OTKRIVENA "ŠOPING LISTA" IZ 17. VIJEKA: Evo šta je u eri prije supermarketa bilo najvažnije za domaćinstvo!

lista

OTKRIVENA "ŠOPING LISTA" IZ 17. VIJEKA: Evo šta je u eri prije supermarketa bilo najvažnije za domaćinstvo!

Piše: Smithsonian

Sastavljena 1633. godine, ova lista uvid je u organizaciju domaćinstva od prije 400 godina

Kašike od kalaja, tiganj i riba, čine se, bili su obavezni predmeti liste potrepština od pre 400 godina koja je nedavno pronađena u podu istorijske kuće Knol u engleskom gradu Kentu.

Džim Parker, volonter u arheološkom timom koji je radio u Knolu, pronašao je ovu poruku iz 1633. godine tokom restauracije kuće. Arheolozi su takođe pronašli još dva druga pisma iz 17 veka; jedno je pronađeno na tavanu, a drugo ugurano u pukotinu u plafonu.

 Listu je potpisao izvesni Robert Drejper, a upućena je gospodinu Bilbiju. Po rukopisu i načinu pisanja, smatra se da je Drejper bio sluga na visokom položaju. On u tekstu pisma, pored liste potrepština, pita gospodina Bilbija da pošalje "lopatu" i "svetla" u Kopt Hol, imanje u Eseksu.

 Neki dokumenti dokazuju da su puna kola prevozila kućne predmete - uključujući razne papire - iz Kopt Hola u Knol kada se Frenses Krenfild udala za Ričarda Saksvila i tako su stvari završile na tavanu. Moguće da je tada listić zapao među daske u podu.

"Neobično je i retko pronaći pisma koja su nastala u 17. veku, a kamoli ona koja nam daju uvid u rukovanje bogatim domaćinstvom", izjavila je arheološkinja Natali Koen i dodala da je odlično stanje ovih pisama otkriće čini još uzbudljivijim, piše newsweek.rs

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
Ma naravno i Srbi su sve izmislili i viljuške i kašike i noževe.... ma stvarno ne znam gdje bi ovaj svijet bio da Srbi nema, svi ni koš živjelo u crnom srednjem vijeku.... kako vam samim ti vaši laži više ne dosade ili ne postanu vam smiješni?
Objavljeno:
Nije čudo da se ne spominju viljuške, jer je 1600-ih visoki stalež u Engleskoj viljušku tek bio počeo koristiti. U Vizantiji se viljuška koristila od 10. vijeka.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.