Čemu učimo djecu: Srbi i Crnogorci vole da ratuju, ateisti su nemoralni, djevojčice lijepe, ljubazne i čestite....

Čemu to učimo djecu?

Čemu učimo djecu: Srbi i Crnogorci vole da ratuju, ateisti su nemoralni, djevojčice lijepe, ljubazne i čestite....

Piše: Tatjana Čalić

Grupa stručnjaka s područja obrazovanja završila je analizu sadržaja udžbenika i činjenicama koje djeca iz BiH uče. Analiza je objavljena kao separat časopisa Školegijum, a na njihovoj FB stranici stoji sljedeće

Na osnovu analize sadržaja udžbenika nacionalne grupe predmeta (maternji jezik i književnost, istorija, geografija i vjeronauk) u školama koje rade po različitim nastavnim planovima i programima (na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku) može se bez razumne sumnje zaključiti da:

od učenika u Bosni i Hercegovini očekuje se da nauče i usvoje da su Romi nomadi koji se bave samo sitnom trgovinom, skupljanjem otpada i muzikom, da Srbi i Crnogorci vole da ratuju, da je vjerska i etnička pripadnost istoznačna (svi Bošnjaci u BiH su muslimani, Hrvati katolici, a Srbi pravoslavci), da su svi imigranti u Evropi muslimani, da su narodi koji žive tradicionalnijim načinom života i koji se bave obradom zemlje, lovom i ribolovom primitivni, da Bliski istok karakteriziraju sukobi, nafta, islam i terorizam, da je Afrika siromašna i primitivna, da su Bosna i Hercegovina i Balkan sinonimi za nerazvijenost, stagnaciju, nestabilnost, sukobe, da je nacija kao konstrukt postojala oduvijek, da su ateisti nemoralni, bez jasnog cilja i smisla u životu, osuđeni na propast, da su djevojčice lijepe, ljubazne i čestite, a žene su prvenstveno majke, da je savremenost vrijeme puno izazova, bolesti, vrijeme u kojem se ne njeguju nikakve vrijednosti, ne poštuje tradicija, vrijeme u kojem su ljudi usamljeni i nesretni... stoji na FB stranici Školegijuma

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Ovo je odlicno - to samo znaci da politika razdvojenih skola i obrazovanje glasaca daje plodove, bas kako je i zamisljeno. Sto se ateista tice i njihovog nemorala mogu samo da dodam da da ce morati zaista dobro da se potrude pa da prestignu nacionalne vodje i njihove ovce kako bi zasluzili epitet koji su eto dobili u udzbenicima.
Objavljeno:
Slažem se sa svim ostim sa da svi mislimo da žene trebaju biti samo majke. Iz mog iskustva to nije istina, mada jesam odrastao isključivo u Sarajevu.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.