište gdje se ljudi, roba, usluge i kapital mogu slobodno kretati, te su stvoreni su uslovi za prosperitet i stabilnost za evropske građane.

Na ovu godišnjicu, Evropa se s ponosom osvrće na prošlost i s nadom gleda ka budućnosti. Tokom 60 godina izgradili smo Uniju koja promovira miroljubivu saradnju, poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti i solidarnosti među evropskim državama i narodima. Na nama je sada da oblikujemo zajedničku i bolju budućnost Evrope - navodi se u saopćenju.