<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Upoznajte Tijanu, mladu Banjalučanku koja je osvojila zlato na Evropskoj matematičkoj olimpijadi

Tijana Babić

Mladi matematičari iz BiH na međunarodnim takmičenjima i olimpijadama redovno osvajaju medalje. Svaka od ovih priča govori o velikom talentu i još većem trudu ovih sjajnih mladih ljudi. Danas vam predstavljamo Tijanu Babić, učenicu trećeg razreda banjalučke Gimnazije, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, održanoj u Cirihu ove sedmice!

17. april 2017, 12:00

Ona je od 6 postavljenih zadataka, tokom 2 dana, potpuno riješila 4, i od ukupno 42 boda sakupila 32.

Podsjetimo i da je Tijana prethodne godine u Rumuniji bila srebrna, dok je njena sestra Milica na istom takmičenju osvojila bronzanu medalju.

Tijana se vratila u rodni grad, polako sklapa slike sa takmičenja, utisci se sliježu, a na zlato nije ni pomislila sve do trenutka kada je uvidjela da je dobro uradila zadatke. Interesovalo nas je kako izgleda takmičenje i da li ima neki metod po kome radi.

“Zadaci su poređani po težini, nose isti broj bodova, pa ih zato radim po redu i sve ih pokušavamm riješiti. Ako ne znam uraditi neki zadatak, poslije sat i po prelazim na sljedeći. Na ovom takmičenju sam tako prvi dan uradila prvi i treći zadatak, dok drugi nisam uspjela riješiti”, priča nam mlada matematičarka, koja na domaća takmičenja ide od 7., a na međunarodna od 8. razreda osnovne škole. 


Tijana je do sada učestvovala na Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi, gdje je osvojila dva srebra, dva puta se takmičila na Ženskoj evropskoj matematičkoj olimpijadi i osvojila srebro i zlato, učestvovala je i na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi, takođe dva puta i osvojila bronzu, dok je prošle godine u timu sa još pet mladih matematičara iz BiH učestvovala na najprestižnijem takmičenju na planeti, Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, i osvojila bronzu. Drage su joj sve medalje, ali ipak najviše bronza iz Hong Konga i zlato iz  Ciriha.

“Sestra i ja smo još kao male rješavale logičke zadatke i takmičile se ko će prije i više zadataka riješiti. To što sam jako dugo trenirala šah mi je puno pomogla da se opredijelim za takmičenja, jer je i za šah i za matematiku potrebna matematičko-logička intaligencija”, priča naša sagovornica.


Zanimljivo je da se Tijana za takmičenja uglavnom spremala sama, a tek od ove godine ona i drugi takmičari imaju pomoć asistenta Miroslava Tremla. Dosta su joj, kaže, pomogli kampovi iz matematike koji se održavaju u Sarajevu, profesori, ali i činjenica da se može obratiti mami kada joj je potrebna pomoć u geometriji.

“Moram reći da profesori imaju mnogo razumijevanja za moja izostajanja sa nastave radi spremanja za takmičenja, tako da se za ocjene mogu javiti da odgovaram kad naučim. Takođe, i za svako takmičenje dobijem sedam dana slobodno kako bih mogla vježbati. Ovo posebno naglašavam i ovom prilikom se zahvaljujem i mojim profesorima i upravi škole, jer da mi ne izlaze u susret ne bih mogla postići ove uspjehe”, ističe Tijana.

Obzirom da mnogi đaci smatraju da je matematika dosadna i da im neće trebati u budućnosti, interesovalo nas je kakvo je njeno mišljenje o ovim tvrdnjama i kako je matematika povezana sa svakodnevnim životom.

“Normalno je da je nekima matematika dosadna, i meni su poneke oblasti iz matematike dosadnije od drugih, a i sigurno postoje profesije gdje se matematika manje koristi i neke gdje se uopšte ne koristi. Pa, ako je nekome dosadna matematika, oni će se sigurno baviti onim što zahtijeva minimalno računanja. Ja pak smatram i da je normalno računanje svima dosadno, a i to ne smatram pravom matematikom. Ipak, ona je itekako povezana sa našim životima. Nadolaženje na rješenje, intuicija u rješavanju problema i samo rješavanje problema na najkreativniji mogući način se svakako može primijeniti u svakodnevnom životu, jer je i sam život sačinjen od manjih ili većih problema sa kojim se svako od nas susreće”, ističe mlada Banjalučanka.


Uspješni mladi ljudi obično upisuju neki od prestižnih svjetskih univerziteta, a u BiH se nakon školovanja vrati tek poneki, ali Tijana još uvijek nije donijela konačnu odluku šta i kuda nakon završetka Gimnazije. Kaže da joj se planovi mijenjaju često, ali da vjeruje da će do kraja školovanja donijeti najbolju odluku. 

Na kraju razgovora pitali smo je i koja je njena poruka učenicima u BiH, kako da iskoriste svoje vrijeme tokom školovanja. 

“Po meni je važno samo da se svaki dan iskoristi, da svakog dana pokušavamo da unapređujemo svoje sposobnosti, bilo u matematici, engleskom, crtanju, gimnastici ili bilo kojoj drugoj oblasti, i ovo ne važi samo za učenike, nego za sve ljude”, poručila je mlada matematičarka.