<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mađarski parlament usvojio zakon koji vodi do zatvaranja CEU, studenti na ulicama

BUDIMPEŠTA

Mađarski parlament usvojio je 4. aprila zakonske izmjene koje vode ka ukidanju Centralnoevropskog univerziteta (CEU) u Budimpešti, uprkos protestima na hiljade građana, studenata i stručne javnosti, koji će i dalje biti nastavljeni.

05. april 2017, 12:00

Juče je parlament po hitnom postupku oko pola 2 izglasao sporni zakon, a oko 17 časova počeli su protesti.

Studenti nam javljaju da je bio postavljen ljudski zid oko kampusa, a i ulice su bile pune. Dio protesta preselio se i do Parlamenta, ali kažu da je sad sve stvar politike.

Sada zakon ide predsjedniku Mađarske na potpis, pa je počela kampanja VETO da on ne potpiše, ali ishod svega može se već sad predvidjeti jer je i Predsjednik iz Fidesz stranke.

"Poslije toga ustavni sud, nakon toga sve ostale opcije koje nam stoje. U principu ovih dana vlada neizvjesnot, vidjećemo u kom smijeru ovo sve ide. Ali ovdje vlada haos, ukratko! Narod je bijesan jer su prevršili svaku mjeru...", poručili su nam studenti iz BiH koji su trenutno u Budimpešti na studijama na CEU.

Za izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koje onemogućavaju rad CEU, glasalo je 123 poslanika, dok se 38 izjasnilo protiv, prenijela je građanska inicijativa koja se bori za opstanak tog univerziteta čiji je osnivač Džordž Soros, američki milijarder i filantrop mađarskog porekla.

Zakonskim izmjenama predviđeno je da CEU od 1. januara 2018. godine neće više imati dozvolu da upisuje nove studente na bilo koji program ukoliko do septembra ne bude postignut sporazum o daljem radu sa američkom vladom, Državom Njujork i mađarskom vladom i ukoliko CEU ne otvori studentski kampus u SAD u narednih šest mjeseci, budući da je u Njujorku akreditovan, ali tamo nema obrazovne aktivnosti.


Foto: Edit Kalman

U Budimpešti već nekoliko dana traju protesti zbog najave zatvaranja CEU.

CEU ima 1800 upisanih polaznika iz 120 zemalja. Svrstava se među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, po poretku QS World University Rankings.

Podsjetimo da su zvaničnici gradskih vlasti Beča nedavno izjavili da će toplo dočekati CEU ako odluči da napusti Mađarsku.

Rektor Univerziteta u Klagenfurtu, koji je i predsjedavajući Rektorske konferencije Austrije, ocijenio je da bi Beč, Grac ili Klagenfurt bili idealne lokacije za CEU ukoliko ode iz Budimpešte.

Takođe, i gradonačelnik Viljnusa izrazio je spremnost za relokaciju CEU u glavni grad Litvanije.

Pokrenuta je i onlajn peticija za podršku CEU, koju je do sada potpisalo više od 45.000 ljudi.

Pročitajte više informacija o dešavanjima sa ovim slučajem: 

Studenti, među kojima su i mladi iz BiH brane Centralnoevropski univerzitet i svoje pravo na obrazovanje