<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

MATURANTI SAZNAJTE NA VRIJEME: Ako završite ove škole, čeka vas zaposlenje!

zanimanja

Ovo su zanimanja koja garantuju posao

07. maj 2017, 12:00

 Bliži se kraj školske godine, a samim time za maturante raste i nedoumica koju školu odabrati. Anketa rađena među učenicima devetih razreda u Republici Srpskoj pokazuje da bi oni po završetku osnovne škole najviše voljeli upisati elektrotehničku i medicinsku školu, dok je interesovanje za gimnaziju, za razliku od ranijih godina, opalo. Takođe već tradicionalno nema interesovanja za zanate. Ipak želje malih maturanata u dobroj mjeri su u suprotnosti sa potrebama poslodavaca. 

Kako je za Buku rekao predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić mnogi maturanti griješe prilikom izbora škole jer ne vode dovoljno računa o realnom stanju na tržištu rada. “U vrijeme izbora srednjih škola i fakulteta, veoma je važno pomiriti želje učenika i njihovih roditelja sa zanimanjima potrebnim tržištu. Moras se končano shvatiti da se ne mora na na fakultet da bi se radio dobar posao. I ono što nama definitivno treba jeste da počnemo sa školovanjem kadra za privredu, da imamo školu kao što je nekada bila Škola učenika u poljoprivredi", rakao je Škrebić i otkrio da su varioci, bravari, tokari, tesari, zidari, obućari, tekstilci, vozači, te radnici obučeni za rukovanje teškim mašinama, zanimanja sa kojima će najbrže naći posaoOd fakultetskih diploma, natraženiji su inžinjeri tehnologije i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija.

I ekonomista Zoran Pavlović za Buku kaže da tržište rada u ovom momentu traži obučene radnike metalske, tekstilne i kožarske struke, tekstilne tehničare, a za rad u inostranstvu -varioce svih kategorija, medicinske sestre i tehničare, doktore… 

“Ono što je dokazano i na zavodima registrovano, je hiperprodukcija  ekonomista, pravnika i gimnazijalaca, jer nemamo dovoljno novih kompanija u realnom sektoru koje bi mogle apsorbovati ove kadrove”, poručuje naš sagovornik.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske su nam rekli da razvijaju nastavne planove i programe za koje se iskaže interes ili one koje je potrebno mijenjati zbog stepena tehnološkog napretka.

Tako su, za školsku 2016/17. godinu razvili nastavne planove i programe za zanimanja optičar, časovničar i zlatar, za koja je tržište rada pokazalo interes.  Takođe, naglašavaju i da su prema potrebama privrede uvedena i dva zanimanja četvrtog stepena složenosti i to u struci Mašinstvo i obrada metala - zanimanje tehničar mašinske energetike, a u struci Poljoprivreda i prerada hrane - zanimanje tehničar hortikulture

Dodaju da je u narednom periodu planiran razvoj nastavnog plana i programa za sljedeća zanimanja koja bi bila uvedena od 2017/18. školske godine:   tehničar CNC tehnologija, struka Mašinstvo i obrada metala, I razred i tehničar informacionih tehnologija, struka Elektrotehnika,  I razred.

Istraživanje portala Posao.ba sprovedeno tokom prethodne godine pokazuje da su poslodavci najveći broj oglasa objavili u sljedećim kategorijama:

1.       Komercijala – Prodaja 28.5%

2.       Informatika - Software 5.9%

3.       Menadžment i upravljanje – 5.9%

4.       Ugostiteljstvo 5.0%

5.       Ekonomija i finansije 5.0%

6.       Elektrotehnika – Mašinstvo 4.8%

7.       Administrativne i slične usluge 4.8%

8.       Zanatske usluge 4.2%

9.       Proizvodnja 3.8%

10.   Transport – Skladištenje i logistika 3.6%

Kada se sve sagleda i analizira, jedno je sigurno - mladi, ali i njihovi roditelji, bi prije upisa u srednju školu, a posebno prije upisa na fakultet, trebali dobro promisliti i povesti računa o potrebama tržišta. Diploma ne bi trebalo da bude teret i razlog redovnog javljanja na biro. Ona bi trebala omogućiti zaposlenje.