Afera Agrokor: Da li su opravdani strahovi 4.000 radnika

AFERA

Afera Agrokor: Da li su opravdani strahovi 4.000 radnika

Piše: N1

Da je kriza mnogo veća nego što jeste, u slučaju Agrokor, uvjerili su se svi, pa i zvaničnici u Bosni i Hercegovini. Dok državna strategija i dalje izostaje, stižu informacije o otkazima u marketima širom BiH, a dobavljači i radnici strahuju za egzistenciju i budućnost.

"Radim već pet godina. Ako dobijem otkaz kao i ove koleginice iz radnje koja je već zatvorena, šta raditi? Vjerujte da bi u ovom slučaju najviše željela otpremninu koja me sljeduje, ali što je u ovoj situaciji teže dobiti. Šta uraditi?"

Šta uraditi - dilema koja od početka proteklih mjesec dana muči mnoge radnike Konzuma. Poruka koja opisuje situaciju i zabrinutost više od četiri hiljade uposlenika i njihovih porodica. Predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović kaže da od početka svakodnevno stižu poruke sličnog sadržaja. Među radnicima vlada strah za budućnost.

"Radnike zanima, koja su njihova prava kada dobiju otkaz, pa ih mi s te strane pokušavamo upoznati sa onim šta im nudi zakon. Nažalost, živimo u zemlji gdje radno zakonodavstvo nije baš naklonjeno radnicima, tako da je scenarij gubitka radnog mjesta u suštini za njih katastrofalan, i nije opcija koja bi se uopšte mogla uzeti u obzir", istakla je Beširović.

No, da li je strah opravdan?

Dodatnu paniku prouzrokovale su priče o masovnim otkazima, koje su neki radnici marketa već osjetili, ili će tek osjetiti i u našoj zemlji. Međutim, provjerili smo koliko tu ima istine, te da li su ti otkazi vezani za trenutnu regionalnu krizu u aferi Agrokor.

Prema zvaničnim podacima od početka ove afere Konzum u Bosni i Hercegovini danas radi sa stotinjak radnika manje. U Mostaru i Gračanici bilo je deset otkaza ugovora na neodređeno, dok je najveći broj radnika u Sarajevu i Banjaluci dobio otkaze ugovora na određeno vrijeme. Neki su i sami dali otkaze. Kako nam je potvrđeno, otkazi nisu posljedica trenutne krize. No, za svoju egzistenciju brinu mnogi u ovom lancu. Indikativno je da u ovoj priči najviše ima malih dobavljača i proizvođača, koji se najmanje spominju.

"Jedni kažu da nema nikakvih problema, drugi da ih to uopšte ne interesuje, a treći nemaju nikakvog stava, na državnom nivou se nisu uspjeli ni sastati, tako da uvijek nekako kasnimo. Bojim se da, ako nismo izvukli pouke iz Tuša i drugih firmi koje su došle ovdje, uzele ekstra profit, prodale svoje objekte i izvukle kapital iz BiH. Postavlja se pitanje da li će BiH, ako dođe do crnog scenarija, moći izdržati taj udar, ako čujemo da ima pet hiljada uposlenih, i ako znamo da ima preko pet hiljada vezanih porodica", upozorio je Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH.

Svi se slažu da, kao i kod ranijih slučajeva, izostaje snažna državna strategija. Konkretni potezi su izostali. U BiH vlada ozbiljno nepovjerenje i strah šta će se desiti.

"Ukoliko matična kompanija u Hrvatskoj bude razradila plan da se povuče, mislim da neće biti prepreka našem zakonodavstvu da to i učine", pojasnio je Siniša Vukelić, novinarom i urednik portala Capital.ba..

Dobra vijest dolazi iz Parlamenta BiH. Zastupnici su pored priče o novim zaduženjima i nametima, na sljedećoj sjednici odlučili uvrstiti i posebnu tačku dnevnog reda o situaciji sa kćerkama firmama Agrokora u BiH. Trenutna priča da nema razloga za zabrinutost dobavljačima i radnicima očigledno ne ulijevaju povjerenje.

 

N1

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.