DANAS ODLUKA: Hoćemo li plaćati skuplje gorivo i biti još siromašniji?

Zakon o akcizama

DANAS ODLUKA: Hoćemo li plaćati skuplje gorivo i biti još siromašniji?

Piše: Elvir Padalović

S obzirom da smo davno savili kičmu i da se više vučemo nego hodamo - vjerovatno smo zaslužili daleko gore od poskupljenja i siromaštva!

Neizvjesno je hoće li zakon o akcizama biti usvojen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te koji će ga poslanici podržati.

Poslanici će se izjašnjavati i o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate, te lož-ulje za 15 feninga.

Na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatrao Savjet ministara, te ih uputio u parlamentarnu proceduru.

Set zakona su podržali delegati Doma naroda PS BiH na prošloj sjednici. Neizvjesno je kako će poslanici SDA glasati na ovoj sjednici, s obzirom da su na prošloj sjednici svoje 'ne akcizama' iz SDA rekli Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.

Nakon jučerašnjeg sastanka Klub poslanika SDA, Bakir Izetbegović je izjavio kako očekuje podršku sedam ili osam poslanika SDA.

Politički analitičar Almir Terzić kaže kako je ovo vrijeme plakanja.

"Ako zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić istinski želi da spasi poljoprivrednike od totalne propasti, kao i građane RS, odnosno BiH od izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH i poskupljenja, kao član Kolegija može se obratiti Ustavnom sudu BiH i zatražiti privremenu mjeru zbog kršenja Poslovnika i pravnog nasilja koje se provodi u Parlamentarnoj skupštini BiH", oštro je prokomentarisao Terzić.

On je naveo kako se u parlamentarnoj proceduri ne mogu naći dva prijedloga teksta koji tretiraju istu tematiku, a u ovom slučaju gura se hitna procedura zakonskih rješenja, a da se nije odredila sudbina onih prihvaćenih od Predstavničkog doma PS BiH u redovnoj proceduri o istom - uvođenju akciza od 0,15 feninga po litri goriva. 


"Drugo, građani nemaju ništa od toga što pojedini poslanici govore da ne podržavaju izmjene Zakona, iako neće biti na sjednici. Upravo mislim da danas svi moraju biti tamo, što više njih. Ne samo što je važan svaki glas, nego da se bore za zaštitu diginiteta Parlamentarne skupštine BiH i spriječe kršenje Poslovnika i procedura."

Kaže kako je žalosno da mora učiti svome poslu one koji mjesečno primaju oko 3.000 eura.

"Istovremeno, sindikati, udruženja, nevladine organizacije, mediji, pojedinci su ti koji su na ovo trebali ukazivati prije. Nakon što se sve desi biće kasno.
No, s obzirom da smo davno savili kičmu i da se više vučemo nego hodamo - vjerovatno smo zaslužili daleko gore od poskupljenja i siromaštva!", istakao je Terzić.

On kaže za BUKU kako očekuje da, nakon poskupljenja goriva, dođe do poskupljenja i ostalih namirnica.

"Pa, naravno, 90 posto svih roba se transportuje drumskim putevima. Ide poskupljenje svih životnih namirnica, distribucije. Građani će biti još siromašniji", kategoričan je Terzić.

 

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.