<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Brojne manifestacije povodom dana Grada

Banjaluka

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomen-obilježja u gradu. Centralno polaganje vijenaca obavljeno je na Spomeniku borcima NOR-a u centru grada.

22. april 2017, 12:00

U ime Grada Banja Luka, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Banja Luka Budimir Balaban i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić.

U izjavi novinarima po završetku polaganja vijenaca, gradonačelnik Radojičić je rekao da se danas obilježava dan oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, jer je prije 72 godine Banja Luka dočekala slobodu u antifašističkoj borbi.

- Mnogi Banjalučani položili su svoje živote i toga se sa ponosom sjećamo. U tom periodu, bilo je mnogo i civilnih žrtava. Svake godine u Drakuliću, Motikama, Potkozarju i Bijelom potoku obilježavamo stradanje nevinih civila, koji su ubijeni od strane tadašnjih fašističkih vlasti samo zbog svoje nacionalne pripadnosti. Njima takođe odajemo počast u ovom danu – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na aktuelni trenutak u kojem se Banja Luka nalazi i poručio da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske koji stremi da bude moderan evropski i regionalni centar.

- Imamo mnogo planova i ideja, postoji šansa za razvoj. To je prekretnica u ekonomskom, urbanističkom i kulturnom smislu, svojevrsna prilika koju bi trebalo da iskoristimo. Pozivam sve sugrađane da se uključe u ove procese. Vjerujem da će Banjalučani u godinama koje dolaze biti ponosni i da će Republika Srpska biti ponosna na svoj glavni grad – rekao je Igor Radojičić.

Predsejdnik Gradskog odbora SUBNOR-a Banja Luka, Rade Džajić, prisjetio se slavnih vremena kada je kao mladić od nepunih 17 godina, učestvovao u bici za oslobođenje Banje Luke.

- Bio sam pripadnik 1. brigade Narodno-oslobodilačke vojske i mi smo 21. aprila 1945. godine već ušli u grad, a nakon žestokih borbi i mnogo stradalih, 22. aprila, Banja Luka je bila potpuno slobodna – kazao je Džajić.

Vijence na Spomenik palim borcima NOR-a položili su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade RS u kojoj su bili potpredsjednik Vlade Anton Kasipović i ministar Stevo Mirjanić, izaslanik predsjednika RS Siniša Karan, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, zatim predstavnici brojnih udruženja proisteklih iz otadžbinskih ratova, te predstavnici političkih stranaka i nevladinog sektora.   


Pored polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima NOR-a, danas su položeni vijenci i na Spomen-kosturnicu na Novom groblju, Spomenik palim borcima na Banj brdu, Spomenik palim borcima Vojske RS na groblju Sveti Pantelija, Spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa, Spomen obilježje "12 beba" i na Spomenik žrtvama Jasenovca "Topola užasa".

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić i ambasador Kraljevine Španije u BiH Huan Bosko Himenez Sorijano otkrili su danas spomen ploču Kralju Alfonsu XIII na početku istoimene ulice u centru Banje Luke.

Banja Luka danas podsjeća i želi još jednom da izrazi zahvalnost za ulogu španskog kralja Alfonsa XIII i Kraljevine Španije u onom što se nazivalo Veleizdajnički proces, u kome je niz viđenijih Srba, pod Austrougarskom, bilo osuđeno na smrtne kazne. Zahvaljujući angažmanu kralja Alfonsa njima je pošteđen život.

-Banja Luka je Kralju Alfonsu još davno izrazila zahvalnost imenujući jednu ulicu u centru Banje Luke - Ulicom kralja Alfonsa XIII. S obzirom na to da se ove godine navršava 100 godina od Veleizdajničkog procesa, odlučili smo da Kraljevini Španiji dodijelimo priznanje „Zlatni grb Grada“ i da na ovom mjestu, gdje počinje Ulica Kralja Alfonsa XIII, otkrijemo jednu spomen ploču, koja će građane Banje Luke podsjećati na taj period – kazao je gradonačelnik Radojičić.

On je podsjetio da je nakon sarajevskog atentana počeo progon viđenijih Srba na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, i da je trajao čitavo vrijeme Prvog svjetskog rata.

-Dešavalo se više sudskih proceca od kojih je naročito poznat proces u Banjoj Luci 1915. godine, u kome je više od 150 lica, prije svega, zbog svoje nacionalne pripadnosti bilo izloženo progonu i suđenju. Njih 16 je bilo osuđeno i na smrt. Zahvaljujući i vladi Kraljevine Srbije koja je povela jednu međunarodnu akciju pokušalo se pomoći da barem oni koji su osuđeni na smrt budu pomilovani. Najveću pomoć u tom momentu pružio je španki kralj Alfonso čijom asistencijom i intervencijom je austrijski car preinačio presudu i pomilovao lica osuđena na smrt – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Ambasador Španije kazao je da mu je velika čast što danas na Dan grada Banje Luke - prisustvuje obilježavanju stogodišnjice humanitarnog angažmana kralja Alfonsa XIII, koji je svojim djelovanjem ublažio velika stradanja stanovništva Banje Luke.

-Otkrivanjem ove ploče, odaje se zasluženo priznanje plemenitom radu Kralja Alfonsa XIII i kao predstavnik Kraljevine Španije sam zahvalan i počašćen što prisustvujem ovoj svečanosti u spomen na njega – naglasio je ambasador Huan Bosko Himenez Sorijano.

Predsjednik Gradskog odbora „Prosvjete“, Jelenko Bojić takođe je istakao veliku ulogu kralja Alfonsa, te kazao da i "Prosvjeta", koja je punih sto godina prisutna na ovom području, želi da oda priznanje i zahvali španskom kralju.

Danas je na tvrđavi Kastel otvoren zabavno-tematski park "Svijet dinosaurusa".



Riječ je o vjernim replikama dinosaurusa, među kojima je i replika tiranosaurusa duga 16 metara.