<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

O imovini RS polovinom novembra

<p><strong>Ustavni sud BiH polovinom novembra donijeće odluku o ustavnosti Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, navode "Nezavisne novine" .</strong></p>

11. august 2011, 12:00

Donošenju odluke o ustavnosti zakona prethodiće javna rasprava pred Ustavnim sudom BiH, na koju su pozvane Uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

U dopisu Ustavnog suda BiH geodetskim upravama RS i FBiH navodi se da je u ovom postupku potrebno neposredno raspraviti o više značajnih pitanja za donošenje odluke i konstruktivno objasniti relevantna pitanja.

Ustavni sud BiH je, pozivajući ih kao učesnike javne rasprave, stručno mišljenje zatražio od geodetskih uprava u BiH, koje ni na koji način nisu učestvovale u izradi ovog zakona. Vrijedno pažnje je i to što se Ustavni sud BiH, za koji predstavnici iz RS tvrde da nije nadležan u ovom predmetu, odlučio na organizovanje javne rasprave, što se vrlo rijetko dešava.

Direktor Uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove RS Tihomir Glogorić rekao je da će oni ispoštovati zahtjev Ustavnog suda BiH i dostaviti stručno mišljenje, ali zajedno sa Ministarstvom pravde RS.

Pomoćnik ministra pravde RS Nikola Kovačević rekao je da će u stručno mišljenje koje je zatraženo od Uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove biti uključeni svi subjekti koji mogu dati valjan nalaz kada je u pitanju ovaj zakon.

"To je imovina koja pripada RS i tu smo apsolutno u pravu. Svaki centimetar koji bi oduzeli RS umanjio bi njenu teritoriju koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu", rekao je Kovačević i dodao da će interese RS u javnoj raspravi braniti najveći eksperti iz te oblasti.

"Njihova je procjena da mi treba da učestvujemo u tome. Ne znam čim su se vodili, ali ukoliko možmo doprinijeti donošenju rješenja, daćemo svoje mišljenje", kazao je Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.