KAKO JE VLAST POKRALA MILIONE ZA PUTEVE: Plaćamo poreze veće od Nijemaca, a imamo najsmrtonosnije puteve u Evropi

Porezi

KAKO JE VLAST POKRALA MILIONE ZA PUTEVE: Plaćamo poreze veće od Nijemaca, a imamo najsmrtonosnije puteve u Evropi

Piše: M. Matić

BiH je samo u posljednjih pet godina uzela od svojih građana oko 3,5 milijarde maraka samo na osnovu akciza i putarina na gorivo. Sudeći prema željama vladajuće garniture, i to im je bilo malo.

Koliko je to novca najbolje se može prikazati kroz izgrađene autoputeve u BiH, koji će se još dugo godina otplaćivati po osnovu podignutih kredita. Naime, svi dosad izgrađeni autoputevi u Republici Srpskoj, odnosno dva autoputa, mogli su se napraviti od novca iz akciza na gorivo prikupljenog u samo jednoj godini.

 

Ili, da budemo precizniji, nešto više od 70 kilometara autoputeva u RS se moglo napraviti za pet godina samo od prikupljenog novca po osnovu prihoda od putarine za izgradnju autoputeva, koju građani plaćaju 10 feninga po svakoj kupljenoj litri goriva.

 

Koliko je tačno BiH prikupila novca od akciza na gorivo najbolje da pogledamo po godinama:

 

Prihodi od akciza u  2015. godini:

 

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 469 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 192 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 119 miliona KM

 

Prihodi od akciza u  2014. godini:

 

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 426 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 178 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 128 miliona KM

 

Prihodi od akciza u jedanaest mjeseci 2013. godini:

 

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 418 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 181 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 106 miliona KM

 

Prihodi od akciza u jedanaest mjeseci 2012. godini:

 

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate: 383 miliona KM

Prihodi od putarine za održavanje puteva: 157 miliona KM

Prihodi od putarine za izgradnju autoputeva: 105 miliona KM

 

Ako ovom dodamo još i novac od putarina koji izdvajamo pri registraciji vozila, a koji iznosi u prosjeku 70 KM po vozilu (u BiH ima skoro milion vozila), dolazimo do cifre od koje vam se može zavrtjeti u glavi. 

Tako je BiH u posljednjih pet godina otela od korisnika motornih vozila kroz namete preko 4 milijarde maraka.

Kada se sve sabere, prosječan stanovnik BiH za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva godišnje izdvoji novca kao i jedan Nijemac.  Odnosno, svaki građanin, vozač ili ne, penzioner ili tek rođena beba, plaćaju u prosjeku po 242 marke godišnje za puteve. 

Sudeći prema pokušajima predstavnika SNSD-a i SDA u vlasti, i to im je malo, pa bi mogli za puteve davati još 15 feninga više po litri kupljenog goriva, ukoliko se izglasaju izmjene zakona o akcizama u Parlamentu BiH.

Tako nas već danima vodeći ljudi u vlasti, poput Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića ubjeđuju kako je neophodno povisiti cijene akciza, kako je to jedini način da se grade putevi i autoputevi u BiH... A sad su im se pridružili i evropski zvaničnici.

Ipak, ako ćemo gledati koliki novac su do sada vlasti u BiH potrošile od prikupljenih akciza, putarina i sličnih nameta, opravdano se može postaviti pitanje, ko garantuje da se i pare dobijene novim poskupljenjem neće iskoristiti samo za krpljenje budžetskih rupa, te gdje je nestao toliki novac prikupljen do sada, a koji sigurno nije iskorišten za gradnju puteva i autoputeva. 

 
 
Komentari na tekst (5)
Objavljeno:
Marza dustributera se krece od 0,01 do 0,25KM.Drzava uzima po litri 0,65KM + PDV.Znaci,skoro 1 KM
Objavljeno:
Cijena na veliko kod glavnih distributera u državi se kreće između 1,05 do 1,35 km po litri ostatak je marža distributera.
Objavljeno:
Путеви јесу у лошем стању све "рупа на закрпи". Али, какве то везе има са вјеронауком у школи, питам ја Вас.
Objavljeno:
Ma kome jos trebaju putevi, bitno je da se veronauka uvali u skole.
Objavljeno:
Na to ja ukazujem vec godinama, jos od 2011.kad su Dodik i Lagumdžija dogovorili ove akcize za autoputeve, to je period kad je bilo tesko doci do novca, nakon recesije, pada vodecih svjetskih banaka, ogromnog skoka kamata, a istovremeno kraha cijena nafte na berzama sa istorijskog maksimuma. Pa ono, kad se narod navikao na cijene goriva od 2.5 marke po litru, a sada pale na 1.5km ajd da uzmemo 10feninga, nece ni primjetiti. Bilo bi interesantno vidjeti, neko kaze da je rafinerijska cijena 0.8km po litri dizela, kolika je marza trgovca,a koliko uzima drzava na litar goriva. Po mojoj racunici, rafinerijska cijena ne bi trebala biti veca od 0.65km sa berzanskom cijenom od 50 dolara, tako da bi drzava ispalo da uzima 0.9-1.10km na svaki litar goriva prodat po aktuelnim cijenama od 1.8-2.05km po litri
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.