<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA u Muzeju holokausta u Vašingtonu (FOTO)

SJEĆANJE

Izrael danas obilježava Dan sjećanja na holokaust. Donosimo fotografije koje smo zabilježili u Muzeju holokausta u Vašingtonu.

27. januar 2018, 12:00

Naziv holokaust potiče od grčke riječi holókaustos (što znači “potpuno spaljen”), koja se koristi i u Bibliji, a označava žrtvu paljenicu, odnosno žrtvu koja je potpuno spaljena vatrom (Hebrejima 10:6). No, kad je riječ o nazivu ovog muzeja, “holokaust označava strategiju sistematskog proganjanja i istrebljivanja Jevreja koju je od 1933. do 1945. u Evropi provodila nacistička Njemačka sa svojim saveznicima”.

Nacisti su prvenstveno progonili Jevreje, no državna politika takođe je nalagala ubijanje Roma, invalida, Srba, Poljaka, sovjetskih ratnih zarobljenika, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka i svih onih koji su javno izražavali neslaganje s nacističkom politikom.

Utisak koji steknete kad uđete u muzej nije nimalo ugodan. Nacisti su htjeli da koncentracioni logori djeluju zastrašujuće. Stoga i u Memorijalnom muzeju holokausta vlada pomalo zastrašujuća atmosfera. Oko sebe vidite visoke zidove od čelika i cigle. Zgrada nalikuje tvorničkoj hali te djeluje hladno i bezlično. U prizemlju se nalazi Dvorana svjedočanstva. Ako pogledate uvis, vidjećete krov od čelika i stakla koji je postavljen iznad drugog sprata. Taj krov kroz koji se vidi nebo izgleda kao da je “sav izobličen, iskrivljen i nekako čudno nakošen”, piše u službenom vodiču. Arhitekt je namjerno stvorio atmosferu koja djeluje “pomalo sablasno”.

Muzej ima četiri sprata, a glavni izložbeni prostori nalaze se na trećem, drugom i prvom spratu. Preporučljivo je krenuti od trećeg sprata. Posjetioci razgledavaju muzej bez vodiča, a obilazak traje dva do tri sata. Zbog zornih prikaza zlostavljanja i ubijanja žrtava djeci mlađoj od 11 godina ne preporučuje se razgledavanje prostorija u kojima je smještena stalna izložba. U prizemlju je postavljena posebna izložba za djecu, koja je nazvana Danijelova priča. Ta izložba opisuje holokaust onako kako ga je doživio jedan dječak koji je živio u nacističkoj Njemačkoj.

Do trećeg sprata se liftovima koja izgledaju poput čeličnih kontejnera te djeluju hladno i jezovito. Priča o holokaustu započinje na trećem spratu. Ovaj dio izložbe nazvan je “Nacistički napad” i obrađuje razdoblje od 1933. do 1939. Ovdje možete vidjeti kako su nacisti putem propagande manipulirali njemačkim narodom te sijali silan strah, naročito među milionima njemačkih Jevreja.

Na drugom spratu je dio izložbe koji nosi zloslutni naziv “Konačno rješenje” i obrađuje razdoblje od 1940. do 1945. Na tom se spratu “prikazuje život u getu, deportacije, prisilni rad, koncentracione logore, logore smrti te provedbu takozvanog ‘konačnog rješenja’ [istrebljenja Jevreja i drugih grupa ljudi] za koje su bile zadužene specijalne vojne jedinice”, stoji u vodiču.

Na prvom spratu nalazi se dio izložbe koji nosi utješan naziv “Posljednje poglavlje”, a prikazuje “pružanje pomoći, organiziranje pokreta otpora, oslobađanje preživjelih te njihovo nastojanje da počnu život ispočetka”. U jednoj pokrajnjoj prostoriji nalazi se Wexnerov obrazovni centar. Na kompjuterima posjetioci mogu pročitati životne priče nekih Jehovinih svjedoka koji su zbog svoje vjere pretrpjeli mnoge patnje, a neki su čak i ubijeni.

Tako, između ostalog, možete pročitati izvještaj o hrabroj Helene Gotthold iz Dortmunda (Njemačka). Helene je bila majka dvoje djece koja je unatoč nacističkoj zabrani čvrsto odlučila pohađati hrišćanske sastanke. U decembaru 1944. odrubljena joj je glava. Posjetioci mogu pročitati i mnoge druge izvještaje o ljudima koji su puno propatili u koncentracionim logorima ili čak umrli mučeničkom smrću.

Na prvom spratu nalazi se i upečatljivi Toranj života (naziva se i Toranj lica), koji se diže uvis sve do trećeg kata. Na zidovima tornja nalaze se stotine fotografija Jevreja koji su živjeli u Eishyshoku, malom mjestu koje se danas naziva Eisiskes, a nalazi se na području Litve. Fotografije su snimljene u razdoblju od 1890. do 1941. Eishyshok je bilo židovsko naselje koje je postojalo punih devetsto godina. A onda su 1941. posebne SS-ove jedinice (Einsatzkommando) za samo dva dana poubijale sve Židove iz tog mjesta. Prema službenim nacističkim podacima ubijeno je 3 446 Jevreja — 989 muškaraca, 1 636 žena i 821 dijete. Nacisti su bili vrlo temeljiti u vođenju evidencije.

Na prvom spratu takođe se nalazi Dvorana sjećanja, u kojoj su na mramornim zidovima napisani biblijski reci, kao što su 5. Mojsijeva 30:19 i 1. Mojsijeva 4:9, 10.

Pogledajte fotografije iz Muzeja holokausta