<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

OS BiH u akciji spašavanja povrijeđene djevojke

SPAŠAVANJE

Nakon današnje drame i akcije spašavanja povrijeđene djevojke na području planine Bjelašnice u kojoj su učestvovao i helikopter OS BiH, djevojka je zbrinuta i hospitalizirana na KCUS-u.

29. mart 2017, 12:00

Nakon akcije, oglasile su se i OS BiH.

"Na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a u skladu sa propisanim procedurama, 29.03.2017.godine u 13,05 sati zaprimljen je zahtjev za angažiranje helikoptera OS BiH na području planine Bjelašnica.

helikopter, os, bihIzvor: OS BiH

U saradnji sa pripadnicima FUCZ, Gorskom službom za spašavanje BiH (GSS), Hitne pomoći i MUP-a KS, posada helikoptera MI 8 OS BiH iz sastava 2.HS/ br ZS i PZO, poletila je u 13,30 sati iz kasarne “Rajlovac” u pravcu Kabalova, u blizini Malog polja na Igmanu, sa zadatkom hitne medicinske evakuacije (MEDAVC) povrijeđene ženske osobe do Klinike urgentne medicine (KUM) - Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Helikopter se po izvršenoj medicinskoj evakuaciji vratio u kasarnu Rajlovac u 15,00 sati.

helikopter, os, bihIzvor: OS BiH

Iako je teren bio nepristupačan, posada helikoptera je hitno i profesionalno reagovala, a pružanjem prve medicinske pomoći povrijeđenoj tokom leta do KUM-a, pokazano je znanje i stručnost za reagiranje u situacijama gdje su ugroženi ljudski životi.

Oružane snage BiH će i dalje u okviru raspoloživih kapaciteta i resursa biti u stalnoj pripravnosti za pružanje asistencije civilnim organima vlasti u BiH po zahtjevima i u vanrednim situacijama i time dati svoj puni doprinos u izvršavanju ove zakonom propisanih zadataka", navedeno je u saopštenju.