Tači prijeti Velikom Albanijom, Edi Rama podržava ideju

Nove granice

Tači prijeti Velikom Albanijom, Edi Rama podržava ideju

Piše: Tanjug

Ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu", tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači u izjavi za radio Slobodna Evropa.

 RSE navodi da je Tačijeva izjava stigla dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da je, ukoliko evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izbledi, moguće da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije.

 

Navodi se da je Tači, "ne želeći da komentariše tuđa mišljenja", u izjavi za RSE je kazao da "EU trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju za integraciju ili proširenje".

 

"Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu", smatra on.

 

On kaže da će "ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi".

 

"Ali mi želimo da gradimo multietničke države", tvrdi Tači.

 

On je dodao da su na Kosovu "frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza".

 

Rama: Moguće ujedinjenje Kosova i Albanije

 

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje njegove zemlje i Kosova.

 

Bura zbog Rame: Dalje ruke od Srbije

 

On je, u intervjuu za briselski "Politiko", kazao da neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom.

 
Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.