<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sudbina Agrokora u BiH? Da, moguć je najcrnji scenario i trebamo se bojati

Regionalni ekonomski problem

Pitali smo ekonomskog stručnjaka trebamo li se bojati sudbine Agrokora u BiH. Ovo je njegov odgovor

20. april 2017, 12:00


Drama oko Agrokora ne prestaje. Ovo je trenutno najveći ekonomski problem u Hrvatskoj koji prijeti da se prelije i na ostatak regiona.

Sa jučerašnjeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministara trgovine i ekonomije iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore o poslovanju koncerna Agrokor u regionu poručeno je kako se neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora.

Nakon sastanka saopštenjem su se oglasili prisutni na sastanku. Formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i poduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanja radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi iz sastava „Agrokora“ u svakoj od pojedinačnih zemalja.

Svaka od zemalja provodiće kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za „Agrokor“ u skladu sa zakonima koji važe u četiri države. Očekuje se da novi upravitelj „Agrokora“ imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna. Očekuje se da nova uprava „Agrokora“ na ravnopravan način tretira sve dobavljače, kako one u Hrvatskoj, tako i izvan Hrvatske.

Sa sastanka je izražena spremnost za razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju pronalaska zajedničkih rešenja za stabilizaciju poslovanja cijelog „Agrokor“ koncerna.

Iako sve ovo djeluje proaktivno na papiru u suštini za BiH postoji osnovni problem. Na pomenutom sastanku nije bilo predstavnika Vlada RS i Federacije BiH, u čijem domenu je u finansijski sektor.

Na drugoj strani, i Vlada FBiH i Vlada RS pristupaju ovoj temi poprilično opušteno. Čak se prema ovoj problematici odnose lakrdijaški.

Milorad Dodik poručio je da ga Konzum ne zanima. A da li će ga zanimati ukoliko više stotina radnika ovog preduzeća ostane bez posla u BiH, ili nedajbože u Banjaluci?

I Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako Agrokor u BiH nije problem iako je dug prema dobavljačima oko 300 miliona eura. Niti spomena o tome kako su dobavljači morali u međuvremenu platiti 17% poreza na dodanu vrijednost na taj iznos. Šta je sa njihovim pravima u BiH?

Dakle sveukupno gledajući, ovdje Agrokor nikoga ne zanima. A podaci su takvi da u BiH oko 6000 ljudi radi u Agrokorovim preduzećima, u Srbiji nešto oko 11000 radnika. Niko ne zna šta može donijeti domino efekat ukoliko se dramatična situacija iz Hrvatske prenese na ostale države regiona.

Stručnjak za finansijski sektor Slaviša Raković kaže za BUKU da se trebamo bojati sudbine Agrokora u BiH.

"Najveća opasnost je u tome što su Agrokorove firme u BiH subsidijarna lica i što centrala može da ih koristi kao unutrašnju rezervu. Sudbina Peveca i Tuša u BiH je pretužna, i završila je stečajem bez namirenja povjerilaca. Uvijek strada periferija da bi se sačuvalo jezgro." ističe raković za BUKU.


Prema njegovom mišljenju ova Kriza ima dubok psihološki uticaj i već se vidi da pojedini dobavljači odustaju od poslovanja sa Konzumom u BiH.

"Ovo je slično kao kod banaka u krizi kada dolazi do povlačenja depozita. Pad prometa samo može da pogorša krizu, a lijek za takvu situaciju je poboljšanje likvidnosti, što za sada nije ni na vidiku." ističe on.

Nedavno je 80-tak radnika Konzuma ostalo bez posla, što je obrazloženo time da te trgovine nisu bile profitabilne i da to nema veze s krizom u “Agrokoru”.

Raković misli da je to učinjeno radi racionalizacije poslovanja.

"Preuzimanje Merkatora je i u BiH stvorilo određeni višak malprodajnih prostora, pa je ovo zaista nužna mjera" naglašava.

Naš sagovornik kaže da su sad sve opcije otvorene i da ne treba zatvarati oči pred svim mogućim scenarijima uključujući i one najgore.

Na pitanje koji je najcrnji scenario Raković odgovara:

"Sa porastom nelikvidnosti može doći do serijskog zatvaranja maloprodajnih objekata, a moguće i likvidacije poslovanja. To je mogući scenario. Mi još ne znamo da li u Agrokoru cjelovito gledaju na regiju i da li će stabilizovati cijeli koncern u punom sastavu. Nema još  javnio dostupnih stavova o tome. Za sada je sve fokusirano na Hrvatsku i brine što je država tako preuzela upravljanje a ne povjerioci"