<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuska bira predsjednika:Ekstremna desničarka, bankar, ljevičar ili konzervativac?

Francuska

U Francuskoj se danas održavaju predsjednički izbori uz pojačane mjere bezbjednosti nakon napada na policaju u Parizu.

23. april 2017, 12:00

Oko 50.000 policajaca i 7.000 vojnika raspoređeno je za obezbjeđenje glasačkih mjesta širom zemlje.

Oko 47 miliona registrovanih birača izjasniće se na oko 67.000 glasačkih mjesta.

Jedanaest kandidata učestvuje na izborima za novog predsjednika. Dva kandidata sa najviše osvojenih glasova odlaze u drugi krug 7. maja.

Glasačka mjesta otvaraju se u 8.00 časova, a zatvaraju u 20.00 časova. Rezultati izlaznih anketa očekuju se neposredno nakon zatvaranja.

Glasanje je održano juče u pojedinim francuskim prekomorskim teritorijama.

Četiri kandidata sa najviše šanse za pobjedu su Fransoa Filon, Marin Le Pen, Emanuel Makron i Žan-Luk Melenšon.

Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom.

Najneizvjesniji u povijesti

Izbori su najneizvjesniji u povijesti, a o njima bi mogla ovisiti i budućnost Europske unije.

Predsjednik na odlasku Francois Hollande pozvao je u četvrtak Francuze da glasuju s obzirom na to da ankete pokazuju da na birališta neće izaći više od 25 posto birača. Također, prema anketama oko jedne četvrtine francuskih birača je neodlučno u pogledu izbora kandidata. 

Marine Le Pen (48), koja kaže da planira povući Francusku iz eurozone i održati referendum o izlasku iz EU-a, nada se da će uspjeti ponoviti neočekivani uspjeh Donalda Trumpa na američkim izborima i Brexita. Ankete, međutim, sugeriraju da će izgubiti u drugom krugu.

Bivši ministar gospodarstva u administraciji Francoisa Hollandea, 39-godišnji Emmanuel Macron, širi optimizam tamo gdje Le Pen širi strah. On je gorljivi proeuropejac i misli da Francuska treba pridobiti Njemačku u stvaranju socijalno osjetljivije Europske unije.

Dodatne mjere bezbjednosti preduzete su nakon što je kriminalac Karim Šerufi na Jelisejskim poljima u centralnom dijelu Pariza sa dva hica u glavu ubio policajca.